Care au fost cei mai bătrâni preşedinţi din istoria Americii

  • John Adams a devenit preşedinte la 61 de ani în 1796.
  • William Henry Harrison a devenit preşedinte la 68 ani în 1841 şi a avut cel mai scurt mandat prezidenţial din istorie din cauza pneumoniei care i-a venit de hac.
  • Ronald Reagan a devenit preşedinte la 69 ani în 1981 şi a încheiat al doilea mandat la 77 ani.
  • Pe 20 noiembrie 2022, Joe Biden a devenit primul octogenar aflat în funcţia prezidenţială, având 78 ani la inaugurarea din 2021.
Urmărește
2181 afișări
Imaginea articolului Care au fost cei mai bătrâni preşedinţi din istoria Americii

White House

1796:John Adams - 61 ani şi 125 de zile 

În 1796, la două decenii după proclamarea independenţei Statelor Unite, John Adams a fost al doilea preşedinte ales. Născut la 30 octombrie 1735, avea 61 de ani şi 125 de zile când şi-a început mandatul după ce l-a învins pe Thomas Jefferson în alegeri. 

Adams a semnat pachetul controversat de legi Alien şi Sedition Acts, aplicând restricţii la imigraţie şi la exprimare.  A clădit armata şi marina în războiul naval nedeclarat cu Franţa de după revoluţia antimonarhică. În timpul mandatului său, a devenit primul preşedinte care a locuit în conacul executiv cunoscut acum sub numele de Casa Albă .

Semnatar al Declaraţiei de Independenţă, diplomat, avocat şi membru al Partidului Federalist, considerat "Părinte Fondator", Adams a murit pe 4 iulie 1826, la vârsta de 90 ani, potrivit USA Today

Ultimul portret cu John Adams în viaţă 

 

1829: Andrew Jackson - 61 de zile şi 354 de zile 

Recordul deţinut de cel mai bătrân preşedinte a fost spart de al şaptelea preşedinte Andrew Jackson,  născut la 15 martie 1767, supranumit „Bătrânul Nuc”. 

Avea 61 de ani şi 354 de zile când a devenit primul preşedinte din Partidul Democrat în 1829. Cunoscut pentru faima sa de general care a contribuit la anexarea Floridei de la spanioli, de om de stat care s-a luptat cu monopolul băncilor şi de amator după dueluri, are o reputaţie proastă pentru epurare etnică şi rasism.

Jackson a deţinut sute de sclavi afro-americani şi a strămutat zeci de mii de nativi amerindieni de pe pământurile lor strămoseşti de la est de Mississippi.  

A murit la 78 ani, în 1845. 

Ultima fotografie cu Andrew Jackson în viaţă 

1841: William Henry Harrison - 68 ani şi 23 de zile 

Născut pe 9 februarie 1773, William Henry Harrison este mai degrabă cunoscut pentru activitatea sa ca ofiţer militar şi politician decât ca preşedinte. A fost veteran al Războiului cu britanicii din 1812 şi al Războiului lui Tecumseh.

El personal a participat la bătălia de pe Tamisa unde a fost ucis Tecumseh,  războinic shawnee care a promovat rezistenţa la extinderea Statele Unite ale Americii pe pământurile nativilor amerindieni.

A fost membru al Partidului Whig, care avea ca ideologie antijacksonianismul democrat, fiind o formaţiune conservatoare şi naţionalistă. 

Deşi a deţinut recordul de cel mai bătrân preşedinte ales din istoria Statelor Unite (avea 68 de ani şi 23 de zile la 4 martie 1841) vreme de 140 ani, din păcate deţine recordul şi de preşedintele cu cel mai scurt mandat. În ziua inaugurării, a făcut plimbarea în piaţă fără a fi îmbrăcat adecvat cu o haină groasă şi cu o pălărie, deşi era o vreme furtunoasă. S-a îmbolnăvit de pneumonie, suferind simptome precum febră, slăbiciune, sângerare şi dureri. 

Medicina secolului XIX nu l-a putut salva. În seara zilei de sâmbătă, 3 aprilie, Harrison a făcut diaree severă şi a delirat, iar la 20:30 şi-a rostit ultimele cuvinte către medic, cuvinte ce păreau să fie adresate vicepreşedintelui John Tyler:  „Domnule, eu doresc să înţelegeţi adevăratele principii ale guvernului. Doresc să fie îndeplinite. Nu mai cer nimic" .

Harrison a murit la 12:30, la prânz, pe 4 aprilie 1841, chiar de Duminica Floriilor, la nouă zile după depunerea jurământului în funcţie. 

Ultimul portret cu William Harrison în viaţă 

 

1981: Ronald Reagan - 69 de ani şi 348 de zile 

Născut pe 6 februarie 1911, al 40-lea preşedinte Ronald Regan avea 69 de ani şi 348 de zile în 1981 când a depus jurământul.

Reagan a supravieţuit unei tentative de asasinat în 1981 şi ulterior intervenţiei chirurgicale pentru îndepărtarea unui polip canceros din intestinul gros  în 1985.

Actor de profesie şi membru marcant al Partidului Republican,  Reagan a implementat reforme politice şi economice pentru a combate inflaţia. Prin politica sa numită "Reaganomics", a redus cheltuielile guvernamentale, s-a luptat cu sindicatele din sectorul public, a promovat economia de scurgere prin reducerea impozitării companiilor şi a susţinut mediul privat de afaceri. 

Pe plan extern, a efectuat o intervenţie militară în Grenada, a bombardat Libia, a vândut în secret arme Iranului pentru a finanţa cu banii primiţi un grup rebel Contras din Nicaragua împotriva regimului marxist, a sprijinit Irakul în războiul împotriva Iranului, a intensificat războiul împotriva drogurilor, a înarmat Afganistanul pe durata invaziei sovietice, a  şi a crescut cheltuielile militare pentru a combate "Imperiul Răului" (Uniunea Sovietică). A escaladat cursa înarmării, dar a purtat discuţii pentru reducerea arsenalului nuclear reciproc cu Gorbaciov, căruia i-a i-a cerut public demolarea Zidului Berlinului.

La terminarea celui de-al doilea mandat în 1989, când avea 77 ani,  a fost considerat cel mai iubit şi mai popular preşedinte de la Franklin Roosevelt încoace. 

Ronald Reagan a dezvăluit în 1994 că a fost diagnosticat cu boala Alzheimer şi a murit zece ani mai târziu în Los Angeles, la vârsta de 93 ani. 

Ultima fotografie cu Ronald Reagan în viaţă, alături de familia sa 

2017: Donald Trump - 70 ani şi 220 de zile 

Mogul şi om de afaceri excentric, republicanul Donald Trump a câştigat alegerile din 2016 cu o platformă populistă, protecţionistă, izolaţionistă şi naţionalistă. 

La 70 ani i-a preluat ştafeta lui Reagan ca cel mai bătrân preşedinte în funcţie, neavând serviciu militar efectuat sau experienţă politică. 

A fost anchetat şi pus sub acuzare pentru legăturile sale cu regimul de la Kremlin, pentru viol, rasism, abuz în serviciu (şantajarea Ucrainei) şi evaziune fiscală. 

A promovat teoriile conspiraţiei şi a dat multe declaraţii false şi înşelătoare.  A impus interdicţie de călătorie pentru cetăţenii din multe state musulmane, a deturnat fondurile militare către construirea unui zid la graniţa dintre SUA şi Mexic, separând familii, a semnat legea pentru scăderea taxelor, a anulat politica de asigurare medicală şi îngrijirea la preţuri accesibile americanilor săraci, a iniţiat un război comercial cu China, a retras SUA din Parteneriatul Trans--Pacific, a înlocuit NAFTA cu USMCA, a vândut Arabiei Saudite arme în valoare de 400 miliarde de dolari, deşi a ignorat încălcarea drepturilor omului, a ignorat protestele de la Hong Kong, a scos SUA din Acordul Climatic de la Paris şi din UNICEF, a anulat acordurile de pace cu Iran şi Cuba, a bombardat Siria de două ori după ce Assad a gazat civili, a purtat întâlniri cu dictatorul nord-coreean Kim Jong-un, a ordonat uciderea generalului iranian Qasem Soleimani şi a liderului terorist ISIS Abu Bakr al-Baghdadi. A ignorat, de asemenea, pandemia de coronavirus din 2020, promovând dezinformarea despre tratamente ce au pus în pericol vieţile americanilor şi a negat necesitatea testării şi purtării măştii sanitare.   

Trump a pierdut alegerile prezidenţiale din 2020 în faţa lui Joe Biden , dar a refuzat să admită înfrângerea, susţinând în mod fals fraudă electorală pe scară largă şi a încercat să răstoarne rezultatele prin presiunea pe oficialii guvernamentali. 

La 6 ianuarie 2021, Trump şi-a îndemnat susţinătorii să mărşăluiască către Capitoliul Statelor Unite şi apoi să-l asalteze, rezultând decese.

Istoricii îl consideră pe Trump drept unul dintre cei mai proşti preşedinţi din istoria Americii.

Fotografie recentă cu fostul preşedinte american, Donald Trump 

2021: Joe Biden - 78 ani şi 61 de zile 

Joe Biden, născut la 20 noiembrie 1942,  fost senator democrat şi fost vicepreşedinte, l-a învins pe preşedintele republican Donald Trump la alegerile prezidenţiale din 2020. 

La inaugurarea din 20 ianuarie 2021, a devenit cel mai bătrân preşedinte din istoria SUA şi primul care a avut o femeie vicepreşedinte.

Biden a semnat pentru Planul de Salvare a economiei americane ca SUA să se recupereze după pandemia COVID-19 şi recesiunea ulterioară. 

El a propus Planul american pentru locuri de muncă privind investiţiile în infrastructură şi locurile de muncă,  Planul Familiilor Americane, Legea privind o reconstrucţie mai bună, Legea de reducere a inflaţiei, acoperind chestiuni precum reducerea deficitului, combaterea schimbărilor climatice , asistenţa medicală şi reforma fiscală.

Pe plan extern, a depus eforturi pentru a repara stricăciunile provocate de fostul preşedinte reintroducând SUA în Acordul de la Paris privind schimbările climatice. A finalizat retragerea trupelor americane din Afganistan care s-a dovedit a fi catastrofală, talibanii preluând controlul asupra ţării după două decenii de eforturi de democratizare.

Biden a sancţionat Rusia după ce Vladimir Putin a trimis forţele ruse să invadeze Ucraina în 2022 şi a asigurat livrarea de arme către forţele ucrainene conduse de Zelenski. 

Fotografie recentă cu preşedintele în exerciţiu, octogenarul Joe Biden 

 

Alte recorduri 

  • Theodore Roosevelt a fost cel mai tânăr preşedinte american din istorie, la începerea mandatului din 1901 având 42 ani şi 322 de zile. 
  • Franklin Delano Roosevelt, preşedintele care a avut cele mai multe mandate (patru la număr între 1933 şi 1945), a murit la 63 ani din cauza hemoragiei intracerebrale. A condus SUA pe durata Marii Depresiuni şi al celui de-al Doilea Război Mondial, deşi era paralizat de la brâu în jos de pe urma poliomielitei. 
  • Jimmy Carter are recordul de cel mai longeviv fost preşedinte american. Născut pe 1 octombrie 1924, şi-a început mandatul în 1977 şi l-a încheiat în 1981. Din 1981 au trecut 41 ani, iar fostul preşedinte are în prezent 98 ani şi 50 de zile. 

Fotografie recentă cu fostul preşedinte Jimmy Carter 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici