Carmen Dan, ministrul propus pentru MAI, despre fuga lui Sebastian Ghiţă: Să ne adresăm şi ministerului Justiţiei/ Deficit de personal în Poliţie de 24.000 de angajaţi

Carmen Dan, ministrul propus pentru Afaceri Interne (MAI), a primit, luni dimineaţă, aviz pozitiv în comisia de specialitate din Parlament, cu 20 de voturi "pentru" şi 9 "împotrivă".

Urmărește
993 afișări
Imaginea articolului Carmen Dan, ministrul propus pentru MAI, despre fuga lui Sebastian Ghiţă: Să ne adresăm şi ministerului Justiţiei/ Deficit de personal în Poliţie de 24.000 de angajaţi

Aviz pozitiv în comisie pentru Carmen Dan, ministrul propus pentru Afaceri Interne

Alături de Carmen Dan, la audierea în comisia de specialitate au mai fost prezenţi şeful Poliţiei Române, Cătălin Ioniţă, dar şi comandantul Jandarmeriei Române, Sebastian Cucoş.

Carmen Daniela Dan a ocupat funcţia de secretar al Consiliului Provizoriu de Uniune Naţională (CPUN) între lunile martie şi septembrie 1990 şi secretar al Şcolii generale numărul 3 Videle între 1990 şi 1996. În iulie 1996 a devenit referent al Băncii Agricola – Agenţia Videle, funcţie pe care a deţinut-o până în noiembrie 2001. Din 2001 până în 2002 a fost teller front office la Raiffeisen Bank – Agenţia Videle. În 2002 a devenit consilier juridic al Consiliului Judeţean Teleorman – Serviciul Juridic şi Contencios, ocupând această funcţie până în anul 2010. Din 2010 până în 2012 a fost director executiv al Consiliului Judeţean Teleorman – Serviciul Public Comunitar de Evidenţă a Persoanelor al Judeţului Teleorman.

Ea a fost subprefect al judeţului Teleroman timp de aproape doi ani, între 15 iunie 2012 şi 13 martie 2014, dată la care a devenit prefect al judeţului şi a ocupat această funcţie până în data de 22 decembrie 2016, când a fost numită preşedinte al Comisiei juridice, de numiri, disciplină, imunităţi şi validări din Senat, ca urmare a obţinerii unui mandat de parlamentar.

Carmen Dan, de fuga lui Ghiţă: Să ne adresăm şi ministerului Justiţiei

Ministerul de Interne, Carmen Dan, a declarat luni, după audierile din comisia parlamentară, că Sebastian Ghiţă a fost găsit în mandatul său, dar pentru alte întrebări privind extrădarea ar trebui să răspundă ministrul Justiţiei.

"Noi am făcut toate precizările la momentul oportun. Există un dosar la parchet şi am rugămintea să vă adresaţi Parchetului pentru a comunica tot ce consideră că poate comunica. Sebastian Ghiţă a fugit din ţară când nu eram ministru, l-am identificat pe mandatul meu, mai departe trebuie sa ne adresăm şi Ministerului Justiţiei pentru că sunt cei care dispun de procedura de extrădare", a declarat luni Carmen Dan, după audierea din comisia parlamentară.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat, la finalul lunii decembrie, că se va deplasa în Serbia şi va discuta cu omologul său sârb despre extrădarea lui Sebastian Ghiţă, precizând însă că nu poate fi vorba în niciun fel de o grăbire a anchetei.

Fostul parlamentar a fost prins în Belgrad, pe 13 aprilie 2017. Reţinerea lui Sebastian Ghiţă s-a făcut la ora 23.45, acesta fiind pe o stradă din Belgrad, alături de fratele său. La legitimare, Ghiţă a prezentat un act de identitate şi un permis sloven, în timp ce fratele său le-a dat poliţiştilor actele reale.

În România, fostul parlamentar a fost văzut ultima oară în noaptea dinspre 19 spre 20 decembrie 2016, când pleca de la un eveniment organizat de SRI. Acolo a participat în calitatea sa de membru al comisiei parlamentare de control, moment în care poliţiştii care îl filau, la cererea procurorilor, l-au pierdut. Potrivit unor surse, Ghiţă conducea pe DN1 cu peste 200 km/h, iar la un moment dat un alt autoturism i-ar fi blocat pe poliţişti. Ulterior, maşina lui Ghiţă a fost găsită la locuinţa sa, astfel că poliţiştii au crezut că doarme.

Carmen Dan: În 2016 şi 2017 au părăsit sistemul 20700 de persoane; deficitul de personal e de 24000

Ministrul propus pentru Interne, Carmen Dan, a precizat, luni, la audierea sa de către comisiile de specialitate din Parlament, că în 2016 şi 2017 au părăsit sistemul 20.700 de persoane, deficitul de personal din minister fiind, la nivelul anului 2017, de 24.000 de persoane.

„În ceea ce priveşte deficitul de personal, în 2017 am conturat strategia pe termen mediu, am încercat şi am reuşit să compensăm plecările din sistem. În 2016 au ieşit 12.500 de persoane din sistem, în 2017 - 8.200 de persoane”, a spus Carmen Dan.

Ea a arătat că intervenţia de anul trecut la Legea pensiilor militare a eliminat „situaţia imorală” prin care pensiile puteau fi mai mari decât salariile, fapt care a stopat ieşirile din sistem.

„Am optat, ca regulă, pentru aducerea în sistem din sursă externă a specialiştilor. În 2017 au fost 6.600 angajări, iar anul acesta vor intra în sistem 7.000 de persoane. Sperăm că până în 2020 să acoperim deficitul care în 2017 se situa la 24.000 de persoane”, a spus Carmen Dan.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici