- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (03.07.2019, 06:00)
- Departamentul Politic
Camera Deputaţilor va vota, miercuri, proiectul privind sporirea atribuţiilor poliţiştilor
Deputaţii vor vota, miercuri, proiectul de lege prin care poliţiştii obţin atribuţii sporite în misiune, Comisia juridică adoptând marţi raport favorabil. Printre amendamente este şi amendarea celor care refuză să se legitimeze în faţa poliţiştilor sau să se prezinte la sediul poliţiei.
Urmărește
763 afișări
Camera Deputaţilor va vota, miercuri, proiectul privind sporirea atribuţiilor poliţiştilor
Dezbaterile plenului vor începe miercuri, la ora 10.00, iar votul final va fi dat începând cu ora 12.00.
Reprezentanţii USR au anunţat deja că vot vota împotriva proiectului de lege iniţiat de Carmen Dan şi Florin Iordache prin care sunt sporite atribuţiile poliţiştilor, care va intra la vot în plenul de miercuri, precizând că iniţiativa conţine „numeroase prevederi nocive”.
Comisiile juridică şi pentru apărare ale Camerei Deputaţilor, au adoptat, un raport comun suplimentar de adoptare a legii pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul ordinii şi siguranţei publice. Actul normativ, cu amendamente, va intra, miercuri, în şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor, care este for decizional în acest caz.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Joe Biden ține ultimul său discurs în calitate de președintele al Statelor Unite
-
Putin va cere ca Ucraina să nu adere la NATO în discuţiile cu Trump
-
Un nou tip de fraudă în România: „Votează pe Adeline”. DNSC: Atacatorii din mediul online folosesc un nou scenariu de inginerie socială pentru a compromite conturile utilizatorilor români
-
Ministerul Energiei se opune preluării E.ON România de către MVM: „legături cu Rusia”
Astfel este modificată legea 61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice.
Printre amendamentele admise se numără şi cel referitor la contravenţia acordată celor care nu se legitimează în faţa poliţiei.
Constituie contravenţie săvârşirea oricăreia dintre următoarele fapte, dacă nu sunt comise în astfel de condiţii încât, potrivit legii penale, să fie considerate infracţiuni: "refuzul unei persoane de a furniza date pentru stabilirea identităţii sale sau de a se prezenta la sediul poliţiei, la cererea ori la invitaţia justificată a organelor de urmărire penală sau a organelor de ordine publică, aflate în exercitarea atribuţiilor de serviciu".
Forma aflată în vigoare este: "refuzul unei persoane de a da relaţii pentru stabilirea identităţii sale,de a se legitima cu actul de identitate sau de a se prezenta la sediul poliţiei, la cererea ori la invitaţia justificată a organelor de urmărire penalăsau de menţinere a ordinii publice, aflate în exercitarea atribuţiilor de serviciu".
În acelaşi timp, este modificată şi legea 218/2002 privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei Române.
La articolul 31 alineatul (1), după litera 1) se introduce o nouă prevedere la atribuţiile poliţiştilor: "să interzică temporar, patrunderea într-un spaţiu delimitat, marcat sau să pe care l-a indicat, într-un imobil sau mijloc de transport, ori să dispună evacaurea temporară din acestea a oricărei persoane, dacă există un pericol la adresa vieţii, sănătăţii, sau integrităţii coporale a sa ori a altor pesoane".
De asemenea, un alt amendament prevede posibilitatea poliţiştilor de a solicita sprijinul pentru prinderea persoanelor urmărite: "să solicite, în condiţiile legii, sprijinul populaţiei pentru urmărirea, prinderea, imobilizarea şi conducerea la sediul poliţiei a persoanelor care fac obiectul acestei măsuri, precum şi să solicite ajutorul pentru asistarea la efectuarea unor acte procedurale".
Forma în vigoare prevede "să solicite sprijinul cetăţenilor pentru urmărirea, prinderea, imobilizarea şi conducerea la unităţile de poliţie a persoanelor care au comis fapte penale".
Proiectul de lege a fost iniţiat de ministrul de Interne Carmen Dan şi vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Florin Iordache.
Iniţiativa legislativă a fost adoptată de Senat pe 28 mai, în calitate de prim for sesizat, decizională pe proiect fiind Camera Deputaţilor.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Democrativa PSD-PNL s-a degradat în ultimul hal! Deciziile importante ale României vor fi votate de UDMR
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Netanyahu a vorbit cu Trump și Biden. Premierul israelian urmează să se întâlnească la Washington cu viitorul președinte
Este oficial: O nouă bancă a intrat în România. PKO Bank Polski este cea mai mare bancă din Polonia, cu active cât 70% din sistemul bancar românesc
Cine este miliardarul discret care împinge din umbră o întreagă ţară de pe drumul european către un parteneriat cu Rusia
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cel mai nou cuplu din showbiz! Cu cine s-a combinat Dani Boy, după despărțirea de ispita Mădălina Maricuț
CANCAN.RO
Neti Sandu dezvăluie zodia care își va schimba locul de muncă în 2025: „Jupiter se va muta în casa banilor”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 07:08
-
ieri, 22:56
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1057. Putin va insista asupra excluderii Ucrainei din NATO în discuţiile cu Trump / Zelenski: Armata Ucrainei numără 880.000 de soldaţi împotriva a 600.000 de trupe ruse / ISW: Putin nu va renunţa la obiectivele sale de a ocupa în totalitate Ucraina