- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (10.09.2019, 15:46)
- Alexandru Costea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Care este procedura în cazul în care Dăncilă solicită restructurarea Guvernului. Cum ar putea trece un vot de încredere în Parlament
Restructurarea anunţată de Viorica Dăncilă va putea trece de Parlament dacă majoritatea parlamentarilor din numărul total de senatori şi deputaţi votează pentru acordarea încrederii în Executiv. Astfel, e nevoie de 233 de voturi, potrivit fostului judecător al CCR, Petre Lăzăroiu.
Urmărește
802 afișări
Care este procedura în cazul în care Dăncilă solicită restructurarea Guvernului. Cum ar putea trece un vot de încredere în Parlament
Premierul Viorica Dăncilă a anunţat, luni, că va merge în Parlament, săptămâna viitoare, pentru un vot de încredere acordat Executivului. Liderul PSD a afirmat că nu a decis dacă votul va fi pentru restructurarea Guvernului sau pentru o simplă remaniere.
Potrivit articolului 103 din Constituţie privind învestitura, alineatul 3 "Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Coreea de Nord ar putea trimite şi mai multe trupe şi drone în Rusiei
-
Donald Trump a făcut o numire importantă în consiliul DOGE condus de Elon Musk
-
Avertismentul ministrului german al Apărării: Berlinul trebuie să fie pregătit pentru „războiul hibrid” al Rusiei
De asemenea, articolul 85 din Constituţie, privind numirea Guvernului, prevede, la alineatul 2 că "în caz de remaniere guvernamentală sau de vacanţă a postului, Preşedintele revocă şi numeşte, la propunerea primului-ministru, pe unii membri ai Guvernului".
Acelaşi articol prevede, la alineatul 3 că "Dacă prin propunerea de remaniere se schimbă structura sau compoziţia politică a Guvernului, Preşedintele României va putea exercita atribuţia prevăzută la alineatul (2) numai pe baza aprobării Parlamentului, acordată la propunerea primului-ministru".
Fostul judecător CCR Petre Lăzăroiu a declarat, pentru MEDIAFAX, că în acest caz restructurarea Guvernului ar putea trece doar cu votul majorităţii absolute a parlamentarilor.
"Este de fapt o reinvestire a Guvernului. Îţi trebuie o majoritate absolută. Chiar dacă nu scrie în Constituţie, se deduce că de fapt este o reinvestire. La remaniere, preşedintele are prerogative iar în al doilea caz Parlamentul, care trebuie să-i dea acordul în plen cu majoritate absolută", a declarat Petre Lăzăroiu.
Astfel, este nevoie ca 233 de senatori şi deputaţi, jumătate plus unu din numărul total de 465 de membri ai Legislativului, să voteze pentru acordarea încrederii în Guvern, ca în cazul moţiunii de cenzură.
Surse din PSD au declarat, pentru MEDIAFAX, că există posibilitatea ca social-democraţii să apeleze la o interpretare a Constituţiei privind numărul necesar de voturi pentru a trece noua variantă a Guvernului, în sensul în care ar fi nevoie doar de acordul majorităţii parlamentarilor prezenţi la şedinţa plenului reunit al Parlamentului.
PSD se poate baza pe voturile a 204 parlamentari care fac parte din grupurile parlamentare: 68 de aleşi la Senat şi 136 la Camera Deputaţilor, potrivit informaţiilor publicate pe site-urile celor două foruri legislative. În total, în Legislativ sunt 465 de parlamentari. Pentru a fi siguri că votul de încredere va trece în Parlament, social-democraţii mai au nevoie de 29 de voturi.
Prim-ministrul Viorica Dăncilă a declarat, luni, că, în cazul în care social-democraţii vor decide să meargă pe varianta restructurării vor rămâne doar 19 ministere plus premierul, cu zece portofolii mai puţine decât actuala structură.
Secretarul general al PSD Mihai Fifor a declarat că dacă Guvernul nu va primi votul de încredere al Parlamentului, Executivul va veni cu o altă variantă „până convingem Parlamentul că ţara trebuie totuşi să fie guvernată”.
PSD va avea o nouă şedinţă a CEx marţea viitoare, în care Viorica Dăncilă va prezenta lista ce va cuprinde componenţa noului Guvern şi numărul definitiv de ministere, a anunţat primarul Capitalei, Gabriela Firea.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe