Candidaţii cotaţi cu şanse reduse au protestat, la TVR, faţă de separarea de ceilalţi prezienţiabili

Candidaţii la prezidenţiale cotaţi cu şanse reduse, potrivit sondajelor de opinie, au protestat, miercuri, la o dezbatere transmisă de televiziunea publică, faţă de "discriminarea" la care au fost supuşi prin neacceptarea lor la confruntarea cu candidaţii mai bine plasaţi.

Urmărește
24 afișări
Imaginea articolului Candidaţii cotaţi cu şanse reduse au protestat, la TVR, faţă de separarea de ceilalţi prezienţiabili

Candidaţii cotaţi cu şanse reduse au protestat, la TVR, faţă de separarea de ceilalţi prezienţiabili (Imagine: Mediafax Foto)

La dezbatere au participat doar patru dintre cei cinci candidaţi invitaţi: Remus Cernea (Partidul Verde), Constantin Rotaru (Partidul Alianţa Socialistă), Ovidiu Iane (Partidul Ecologist Român) şi candidatul independent Ninel Potârcă. Nu a luat parte la discuţiile televizate candidatul independent Eduard Manole.

Acesta a trimis, în schimb, un comunicat prin care îşi explica absenţa prin faptul că a fost anunţat târziu şi că doreşte astfel să protesteze faţă de discriminarea pe care o face Societatea Română de Televiziune prin împărţirea candidaţilor după criterii arbitrare, care nu au nimic în comun cu drepturile fundamentale prevăzute de Constituţie.

"Nu suntem de acord să încălcăm dreptul altor români prin participarea la întâlniri la care sunt invitaţi doar o parte din candidaţi, când corect şi legal ar trebui invitaţi toţi candidaţii", se mai arăta în comunicat.

Şi ceilalţi candidaţi au protestat faţă discriminarea la care au fost supuşi în raport cu candidaţii mai bine clasaţi.

Constantin Rotaru, reprezentând Partidul Alianţa Socialistă, a spus că în cazul celor doisprezece candidaţi în alegerile prezidenţiale trebuie să fie instituit un tratament egal, el susţinând că împărţirea în două a candidaţilor este discriminatorie.

La rândul său, Ovidiu Iane (Partidul Ecologist Român) a spus că un astfel de tratament nu este normal într-o democraţie. El a făcut apel la staff-urile de campanie ale candidaţilor mai bine plasaţi în sondaje să îl primească la întâlnirea de la ora 19.00.

Şi candidatul independent Ninel Potârcă a criticat faptul că nu e existat în acestă campanie nicio întâlnire între toţi competitorii.

"Se face discriminare încontinuu. Eu am fost primul care am solicitat printr-o scrisoare deschisă tuturor candidaţilor (..) să fie o confruntare între toţi candidaţii", a spus el.

În cadrul dezbaterilor, candidatul Remus Cernea (Partidul Verde) a afirmat că actuala clasă politică s-a îndepărtat de cetăţeni şi că o reformare a clasei politice nu poată fi făcută de marile partide care au fost la Putere.

El s-a pronunţat pentru scutirea de taxele pe salarii a angajatorilor care dau asigurări că nu vor face concedieri şi pentru ajutorarea întreprinzătorilor.

Cernea a arătat că cei cinci ani ai mandatului Băsescu au fost un haos pentru România şi că personal nu ar fi un preşedinte conflictual, în condiţiile în care funcţia de mediere este foarte importantă în societatea Românească.

Candidatul a menţionat că, la numirea premierului, ar trece peste preferinţele personale şi ar accepta un prim-ministru care să se bucure de sprijinul unei majorităţi în Parlament.

Candidatul Constantin Rotaru s-a pronunţat pentru renunţarea la cota unică de impozitare, pentru introducerea impozitul progresiv pe profit.

Rotaru a declarat că ar înfiinţa "imediat" Ministerul Industriei, deoarece România are nevoie de reindustrializare şi a susţinut că este nevoie atât de o grilă unică de salarizare dar şi de o grilă unică de personal.

În ceea ce priveşte, prim-ministrul pe care îl va desemna, Rotaru a precizat că acesta trebuie să fie "un socialist, care să înţeleagă că politica trebuie să fie pus în slujba omului".

Constantin Rotaru a spus că, dacă va fi ales, va promova relaţii privilegiate cu Republica Moldova si relaţii bune cu Rusia şi China.

Candidatul Ovidiu Iane, din partea Partidul Ecologist Român, a susţinut ideea reducerii TVA la alimentele de bază, scutirea de la impozit a celor care implementează conceptul de Casă Verde. El a afirmat că, dacă va fi ales, va numi un prim-ministru care să aibă o susţinere parlamentară.

"Aş înfiinţa o comisie prezidenţială care să elaboreze un rogram de dezvoltare durabilă a României pe următorii 20 de ani", a mai afirmat candidatul.

Ovidiu Iane a arătat că România are nevoie de Parlament bicameral pentru că este o ţară mare, el adăugând că un Parlament unicameral ar fi mai uşor de controlat şi de aservit.

Candidatul independent Ninel Potârcă a susţinut că are un bazin electoral de trei milioane de rromi şi a contestat sondajele de opinie care îi dau foarte puţine şanse în cursa pentru Preşedinţie.

El a opinat că statul trebuie să şteargă datoriile tuturor cetăţenilor, IMM-urilor şi a întreprinderilor mari şi să acorde facilităţi firmelor care crează locuri de muncă.

Potârcă a susţinut că prim-ministrul nu trebuie să fie un politician, ci un technocrat. Întrebat pe cine ar desemna în acestă funcţie, Ninel Potârcă a răspuns că ar putea alege o persoană "din marea familie europeană" şi că se va gândi la numele acesteia doar dacă va intra în turul doi al alegerilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici