„Am exprimat şi am reiterat susţinerea foarte clară pentru traseul european al Serbiei, pentru statutul de candidat şi o viitoare aderare la UE. Este poziţia constantă şi în interes strategic a României. Pe de altă parte, este firesc ca orice stat candidat – aşa cum a fost şi cazul României anterior – să respecte criteriile politice, care sunt criterii obiective, valabile pentru toţi, inclusiv protecţia minorităţilor naţionale, respectiv protecţia minorităţii române din Serbia, indiferent de denumirea sa, pentru cei care îşi asumă identitatea românească”, a spus Corlăţean, la finalul audierilor în comisiile de politică externă.
El a adăugat însă că a criticat modul în care conducerea statului român a ales să promoveze această poziţie de principiu, apreciind că România a fost singularizată şi a dovedit lipsă de predictibilitate.
„Am exprimat critici faţă de modalitatea prin care, din păcate, conducerea statului român şi Guvernul român au înţeles să promoveze această politică, care este corectă pe fond, o modalitate care însă a singularizat România şi care a surprins la nivel politic înalt cancelariile europene, partenerii noştri europeni”, a spus Corlăţean.
„Într-o astfel de situaţie, într-un astfel de moment politic important, să-ţi surprinzi partenerii europeni în plină reuniune este un lucru care îţi neagă predictibilitatea. Predictibilitatea în relaţiile externe estre o condiţie esenţială. Rişti să-ţi pierzi credibilitatea şi încrederea partenerilor”, a adăugat el.
Întrebat cum a răspuns ministrul Diaconescu acestor critici, Corlăţean a spus: „A fost de acord în ceea ce priveşte mesajul”.
Ministrul de Externe, Cristian Diaconescu, şi şeful DRP, Eugen Tomac, au fost invitaţi la audierile în comisiile reunite de politică externă ale Parlamentului pentru discuţii pe tema procedurii de ratificare a Acordului de Stabilizare şi de Asociere a Serbiei la UE şi situaţia minorităţii române.