Casa Regală precizează că a primit cu bucurie vestea invitării Regelui de a se adresa Camerelor reunite ale Parlamentului României, cu ocazia împlinirii vârstei de 90 de ani.
„Revenind la tribuna Parlamentului după mai bine de şaizeci de ani, Regele se va adresa naţiunii într-un moment în care este nevoie de încredere, unitate, speranţă şi respect în societatea românească”, consideră Casa Regală, într-un comunicat.
Totodată, sursa citată apreciază că decizia Legislativului o dovadă de democraţie şi libertate, de clarviziune şi de simţ al istoriei.
Parlamentul a aprobat, marţi, propunerea liberalilor de a-l invita pe 25 octombrie pe Regele Mihai într-o şedinţă solemnă a Legislativului, decizia fiind luată cu 203 voturi „pentru”, trei voturi „împotrivă” şi 46 de abţineri.
„Cu o largă majoritate propunerea a fost aprobată. În 25 octombrie vom avea acest moment solemn în Parlamentul României”, a precizat preşedintele de şedinţă, Mircea Geoană.
Anterior, liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader, a precizat că democrat-liberalii nu sunt împotriva organizării unei solemnităţi pentru Regele Mihai, dar că în Parlament poate să existe o altă sală decât cea de plen, precizând că parlamentarii PDL se vor abţine de la vot.
Propunerea privind organizarea unei şedinţe solemne a Parlamentului în 25 octombrie la care să fie invitat Regele Mihai a fost introdusă pe ordinea de zi a plenului reunit de marţi, la solicitarea opoziţiei.
Parlamentarii au acceptat, cu 191 de voturi „pentru”, două voturi „împotrivă” şi 113 abţineri, introducerea pe ordinea de zi a şedinţei comune de marţi a Senatului şi Camerei Deputaţilor, a unui punct suplimentar privind organizarea, pe 25 octombrie, a unei şedinţe solemne la care să fie invitat Regele Mihai.