Campania pentru alegerile europarlamentare se încheie sâmbătă, la ora 7.00

Campania pentru alegerile europarlamentare, care a început în data de 8 mai, la ora 0.00, se încheie sâmbătă, la ora 7.00, alegătorii fiind aşteptaţi la vot, duminică, pentru a-i desemna pe cei 33 de reprezentanţi ai României în Parlamentul European.

Urmărește
33 afișări
Imaginea articolului Campania pentru alegerile europarlamentare se încheie sâmbătă, la ora 7.00

Campania pentru alegerile europarlamentare se încheie sâmbătă, la ora 7.00 (Imagine din arhiva Mediafax Foto)

Potrivit Legii 33/2007 privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru Parlamentul European, campania electorală începe cu 30 de zile înainte de ziua votării şi se încheie în dimineaţa zilei de sâmbătă care precedă scrutinul, la ora 7.00.

După încheierea campaniei electorale, se interzice difuzarea de mesaje electorale în format audio, vizual sau mixt pe ecrane digitale amplasate în locuri publice ori private, precum şi prin intermediul unor vehicule special amenajate.

Cu 48 de ore înainte de ziua votării, este interzisă prezentarea de sondaje de opinie, televoturi sau anchete făcute pe stradă.

În ziua votării este interzisă prezentarea sondajelor realizate la ieşirea de la urne, înainte de încheierea votării. Pot efectua sondaje de opinie la ieşirea de la urne institutele de sondare a opiniei publice sau societăţile comerciale ori organizaţiile neguvernamentale care au în obiectul de activitate realizarea de sondaje de opinie şi care sunt acreditate de Biroul Electoral Central în acest sens. Operatorii de sondaj ai acestora au acces, în baza acreditării instituţiei pentru care lucrează, în zona de protecţie a secţiei de votare, fără a avea acces în interiorul localului secţiei de votare.

Continuarea propagandei electorale după încheierea acesteia, precum şi sfătuirea în ziua votării a alegătorilor la sediul secţiilor de votare să voteze sau să nu voteze un anumit partid politic, alianţă politică, alianţă electorală, organizaţie a cetăţenilor aparţinând unei minorităţi naţionale ori candidat independent constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă între 1.500 şi 4.500 de lei.

Legea interzice, de asemenea, purtarea pe durata votării, de către membrii birourilor electorale ale secţiilor de votare, persoanele însărcinate cu paza sau de către persoanele acreditate, de ecusoane, insigne ori alte însemne de propagandă electorală. Încălcarea acestor prevederi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei.

În audiovizual, campania electorală pe posturile de radio şi de televiziune, publice şi private, începută în ziua de 8 mai 2009, ora 00.00, se încheie de asemenea în ziua de 6 iunie 2009, ora 07.00, potrivit Deciziei CNA 391 din martie 2009.

Televiziunile şi radiourile publice şi private au putut difuza în campania electorală emisiuni de promovare electorală, emisiuni de dezbatere şi spoturi electorale. Emisiunile de promovare şi spoturile electorale au putut fi difuzate contra cost la posturile comerciale şi gratuit la posturile publice.

CNA a aplicat în campania pentru europarlamentare 9 amenzi în cuantum de 25.000 de lei, cele mai multe amenzi fiind date postului OTV, care trebuie să plătească 7.500 de lei pentru nerespectarea legislaţiei audiovizuale privind reflectarea campaniei pentru Parlamentul European.

Poliţia Română a anunţat, luni, că de la începutul campaniei electorale pentru alegerile europarlamentare au fost date 106 sancţiuni contravenţionale, valoarea amenzilor fiind de 34.340 de lei.

Din cele 106 amenzi, 99 sunt pentru încălcarea dispoziţiilor Legii 33/2007 privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru Parlamentul European, două pentru nerespectarea prevederilor Legii 195/2000 privind circulaţia pe drumurile publice şi cinci pentru Legea 61/1991 privind ordinea şi liniştea publică.

De asemenea, de la începutul campaniei electorale au fost constatate şi 14 infracţiuni, a precizat sursa citată.

Cele mai multe astfel de incidente au fost semnalate în municipiul Bucureşti (11) şi în judeţele Dâmboviţa (12), Dolj (nouă) şi Galaţi (şapte). În judeţele Bacău, Bistriţa-Nasăud, Caraş-Severin, Constanţa, Gorj, Harghita, Maramureş, Mureş, Satu-Mare, Teleorman, Timiş, Tulcea şi Vâlcea nu a fost înregistrat niciun asemenea eveniment.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici