- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (02.11.2016, 13:15)
- Cristi Citre
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Candidaţii "certaţi cu legea" pe care PSD vrea să îi trimită în Parlament
Listele PSD pentru alegerile din 11 decembrie includ, pe locurile eligibile, zeci de candidaţi condamnaţi definitiv sau în primă instanţă, aflaţi în diverse stadii procesuale, de la cercetaţi penal la trimişi în judecată, incompatibili sau în conflict de interese.
Urmărește
916 afișări
ALEGERI PARLAMENTARE 2016: Lista completă a candidaţilor pe care PSD vrea să îi trimită în Parlament
Nu mai puţin de trei condamnaţi penal, dintre care doi definitiv, va trimite PSD în viitorul Parlament. Primul dintre aceştia este chiar liderul social-democraţilor, Liviu Dragnea, cel care deschide lista candidaţilor din Teleorman la Camera Deputaţilor şi care are şanse de 100% să obţină un nou mandat de parlamentar.
Dragnea a fost condamnat definitiv în aprilie 2016 la doi ani de închisoare cu suspendare pentru fraude comise la referendumul de demitere a lui Traian Băsescu din funcţie, în iulie 2012. De asemenea, în iulie 2016, Liviu Dragnea a fost trimis în judecată de DNA într-un dosar în care este acuzat de instigare la abuz în serviciu şi la fals intelectual, cauză în care este cercetat alături de fosta sa soţie, Bombonica Prodana.
Deputatul PSD Cătălin Rădulescu a fost şi el condamnat în primă instanţă, la şase luni de închisoare cu suspendare, pentru dare de mită şi efectuare de operaţiuni financiare ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia. În ciuda acestei condamnări, el ocupă locul cinci pe lista de candidaţi PSD la Camera Deputaţilor în Argeş, loc considerat eligibil. El a avut două mandate de deputat, primul între 1990 şi 1992, iar al doilea din 2012 până în prezent. Rădulescu s-a remarcat în Parlament dept unul dintre cei mai vocali critici la adresa Justiţiei, fiind co-autor al mai multor iniţiative legislative de modificare a codurilor penale.
PSD bifează şi la categoria candidaţi trimişi în judecată pentru fapte de corupţie. Primul dintre aceştia este chiar fostul premier Victor Ponta, trimis în judecată în septembrie 2015 pentru pentru 17 infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală şi spălare de bani în dosarul Turceni – Rovinari. De asemenea, Ponta este cercetat penal într-un alt dosar în care este acuzat de folosire a influenţei ori autorităţii în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite şi de complicitate la spălare de bani. Pe lângă măsura controlului judiciar, procurorii DNA au dispus şi punerea sub sechestru a unui imobil care îi aparţine lui Victor Ponta. Fostul premier deschide lista de candidaţi PSD la Gorj, cu şanse 100% de a fi reales pentru un nou mandat de deputat.
Listele de candidaţi PSD din Dolj includ nu mai puţin de două persoane trimise în judecată pentru fapte de corupţie, ambele plasate pe locuri eligibile. Prima dintre acestea este chiar primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, trimisă în judecată în luna iulie de procurorii DNA sub acuzaţiile de luare de mită, folosirea autorităţii sau influenţei în scopul obţinerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite şi spălare de bani. Olguţa Vasilescu deschide lista de candidaţi PSD la Camera Deputaţilor. Înainte de a fi aleasă primar al Craiovei, ea a deţinut două mandate de deputat, din 2000 până în 2008, şi unul de senator, între 2008 şi 2012.
În acelaşi dosar cu Lia Olguţa Vasilescu a fost trimis în judecată şi Radu Preda, cel care ocupă locul doi pe lista de candidaţi PSD din Dolj la Senat, cu şanse maxime de a fi ales. Preda, administratorul public al Craiovei, a fost deferit justiţiei pentru două infracţiuni de complicitate la luare de mită şi instigare la spălare de bani.
Un alt candidat trimis în judecată este şi deputatul PSD Mircea Drăghici, care ocupă poziţia a doua pe lista de la Argeş. El a fost trimis în judecată de DNA în noiembrie 2015 în dosarul baronului PSD Constantin Nicolescu. Drăghici este acuzat de către procurori de complicitate la abuz în serviciu în formă continuată (34 de acte materiale) şi complicitate morală mijlocită (în forma complicităţii la instigare) la abuz în serviciu (10 infracţiuni, din care 3 în formă continuată). Mircea Drăghici este deputat PSD din 2008.
Şi listele de candidaţi ai PSD din Prahova includ două persoane trimise în judecată pentru fapte de corupţie. Primul este senatorul Radu Oprea, care candidează pentru un nou mandat de parlamentar, fiind plasat al doilea pe listă şi având, prin urmare, asigurat un loc eligibil. În ianuarie, Radu Oprea, care a fost prefect al judeţului Prahova, a fost trimis în judecată, alături de Mihail Ştefănescu şi firmele Urban Electric şi ICIM, pentru evaziune fiscală şi complicitate la infracţiunea de spălare de bani, prejudiciul produs în acest caz fiind de peste 220.000 de lei.
Cea de-a doua persoană trimisă în judecată, dar care candidează pentru un fotoliu de deputat, este fiica fostului baron prahovean, Mircea Cosma. Ea a fost deferită justiţiei în decembrie 2015 sub acuzaţia de complicitate la abuz în serviciu în privinţa vânzării ilegale ale unor terenuri. Tatăl Andreei Cosma, Mircea Cosma, şi fratele Vlad Cosma sunt şi ei urmăriţi penal sau trimişi în judecată în mai multe dosare de corupţie. În unul dintre dosare deputatul Vlad Cosma a fost condamnat marţi la cinci ani de închisoare, iar tatăl acestuia la opt ani, decizia nefiind definitivă.
Un alt candidat PSD trimis în judecată este Dan Bordeianu, fost liberal, transferat la social-democraţi. Ocupant al locului şapte pe lista PSD Vaslui pentru Camera Deputaţilor, Bordeianu a fost trimis în judecată în 2015 după ce societatea pe care o controla s-a angajat să execute o serie de lucrări pentru alimentarea cu apă în Deleni, judeţul Vaslui, care nu au mai fost finalizate sau au fost neconforme, cauzând un prejudiciu de patru milioane de lei.
Lista candidaţilor PSD cercetaţi sau urmăriţi penal pentru fapte de corupţie este ceva mai lungă şi conţine mai mult de zece viitori senatori sau deputaţi, deoarece cu toţii au fost plasaţi pe locuri eligibile.
Astfel, Ecaterina Andronescu, cea care deschide lista de candidaţi ai PSD pentru Senat în Bucureşti, este urmărită în două dosare penale. Primul dintre acestea, deschis în 2014, este dosarul Microsoft, în care Andronescu este suspectată de abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani, faptele vizate fiind din perioada în care aceasta a fost ministru al Educaţiei. În septembrie 2015, DNA a început urmărirea penală a Ecaterinei Andronescu într-un al doilea dosar care vizează fapte de corupţie privind atribuirea unor contracte de către Ministerul Educaţiei, similare cu cele din dosarul Microsoft.
În mai 2016, DNA a cerut Senatului încuviinţarea începerii urmăririi penale pentru abuz în serviciu şi împiedicarea drepturilor electorale faţă de fostul ministru de externe Titus Corlăţean, în dosarul Diaspora. Senatorii au votat însă împotriva cererii DNA, iar Corlăţean a fost plasat al doilea pe lista de candidaţi ai PSD din Dâmboviţa.
Dacă Victor Ponta, trimis în judecată şi urmărit penal, deschide lista de candidaţi ai PSD Gorj la Camera Deputaţilor, Florin Cârciumaru o deschide pe cea de la Senat. În 2016, ANI a sesizat DNA cu privire la un posibil conflict de interese penal în ceea ce-l priveşte pe Cârciumaru, pentru că a semnat documente în favoarea firmei Pres Sanitas din Târgu Jiu. De la această firmă, fiica sa Eugenia Florinela Călinoiu (Cârciumaru) a cumpărat în 2010 o vilă la Rânca, contra 70.200 de lei. Firma respectivă plătise pe vilă, în 2007, un preţ mult mai mare, de 270.000 de lei, conform ANI.
Deputaţii PSD Lucian Şova şi Iulian Iancu, ambii plasaţi pe locuri eligibile la alegerile din 11 decembrie, sunt cercetaţi penal în dosarul fostului judecător de la Curtea Constituţională, Toni Greblă. Iulian Iancu şi Lucian Şova sunt acuzaţi că, în perioada octombrie - noiembrie 2012, folosindu-se de funcţiile de conducere în PSD, ar fi intervenit pe lângă Horia Hăhăianu, pentru ca acesta, prin influenţa pe care o avea asupra managementului SC Energomontaj IEA - Sucursala Bucureşti SA (agent economic care derulează activităţi comerciale cu CNTEE Transelectrica SA), să suporte contravaloarea cheltuielilor de transport efectuate de SC Transmoldova SRL Oneşti pentru organizaţia Bacău a partidului, cu prilejul desfăşurării, în 17.10.2012, a unei deplasări electorale la Bucureşti (Bacău - Bucureşti şi retur), tarifele de piaţă practicate de societatea de transport fiind de 80 lei / persoană transportată. În acest context, SC Transmoldova SRL Oneşti ar fi facturat servicii de transport în cuantum de 10.000 lei cu TVA. Iulian Iancu deschide lista candidaţilor PSD la Constanţa, iar Şova este al patrulea pe lista de la Bacău. Ambii vizează un nou mandat de deputat.
Lista de candidaţi PSD din Bacău este deschisă de Gabriel Vlase, deputat din 2004, care este cercetat de DNA pentru trafic de influenţă într-un dosar disjuns din cel în care Viorel Hrebenciuc a fost trimis în judecată. În acest nou dosar mai sunt investigaţi Prinţul Paul şi Prinţesa Lia (suspectaţi de infracţiunea de cumpărare de influenţă), şi Dan Şova.
Liderul PSD Giurgiu, Niculae Bădălău, vizează şi el reînnoirea mandatului de senator deşi este urmărit penal de DNA pentru trafic de influenţă, fiind acuzat că ar fi apărat interesele unei firme suspectate de evaziune fiscală, prin intervenţii la conducerea ANAF şi pe lângă persoane din Prefectura Giurgiu şi din conducerea APIA. El deschide lista de candidaţi PSD din Giurgiu pentru Senat.
Radu Babuş, deputat de Constanţa şi al patrulea pe lista de candidaţi din acelaşi judeţ pentru un nou mandat, este cercetat alături de Radu Mazăre în dosarul privind vânzarea unor suprafeţe de teren din judeţul Constanţa.
Un alt candidat cu probleme penale este şi Cătălin Nechifor, ocupantul locului trei pe lista de candidaţi ai PSD din Suceava la Camera Deputaţilor. El este suspectat de abuz în serviciu şi luare de mită în dosarul în care au fost făcute percheziţii vizând atribuirea unor contracte la Consiliul Judeţean Suceava, Direcţia Judeţeană de Drumuri şi Poduri Suceava, Primăria Fălticeni şi SC Drumuri şi Poduri Suceava, societate deţinută de CJ şi aflată în insolvenţă.
Şi listele de candidaţi ai PSD din Olt conţine, pe locuri eligibile, trei persoane controversate. Este vorba despre fraţii Paul şi Alexandru Stănescu, candidaţi pentru un post de senator, respectiv deputat, dar şi despre Dan Ciocan, care vizează şi el reînnoirea mandatului de deputat. Firmele controlate de cei trei au fost percheziţionate de DNA, dar încă nu a fost pus sub urmărire penală niciunul dintre ei.
O serie de candidaţi PSD la alegerile din 11 decembrie, majoritatea aflaţi pe locuri eligibile, au fost găsiţi de Agenţia Naţională de Integritate în incompatibilitate sau în conflict de interese. Printre aceştia se numără Roman Ioan Sorin, deputat de Bihor, declarat incompatibil; Ion Călin, deputat de Dolj, găsit în conflict de interese; Cornel Resmeriţă, senator de Hunedoara, găsit, de asemenea, în conflict de interese; Ion Mocioalcă, deputat de Caraş-Severin – conflict de interese; Laurenţiu Nistor, deputat de Hunedoara – conflict de interese; Iuliu Nosa, deputat de Sălaj – conflict de interese. De precizat că Ion Mocioalcă, Laurenţiu Nistor şi Iuliu Nosa au câştigat, în primă instanţă, procesul cu ANI.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Crin Antonescu este candidatul comun al coaliției PSD-PNL-UDMR la alegerile prezidențiale
-
Crin Antonescu va fi candidatul comun pentru alegerile prezidenţiale. Propunerea va fi aprobată de fiecare partid al alianţei
-
FT: Echipa de tranziţie a lui Donald Trump vrea să retragă SUA din OMS „în prima zi” de mandat
-
Bolojan: Am semnat acest protocol pentru ca România să aibă un guvern stabil într-o perioadă dificilă
Notă: Dintr-o confuzie de nume, în materialul Mediafax, difuzat în data de 2 noiembrie, a apărut numele unui candidat cu numele Sorin Lazăr, ca fiind un vechi parlamentar care are la activ şi o condamnare. Pentru informarea corectă, candidatul PSD Buzău, Sorin Lazăr, nu este parlamentar şi nici nu are vreo condamnare, el fiind vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor din anul 2013.
Lista completă a candidaţilor PSD:
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 10:07
-
astăzi, 10:01
Victor Negrescu: Am securizat pentru 2024 un buget UE record, cu 6% mai mare decât anul acesta