Cartel ALFA: Guvernul modifică pe ascuns Legea transparenţei decizională în administraţia publică

Guvernul a aprobat pe 2 martie OUG 16/2022, prin care se modifică legislaţia privind tranparenţa şi consultarea publică fără măcar să fi fost pusă pe agenda publică a şedinţei de Guvern, fără consultarea şi avizul Consiliului Economic şi Social, fără niciun fel de informare publică.

Urmărește
1109 afișări
Imaginea articolului Cartel ALFA: Guvernul modifică pe ascuns Legea transparenţei decizională în administraţia publică

Cartel ALFA: Guvernul modifică pe ascuns Legea transparenţei decizională în administraţia publică

Un comunicat CNS Cartel ALFA arată că, prin această modificare, este eliminat termenul de 30 de zile (prevăzut la alin. 2 art.7 din Legea 52/2003) pentru avizarea şi aprobarea proiectelor de acte normative.

Guvernul a motivat eliminarea “în vederea evitării situaţiilor care pot aduce grave atingeri interesului public.

Dar oare lipsa totală de transparenţă şi consultare înainte de adoptarea actelor normative nu aduce “grave atingeri” interesului public? Şi aşa guvernul României are deficienţe majore la capitolul dialog social şi consultare publică în procesul de fundamentare al politicilor publice. Eliminarea acestui filtru de transparenţă şi consultare, într-un termen rezonabil, care să permită partenerilor sociali şi societăţii civile parcurgerea actelor normative şi emiterea unor puncte de vedere sau sugestii de îmbunătăţire, fără îndoială va deteriora şi mai mult calitatea actului de legiferare şi asta nu poate să fie în interesul public, comentează comunicatul.

Legea nr. 52/2003 prevedea deja excepţii pentru situaţii excepţionale, (de apărare, ordine publică sau siguranţă naţională). Adăugarea unei noi excepţii, formulată extem de imprecis şi vag drept “situaţii urgente” va conduce la legiferări abuzive, atât în administraţia centrală, cât şi cea locală. Termenul de “situaţie urgentă”, fără o o motivare clară şi fără precizarea circumstanţelor când este justificată, va fi folosit aleatoriu şi discreţionar, mai spun sindicaliştii.

„În plus, chiar în ipoteza în care vor fi situaţii când este nevoie ca acest termen să fie scurtat, de ce modificarea Legii transparenţei decizionale trebuie făcută pe ascuns? Ţinem să precizăm că instituţiile de dialog social, precum Consiliul Economic şi Social, care dezbat şi avizează proiecte de acte normative, au făcut în ultimii doi ani eforturi constante pentru a se adapta situaţiilor excepţionale, prioritizând proiectele şi/sau convocând şedinţe de urgenţă pentru a grăbi avizele necesare.

Considerăm că modificarea Legii 52/2003 prin OUG 16/2022 este un abuz grav al guvernului care deschide calea largă către autoritarism, lipsă de transparenţă şi încălcarea principiilor democratice. Contextul politic şi economic este unul excepţional, însă acest lucru nu poate fi folosit ca pretext pentru a elimina cerinţele de transparenţă şi consultare, în afara situaţiilor de urgenţă reale, precizate şi justificate în mod corespunzător.

Având în vedere aceste aspecte, CNS Cartel ALFA se alătură demersului organizaţiilor societăţii civile (link) şi solicită Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituţională privind excepţia de neconstituţionalitate a Ordonanţei de Urgenţă 16/2022 pentru modificarea art. 7, alin (13) din Legea nr. 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică”, încheie Cartel ALFA.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici