El a făcut aceste afirmaţii după întâlnirea pe care a avut-o, la Palatul Parlamentului, cu preşedintele UDMR, Kelemen Hunor.
Martens a arătat că, la întâlnirea de miercuri a miniştrilor de Justiţie şi Afaceri Interne ai Partidului Popular European, ministrul olandez nu a fost prezent, acesta participând la o dezbatare în Parlament.
„Dar toţi miniştrii PPE care au participat la această întâlnire de ieri susţin (aderarea României la Spaţiul Schengen – n.r.) şi sunt convinşi că această decizie trebuie să fie luată. Ei trebuie să convingă astăzi, când este o întâlnire a Consiliului miniştrilor de justiţie şi afaceri interne, Guvernul olandez şi pe ministrul olandez în legătură cu necesitatea de a se ajunge la o decizie pozitivă privind aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen”, a precizat preşedintele PPE.
La rândul său, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a precizat că subiectul Schengen a fost abordat şi în cadrul discuţiilor pe care le-a avut, în cabinetul său de la Camera Deputaţilor, cu preşedintele PPE.
„Este de greu de acceptat pentru România condiţii suplimentare în momentul în care toate condiţiile din înţelegerea cu Uniunea Europeană pentru a intra în Spaţiul Schengen au fost îndeplinite”, a arătat liderul Uniunii.
Întrebat care este „problema olandezilor” în privinţa aderării României la Spaţiul Schengen, Kelemen a răspuns că „problema adevărată este în Olanda”.
„Acolo este un partid populist, care influenţează deciziile guvernamentale într-o măsură foarte mare şi neacceptabilă pentru noi în acest moment, pentru că noi am îndeplinit condiţiile tehnice pentru a intra în Spaţiul Schengen”, a explicat preşedintele UDMR.
La discuţiile dintre Kelemen Hunor şi Wilfried Martens au mai participat europarlamentarii Sogor Csaba şi Iuliu Winkler şi preşedintele Comisiei pentru politică externă a Camerei Deputaţilor, Attila Korodi.
Olanda şi-a confirmat joi, la Bruxelles, opoziţia faţă de aderarea României şi Bulgariei la Schengen, spaţiul european fără frontiere..