Prima pagină » Politic » Olosz: Protocolul UDMR-USL din Bihor, o decizie iresponsabilă a unor lideri de la vârful Uniunii

Olosz: Protocolul UDMR-USL din Bihor, o decizie iresponsabilă a unor lideri de la vârful Uniunii

Candidatul la preşedinţia UDMR Olosz Gergely susţine că semnarea protocolului între UDMR Bihor şi filiala judeţeană a USL este o decizie "iresponsabilă" din partea unor lideri ai Uniunii, în frunte cu Marko Bela şi Kelemen Hunor, cu scopul ca "puterea să rămână în mâna lor".
25 feb. 2011, 10:33, Politic

Olosz Gergely, care este deputat UDMR de Covasna, a declarat, vineri, corespondentului MEDIAFAX, că semnarea protocolului UDMR-USL în Bihor este o decizie „iresponsabilă” din partea unor conducători de vârf din Uniune, în frunte cu Marko Bela, „care mai deţine preşedinţia încă două zile”, şi cu preşedintele executiv – suspendat din funcţie – Kelemen Hunor.

„Acest protocol nu deserveşte interesele comunităţii maghiare, ci doar ale unora care astfel vor ca puterea să rămână în mâna lor. Acest lucru ar putea să ducă la o criză politică, care ar însemna instabilitate, respectiv pierderea mai multor locuri de muncă, agravarea situaţiei economice”, a afirmat Olosz.

El a a adăugat că, în opinia sa, „este incorect” că o organizaţie teritorială, cea din Bihor, este împinsă în faţă pentru a face „munca murdară”.

De asemenea, Olosz Gergely este de părere că astfel Marko Bela părăseşte scena politică „pe uşa din spate”.

Într-un comunicat de presă transmis joi, deputatul Olosz Gergely susţinea că încheierea unei alianţe între UDMR şi USL la Oradea, cu două zile înaintea Congresului, reprezintă „un atac la adresa stabilităţii UDMR şi la viitorul comunităţii maghiare din România”, şi spunea că Marko Bela nu mai e liderul Uniunii.

Preşedintele UDMR Bihor, Alexandru Kiss, şi liderii USL din judeţ au semnat, joi, un protocol de colaborare cu o valabilitate până în anul 2016, prin care se obligă să formeze majorităţi în toate consiliile locale din judeţ şi să susţină în plan naţional parteneriatul început la Oradea.

Liderii celor patru partide au afirmat că la baza protocolului stau bunele relaţii dintre UDMR şi PNL Bihor începute în timpul guvernării Tăriceanu, când liberalii bihoreni au susţinut proiectele administraţiei judeţene şi municipale din Oradea, chiar dacă nu aveau niciun reprezentant în conducerea acestora.

Părţile semnatare, USL Bihor şi UDMR Bihor, au convenit pentru adoptarea unor direcţii de acţiune pentru „asigurarea unei administraţii eficiente şi responsabile”, pentru „sprijinirea eficace a intereselor majore ale judeţului Bihor”, pentru „susţinerea bunei convieţuiri interetnice şi interconfesionale” şi pentru „respectarea şi promovarea valorilor autentice morale, culturale, educaţionale şi profesionale”.