Cătălin Drulă: Licitaţia 5G este un eşec / Alexandru Petrescu: Nu poate fi. Se va finaliza în ultimul trimestru

Cătălin Drulă i-a reproşat ministrului Comunicaţiilor, la dezbaterile în plen, că licitaţia frecvenţelor 5G este un eşec. Alexandru Petrescu l-a contrazis pe deputatul USR, spunând că licitaţia a fost planificată pentru a fi finalizată în ultima parte a acestui an.

Urmărește
325 afișări
Imaginea articolului Cătălin Drulă: Licitaţia 5G este un eşec / Alexandru Petrescu: Nu poate fi. Se va finaliza în ultimul trimestru

Cătălin Drulă: Licitaţia 5G este un eşec / Alexandru Petrescu: Nu poate fi. Se va finaliza în ultimul trimestru

Cătălin Drulă, preşedintele Comisiei pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor din Camera Deputaţilor, a declarat, în cadrul dezbaterilor din plenul de luni al Camerei Deputaţilor, privind tehnologia 5G, că un obstacol este transpunerea memorandumului semnat cu SUA în legislaţie.

"În bugetul pe 2019 Guvernul a prins o sumă de miliarde care s-ar obţine din vânzarea acestor licenţe. Până în acest moment, această licitaţie este un eşec. Obstacolul în momentul de faţă este transpunerea memorandumul semnat cu SUA în legislaţie. În absenţa acestei transpuneri nu va fi nicio licitaţie şi va fi o lipsă de cel puţin două miliarde de lei la bugetul naţional pe care i-aţiu prevăzut dumneavoastră", a afirmat Cătălin Drulă.

Ministrul Comunicaţiilor i-a răspuns că licitaţia 5G nu poate fi un eşec, pentru că ea a fost planificată pentru a se desfăşura şi finaliza în trimestrul patru din acest an.

Deputatul USR l-a chestionat pe oficialul din Guvern care va fi instrumentul legal în baza căruia se vor lua decizii concrete pentru reducerea riscurilor de securitate cibernetică.

De asemenea, Drulă l-a întrebat: "Care va fi instrumentul legal prin care se va pune în practică acest acord? Ce structură guvernamentală va verifica acele trei puncte din acord şi va da certificatele de neconformitate pentru echipamentele IT?".

Deputatul USR i-a mai solicitat ministrului să răspundă întrebărilor privind securitatea cibernetică şi ce prevede memorandumul semnat cu SUA privind tehnologia 5G.

"Legat de strategia 5G a României adoptată în acest an, e o direcţie de acţiune strategică care spune creşterea nivelului de rezilienţă a infrastructurilor critice. V-aş ruga să nominalizaţi 2-3 exemple prin care a fost crescută rezilienţa infrastructurilor critice. Ce aţi făcut şi ce acţiuni au fost necesare în acest scop? În analiza de risc realizată de România la recomandarea comunităţii europene, dacă cele trei criterii din memorandumul cu SUA sunt reflectate, şi dacă nu, plănuiţi să refaceţi acea analiză de risc? Dacă nominalizaţi un actor statal în acea analiză de risc? Despre Huawei, există un memorandum semnat de Ministerul pe care-l conduceţi cu Huawei şi ce se întâmplă cu el? Dacă ne sfătuiţi să ne luăm telefoane Huawei?", a spus Drulă.

Ministrul Comunicaţiia spus că, la 1 octombrie, Executivul european urmează să coordoneze un răspuns comun privind securitatea cibernetică în implementarea reţelelor 5G.

"În ceea ce priveşte nominalizări statale nu am nominzalizat nici un fel de stat, niciun fel de provenenienţă specifică a unor vendori în ceee ce priveşte raportul depus la Comisia Europeană şi pentru că l-aţi menţionat, mă simt obligat tot din spirit pedagogic să vă reamintesc că în primul trimestru al anului curent, Comisia Eruopeană a cerut un raport la nivel naţional al fiecarui stat membru. Acest raport a avut ca deadline ultima zi din iunie şi a fi depus 15 iulie. România l-a depus pe 2 iulie şi a fost a treia ţară membră care a depus acest raport. La 1 octombrie, Comisia Europeană urmează să coordoneze un răspuns comun ca abordare generală a Comisiei vis-a-vis de securitatea cibernetică în implementarea reţelelor 5G. Ba mai mult s-a angajat ca, în luna decembrie a acestui an, să pună la dispoziţie şi un set de recomandări, un toolbox, în ceea ce priveşte măsurile de securitate cibernetică pe care fiecare ţară, minimal, trebuie să le ia şi aş menţioan că există o anumită o anumită marjă de acţiune, opţiune şi decizie în afara acestor recomandări şi la nivel naţional pentru fiecare stat membru", a declarat Alexandru Petrescu.

De asemenea, ministrul Comunicaţiilor a explicat că va fi supus consultării publice un proiect de lege conceput împreună cu STS privind rezilienţa infrastructurii din telecomunicaţii.

"În ceea ce priveşte rezilienţa vă pot spune că, la fel, în Q4 există un proeict de lege pe care îl lucrăm cu STS care va intra în urmatoarele săptămâni în consultare publică aşa cum făcut cu toate documentele elaborate, emise şi lansate de Ministerul Comuncaţiilor şi Societăţilor Informaţionale", a mai spus Petrescu.

Ministrul Comunicaţiilor Alexandru Petrescu s-a prezentat, luni, la „Ora Guvernului”, în plenul Camerei Deputaţilor. Acesta a fost chemat de PNL pentru a dezbate strategia reţelelor de tip 5G din România şi lipsa de transparenţă şi comunicare a instituţiei pe acest subiect.

Pe 20 august, preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, după întâlnirea cu omologul său american Donald Trump, că, în cadrul vizitei sale de la Washington, a fost semnat un memorandum de înţelegere între guvernele României şi SUA referitor la tehnologia 5G.

Ulterior, Ministerul Afacerilor Externe a precizat, la solicitarea MEDIAFAX, că memorandumul între România şi SUA privind tehnologia 5G a fost semnat de către ambasadorul României la Washington George Maior şi ambasadorul SUA la Bucureşti. MAE nu a oferit însă detalii despre conţinutul şi prevederile documentului.

Taguri:
5g,
comunicaţii,
usr

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici