Când grija guvernanţilor se transformă în jigniri. Cum am ajuns “proşti, zona zoster şi răspândaci”

  • Klaus Iohannis: Epidemia este între noi, virusul este în comunitate. În faţa unei boli ori eşti precaut, ori eşti prost. Una din două. Tot reiau apelul meu spre protecţie, atenţie şi luat măsuri care ne permit să acţionăm
  • Ludovic Orban: Acolo chiar, la Bucur Obor au fost în controale de ”n”- ori, de fiecare dată nu cred că 20% dintre cei de acolo respectau regulile - portul măştii, distanţa la statul la coadă. Pur şi simplu nu se respectă, acolo parcă e o zonă Zoster
  • Ludovic Orban: Adolescenţii, nu numai la noi, în foarte multe ţări din Europa- astea sunt analize făcute- adolescenţii sunt… cum să zic… sunt răspândaci de virus, pentru că ei nu dezvoltă forme grave, marea majoritate sunt asimptomatici
Urmărește
8017 afișări
Imaginea articolului Când grija guvernanţilor se transformă în jigniri. Cum am ajuns “proşti, zona zoster şi răspândaci”

Deşi măsurile anti-Covid luate de guvernanţi sunt justificate de nevoia de a proteja oamenii şi sistemul public de sănătate, ca o ironie, promotorii lor îi jignesc chiar pe cei faţă de care îşi manifestă grija şi, care, în plus, sunt şi alegători.

Primul care a deschis “balul” declaraţiilor jignitoare la adresa românilor “neascultători şi obraznici”, deşi statul le vrea binele când vine vorba de Covid, a fost preşedintele Iohannis.

Astă-vară, şeful statului ne spunea că în faţa unei boli ori eşti precaut, ori eşti prost.  “Am văzut că sunt unii politicieni care mai mult fug după voturi, care spun că putem să ne relaxăm cu totul şi că nu e nevoie de măsuri şi să vină specialiştii cu dovezi. Nu vă supăraţi, ce doveţi vreţi. 270 de infectări de ieri până astăzi. Peste 150 de persoane la ATI. Epidemia este între noi, virusul este în comunitate. În faţa unei boli ori eşti precaut, ori eşti prost. Una din două. Tot reiau apelul meu spre protecţie, atenţie şi luat măsuri care ne permit să acţionăm”, declara Klaus Iohannis, la 11 iunie .

Ulterior, după o vizită în Piaţa Universităţii, a revenit, şi-a prezentat scuze, a încercat să dea vina pe alţii, dar internetul e martor că jignirea a rămas.

„Vreau să mă refer la o afirmaţie pe care am făcut-o şi unii au scos-o din context. Dacă cineva s-a simţit lezat, îmi cer scuze public. Nu m-am referit la persoane care sunt sau pacienţi sau care au fost afectaţi de boală (…) Încă odată, dacă am fost greşit înţeles, îmi cer scuze, dar cred că şi eu trebuie să atrag atenţia asupra unei posibile încercări de manipulare a opiniei publice în încercarea de a aduna voturi pentru că vin alegeri”, a susţinut Iohannis.

Nu a durat mult şi gafa prezidenţială s-a replicat la nivel guvernamental. După ce Guvernul a decis să închidă pieţele agroalimentare din spaţii închise, premierul Orban a încercat să justifice măsura în faţa valului de crtici care au mers până într-acolo în a acuza interese ascunse. Ca şi preşedintele Iohannis,  Ludovic Orban s-a exprimat făcând abstracţie de oameni.

Şeful Guvernului a comparat Piaţa Obor cu zona zoster, de parcă tarabele ar avea picioare şi s-ar plimba nestingherite dându-ne COVID.

”Acolo chiar, la Bucur Obor au fost în controale de ”n”- ori, de fiecare dată nu cred că 20% dintre cei de acolo respectau regulile - portul măştii, distanţa la statul la coadă. Pur şi simplu nu se respectă, acolo parcă e o zonă Zoster (afecţiune provocată de un virus pe fondul unui sistem imunitar slăbit - n.r.) în care... Şi chiar sunt evidenţiate în analizele epidemiologilor o rată destul de mare de răspândire în pieţe, pentru că acolo e şi contactul cu banul, dai banul, îţi dă restul. Nu poţi să cumperi cu card, trebuie să dai banul cash”, a susţinut Orban joia trecută, la Digi24.

Orban nu şi-a prezentat scuze, cum a afăcut Iohannis, şi a fost taxat de primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu. “Pandemia nu e vina guvernului, dar nici a oamenilor. E un moment greu prin care suntem obligaţi să trecem toţi.(…) Trăim nişte timpuri agitate în care am uitat să vorbim unii cu ceilalţi. Nu mai ştim cum e să arătăm respect celor din jur. Şi în niciun caz nu mai ştim cum să recunoaştem că greşim şi să reparăm ce se mai poate. (…)am văzut cu toţii imaginile filmate în Piaţa Obor. Totuşi, nu putem să le putem lacătul pe mijlocul lor de supravieţuire. Am vorbit azi din nou cu oamenii de acolo. Au înţeles. (…) Piaţa Obor nu e zona zoster, ci e zona unde solidaritatea românească îşi va da testul maturităţii în această criză”, a scris Mihaiu pe Facebook.

La nicio săptămână, Ludovic Orban recidivează. El a susţinut duminică seară că adolescenţii sunt “răspândaci de virus”, într-o încercare de a justifica menţinerea şcolilor închise.

„La şcoală nu se infectează, dar se infectează în alte locuri. Când nu sunt sub supravegherea părinţilor, bunicilor sau a profesorilor. Şi, slavă Domnului, sunt destule ocazii în care tinerii sunt liberi, se întâlnesc… Adolescenţii, nu numai la noi, în foarte multe ţări din Europa- astea sunt analize făcute- adolescenţii sunt… cum să zic… sunt răspândaci de virus, pentru că ei nu dezvoltă forme grave, marea majoritate sunt asimptomatici, nu prezintă simptome vizibile, cu toate astea ei transmit virusul. Şi nenorocirea este că primii către care transmit virusul sunt părinţii, bunicii, care pot fi afectaţi într-o măsură foarte mare”, a spus Orban la B1 TV.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici