Candidaţii unui partid pro-rus din Republica Moldova vor putea participa la alegerile prezidenţiale din acest an

  • Curtea Constituţională a Republicii Moldova a decis marţi că persoanele din cadrul partidului Şor pot candida la alegerile prezidenţiale din acest an.
  • Anterior, în luna octombrie, parlamentul moldovean a modificat codul electoral pentru a interzice persoanelor asociate cu partide considerate ilegale sau neconstituţionale să candideze la alegeri timp de trei ani.
Urmărește
556 afișări
Imaginea articolului Candidaţii unui partid pro-rus din Republica Moldova vor putea participa la alegerile prezidenţiale din acest an

Candidaţii unui partid pro-rus din Republica Moldova vor putea participa la alegerile prezidenţiale din acest an

Decizia vine în contextul în care Curtea Constituţională a Republicii Moldova a concluzionat că modificările efectuate la codul electoral au fost neconstituţionale. În plus, Curtea a decis că deputaţii nu au avut suficient timp pentru a studia proiectul de lege şi pentru a propune eventuale amendamente, scrie POLITICO.

Partidul Şor, numit după Ilan Şor, un om de afaceri moldovean care trăieşte în exil în Israel, a fost dizolvat în iunie după ce o instanţă a constatat că a plătit cetăţeni pentru a provoca dezordine şi tulburări.

,,Această decizie nu numai că restabileşte drepturile indivizilor, dar pune sub semnul întrebării şi legitimitatea alegerilor trecute", a declarat Ilan Şor într-o postare pe Instagram, salutând decizia Curţii.

Preşedintele Parlamentului, Igor Grosu, a declarat că guvernul va respecta hotărârea Curţii Constituţionale din 26 martie, dar va depune toate eforturile pentru a împiedica orice persoană care are legături cu organizaţii criminale să candideze la funcţii publice.

,,Vom face ajustări în conformitate cu hotărârea Curţii, dar nu vom permite grupurilor criminale să preia controlul asupra procesului electoral şi să submineze democraţia în Moldova", a declarat Grosu, potrivit POLITICO.

Ilan Şor, condamnat în 2017 la 7 ani şi jumătate de închisoare pentru fraudă şi spălare de bani, a organizat, în cursul anului trecut, proteste împotriva preşedintelui pro-UE al Republicii Moldova, Maia Sandu. Autorităţile moldoveneşti au declarat că demonstraţiile au făcut parte dintr-o campanie rusă de înlocuire a administraţiei în exerciţiu cu una pro-Kremlin.

Moldova a acuzat de mai multe ori Rusia că încearcă să destabilizeze situaţia ţării, mai ales în republica separatistă Transnistria, aliată Kremlinului, şi în regiunea autonomă Găgăuzia din sudul ţării.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici