Câmpeanu: PNL îşi propune să modifice legislaţia în domeniul pensiilor

Fostul ministru al Muncii Mariana Câmpeanu afirmă că PNL îşi propune ca, atunci când va ajunge la guvernare, să schimbe Legea pensiilor astfel încât sistemul public de pensii să funcţioneze ca un fond de investiţii, iar asiguraţii să aibă "conturi personale" în care să se acumuleze contribuţiile lor

Urmărește
3 afișări

Mariana Câmpeanu a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă susţinută la Timişoara, că, atunci când va veni la guvernare, PNL intenţionează să schimbe o serie de legi, printre care şi cea a pensiilor, astfel încât sistemul public de pensii să funcţioneze ca un fond de investiţii, iar asiguraţii să aibă "conturi personale" în care să se acumuleze contribuţiile lor la acest sistem, dar şi beneficiile din investirea acestora, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"PNL îşi propune să modifice legislaţia din domeniul pensiilor, efectiv să modifice principiile care stau la baza acestei legi. Bazându-ne în continuare pe contribuţii şi devenind într-adevăr pilonul de bază şi de susţinere a acestei legi, ea trebuie să îşi schimbe modul de acumulare a banilor şi de repartizare a acestora. Această înţelegere între generaţii, că generaţia de azi plăteşte pensia pentru generaţia de ieri, nu mai poate să reprezinte un principiu în noua ordine mondială şi economică", a spus Câmpeanu.

Potrivit sursei citate, din acest motiv, propunerea PNL "e ca şi pilonul 1, respectiv sistemul public de pensii, să fie bazat tot pe acumulare, respectiv contribuţiile să fie acumulate în conturile personale ale celor care contribuie la acest fond de pensie".

"Să reprezinte pe perioada de acumulare un fond de investiţii folosit ca atare şi nu redistribuit şi prin beneficiile care se obţin printr-un cont de investiţii contul respectivei persoane să devină crescut", a afirmat Câmpeanu, care a precizat că acest lucru este necesar deoarece niciun tânăr nu mai speră să obţină o pensie "rezonabilă după criteriile adoptate în noua lege a pensiilor".

Ea a spus că, dacă acest sistem va fi pus în aplicare, fiecare contribuabil va şti exact ce sumă a acumulat şi dacă "îi ajunge" pensia sau va folosi alte sisteme de acumulare.

"Orice persoană devine responsabilă de viitorul ei, ştie exact care este suma pe care a acumulat-o şi care sunt beneficiile care s-au acumulat la acea sumă şi va putea să îşi facă singură calculul dacă pensia din sistemul public plus pensia din pilonul 2, cea administrată privat, îi ajunge sau nu. Şi atunci va putea decide în cunoştinţă de cauză dacă îşi va mai face o pensie privată sau foloseşte alte sisteme de acumulare", a spus fostul ministru al Muncii.

Fostul ministru al Muncii Mariana Câmpeanu, care este membru în Biroul Politic Central al PNL, şi vicepreşedintele PNL Daniel Chiţoiu, care a fost preşedinte al ANAF, s-au aflat, vineri, la Timişoara, unde s-au întâlnit la Centrul Regional de Afaceri cu reprezentanţi ai mediului de afaceri din zonă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici