Camera Deputaţilor: Votul prin ridicarea de mâini ar putea fi eliminat şi înlocuit cu votul electronic

Votul prin ridicare de mâni va fi eliminat în Camera Deputaţilor, condica de prezenţă va fi înlocuită cu un sistem electronic, iar guvernul va avea "o oră" în Parlament, sunt propuneri care s-au discutat, luni, la o întâlnire a liderilor de grup referitoare la modificarea Regulamentului.

Urmărește
310 afișări
Imaginea articolului Camera Deputaţilor: Votul prin ridicarea de mâini ar putea fi eliminat şi înlocuit cu votul electronic

Camera Deputaţilor: Votul prin ridicarea de mâini ar putea fi eliminat şi înlocuit cu votul electronic (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Potrivit liderului deputaţilor PDL, Mircea Toader prezenţa parlamentarilor în comisii se va face tot electronic şi va dispărea atât "votul cu mâna", cât şi votul "la două mâini".

"Nu va mai fi nici vot la două mâini, nu va mai fi nici vot cu mâna. Va fi numai vot electronic", a explicat Toader. El a remarcat că, de când au fost sancţionaţi deputaţii care au votat la două mâini cu suspendarea pe o zi, această situaţie nu s-a mai repetat.

"Ia, uitaţi-vă de când i-am sancţionat pe colegii noştri cu o zi (...), a mai votat cineva la două mâini?!", a spus deputatul PDL.

Întrebat în legătură cu propunerea deputatului UNPR Eugen Nicolicea ca parlamentarii care absentează de la şedinţe să fie sancţionaţi cu pierderea funcţiilor, liderul deputaţilor PDL a precizat că s-a decis păstrarea actualul mod de sancţionare, respectiv tăierea indemnizaţiei de şedinţe.

Toader a mai spus că a fost şi o discuţie şi în legătură cu propunerea lui Nicolicea de sancţionare a celor care fac "scandal" în Camera Deputaţilor, însă "de la această propunere până la definitivare va mai trece timp".

El a adăugat că în Regulament trebuie implementate şi deciziile Curţii Constituţionale referitoare la prezenţa în comisiile parlamentare reunite, făcând trimitere la situaţia audierii miniştrilor din guvernul Ungureanu.

"E o prevedere expresă asupra modului în care funcţionează comisiile reunite, nu pentru celelalte, la celelalte trebuie să ai cvorum", a spus Toader.

În schimb, liderul grupului PSD Mircea Duşa a declarat că a fost o întâlnire formală, la care "s-a discutat mai nimic" şi că opoziţia a cerut revenirea la vechiul regulament, în care şedinţele Biroului Permanent să se desfăşoare doar în cvorum, nu cu o persoană.

Duşa a mai spus că opoziţia a propus desfiinţarea votului prin ridicare de mâini şi introducerea de sancţiuni mai dure pentru votul "la două mâini", dar şi desfiinţarea prezenţei pe liste şi introducerea prezenţei în sistem electronic.

"Discuţia noastră nu înseamnă că revenim în Parlament. Noi avem patru condiţii, dintre care modificarea Regulamentului ar rezolva doar una şi anume desfiinţarea votului prin ridicare de mâini", a mai spus Duşa.

La rândul său, liderul deputaţilor PNL Călin Popescu Tăriceanu a criticat intenţia de a se elimina cvorumul de la şedinţele comisiilor reunite, arătând că "inexistenţa cvorumului de la şedinţe dă un şut" Parlamentului.

Liderii grupurilor parlamentare se vor întâlni şi marţi, la ora 13,30, pentru a stabili alogoritmul reprezentării partidelor în mai multe instituţii, cum ar fi în CNSAS sau CNA.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici