Preşedintele UDMR Arad, Kiraly Andras, care este şi secretar de stat în Ministerul Educaţiei, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX că eliminarea din Legea Educaţiei a obligativităţii predării Istoriei şi Geografiei în limbile minorităţilor naţionale „este o problemă care pune întrebări despre funcţionarea coaliţiei”.
„UDMR are o singură opţiune, aceea de a convinge partenerii de guvernare că a sosit timpul, şi o spunem foarte serios, să analizeze dacă mai este nevoie de această coaliţie. A trecut Congresul PDL, iar dacă dorim să înfăptuim programul de guvernare este nevoie de unitate”, a spus Kiraly Andras.
El a adăugat că organizaţia judeţeană a UDMR este pentru păstrarea coaliţiei de guvernare, dar „această părere se poate schimba în orice clipă”.
„Nu am intrat la guvernare ca să stăm o perioadă şi să ieşim fără rezultate. Totuşi, ruperea coaliţiei ar aduce alte probleme pentru ţară şi, implicit, pentru minorităţi. Ar urma o criză politică, blocarea fondurilor şi a proiectelor. Evitarea unei crize politice depinde exclusiv de PDL, care trebuie să dovedească că este un partener serios”, a afirmat Kiraly.
Camera Deputaţilor a adoptat, tacit, propunerea legislativă a deputatului Mircia Giurgiu potrivit căreia se elimină din Legea educaţiei prevederea privind obligativitatea predării Istoriei şi Geografiei în limbile minorităţilor naţionale. Iniţiativa a fost adoptată tacit deoarece termenul stabilit pentru dezbatere şi vot final, 1 mai 2011, a fost depăşit. Comisia pentru învăţământ a propus respingerea proiectului, iar Guvernul nu a transmis un punct de vedere cu privire la acest proiect.
Camera Deputaţilor este primul for sesizat cu acest proiect, Senatul fiind decizional. La Senat, coaliţia are majoritatea, însă aceasta este extrem de fragilă. Din 137 de senatori, PDL, UDMR şi UNPR au 69 de parlamentari.
Adoptarea iniţiativei „demagogice şi ultranaţionaliste” care elimină obligativitatea predării Istoriei şi Geografiei în limbile minorităţilor dovedeşte defecţiunile coaliţiei, iar susţinerea acesteia ar putea arunca în aer coaliţia, a declarat, marţi, agenţiei MEDIAFAX vicepremierul UDMR Marko Bela.
El a precizat că Guvernul şi coaliţia susţin varianta deja adoptată a Legii educaţiei, dar că promovarea acestei iniţiative adoptate deja tacit de Camera Deputaţilor ar putea arunca în aer coaliţia.
Preşedintele Camerei, Roberta Anastase, a declarat pentru MEDIAFAX că adoptarea eliminării obligativităţii predării Istoriei şi Geografiei în limbile minorităţilor poate fi evaluată ca o defecţiune a coaliţiei, fiind nevoie de o mai mare disciplină a prezenţei grupurilor parlamentare ale puterii.
Vicepreşedintele PDL Sever Voinescu a declarat, marţi, că a existat o disfuncţiune la nivelul grupurilor deputaţilor coaliţiei la adoptarea tacită a abrogării studierii Istoriei şi Geografiei în limba maternă, menţionând că PDL este convins că această lege nu va trece de Senat.
Liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu, a declarat, miercuri, la RFI, că nu sunt şanse ca legea adoptată tacit la Cameră care prevede abrogarea studierii Istoriei şi Geografiei în limba maternă să fie respinsă în Senat.
„Nu sunt şanse să se întâmple ceea ce spun… mă rog, eu am văzut-o pe Roberta (Roberta Anastase, preşedintele Camerei Deputaţilor – n.r.) şi domnul Toader (Mircea Toader, liderul deputaţilor PDL – n.r.), ca legea să nu treacă. Mă îndoiesc de lucrul acesta, pentru că ei au probleme şi la Senat în grup. Sunt foarte mulţi colegi care după congresul (PDL – n.r.) care a avut loc sunt nemulţumiţi şi sunt mulţi colegi care vin din Ardeal, care au o problemă în momentul în care noi facem publice aceste liste, pentru că nu e vot secret”, a spus Ilie Sârbu.
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, că a avut o discuţie cu premierul Emil Boc în care au convenit ca legea adoptată tacit la Cameră care prevede abrogarea studierii Istoriei şi Geografiei în limba maternă să fie „blocată” în Senat.
„Am discutat cu premierul Emil Boc şi am convenit că acest proiect de lege va fi blocat în Senat. Acesta este dorinţa PDL, acesta este solicitarea şi dorinţa noastră”, a declarat preşedintele UDMR agenţiei MEDIAFAX.