Camera respinge legile privind comunicaţiile electronice şi securitatea cibernetică, după decizia CC

Camera Deputaţilor a respins, miercuri, legile privind comunicaţiile electronice şi securitatea cibernetică, care fac parte din pachetul legilor "Big Brother", declarate neconstituţionale de către Curtea Constituţională.

Urmărește
150 afișări
Imaginea articolului Camera respinge legile privind comunicaţiile electronice şi securitatea cibernetică, după decizia CC

Camera respinge legile privind comunicaţiile electronice şi securitatea cibernetică, după decizia CC (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Legea privind comunicaţiile electronice a fost respinsă cu 286 voturi "pentru" şi 2 abţineri, iar legea securităţii cibernetice a fost respinsă cu 287 voturi "pentru" şi 4 abţineri.

Deputaţii au reexaminat legea pentru completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 111/2011 privind comunicaţiile electronice, ca urmare a Deciziei Curţii Constituţionale nr. 461 din 16.09.2014.

Curtea Constituţională a constatat că dispoziţiile legii nu au un caracter precis şi previzibil, iar modalitatea prin care sunt obţinute şi stocate datele necesare pentru identificarea utilizatorilor serviciilor de comunicaţii electronice pentru care plata se face în avans, respectiv a utilizatorilor conectaţi la puncte de acces la internet nu reglementează garanţii suficiente care să permită asigurarea unei protecţii eficiente a datelor cu caracter personal faţă de riscurile de abuz, precum şi faţă de orice accesare şi utilizare ilicită a acestor date. Avocatul Poporului a sesizat în acest caz Curtea Constituţională.

Legea securităţii cibernetice a fost declarată, de asemenea, neconstituţională de către Curtea Constituţională, care a considerat neconstituţionale prevederi precum desemnarea SRI ca autoritate naţională în domeniul securităţii cibernetice, lipsa garanţiilor legale aferente (autorizarea de către o instanţă judecătorească) respectării obligaţiei deţinătorilor de infrastructuri cibernetice de a permite accesul reprezentanţilor autorităţilor competente la datele deţinute. Un grup de parlamentari PNL a sesizat Curtea cu privire la neconstituţionalitatea acestei legi.

Reprezentanţii grupurilor PNL, PSD şi Democrat şi Popular au susţinut că aceste legi încălcau drepturile cetăţenilor la libertate, la viaţă privată.

“Posibilitatea dată operatorilor de telefonie mobilă de a reţine date încalcă dreptul la viaţa privată. Se transformau toate persoanele în persoane succeptibile de a comite infracţiuni”, a afirmat deputatul PNL Daniel Iane.

“Avem nevoie de legea securităţii cibernetice, dar nu trebuie să aducem atingere drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor”, a spus şi deputatul PSD Sorin Iacoban.

Camera este for decizional în cazul acestor proiecte de legi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici