- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cătălin Ivan (PSD): Cristian Diaconescu, ultima persoană în măsură să ne dea lecţii de doctrină
Europarlamentarul social-democrat Cătălin Ivan îl acuză pe liderul UNPR Cristian Diaconescu de ignoranţă în legătură cu declaraţiile potrivit cărora la nivelul Parlamentului European ar exista o preocupare faţă de alianţa dintre PSD şi PNL.
"Domnul Diaconescu este ultima persoană în măsură să ne dea lecţii de doctrină politică, nu doar pentru că în PSD este văzut ca un trădător, dar mai ales pentru că este lider onorific al unui partid-butaforie, care şi-a trecut în statut faptul că se poate renunţa la propriile convingeri în scopul susţinerii guvernarii. Este neaşteptat ca un om care se laudă cu experienţa să politică şi diplomatică, precum şi cu studiile sale, să nu ştie modul în care funcţionează Parlamentul European şi modul în care colaborează familiile politice europene", susţine Ivan într-un comunicat remis MEDIAFAX.
Ivan se întreabă "care mai este diferenţa între Cristian Diaconescu şi Traian Igaş, care şi-a luat bacalaureatul la 24 de ani, dacă nu ştie cum votează liberalii şi socialiştii în Parlamentul European?".
"Este ignoranţă sau rea-voinţă în aceste declaraţii? Şi, dacă este vorba de ingoranta, cum ne-a reprezentat până acum Cristian Diaconescu în funcţia de ministru de Externe?", scrie Ivan, care mai susţine că Diaconescu se află într-o gravă eroare atunci când susţine că la nivelul Parlamentului European un vot comun al liberalilor şi socialiştilor ar fi o premieră istorică.
"Este destul de ruşinos că domnul Cristian Diaconescu, prin asemenea declaraţii, demonstrează că nu cunoaşte realitatea europeană, lucru extrem de grav pentru cineva care vrea să-i ia locul domnului Baconschi şi să redevină ministru de Externe", a afirmat Cătălin Ivan, adăugând că îi recomanda liderului onorific al UNPR să consulte cel mai recent studiu VoteWatch.eu, care prezintă o situaţie detaliată a modului în care au colaborat marile grupuri politice din PE, din 2009 până în prezent.
"Aici se vede clar modul în care, în Parlamentul European, e respectat dialogul între familiile politice şi cum, pentru proiecte de interes public, se trece peste distincţiile ideologice. Domnul Diaconescu a ajuns să gândească doar în paradigma lui Traian Băsescu, o paradigma a dezbinării şi a lipsei de dialog politic, fără să ştie că, de exemplu, la nivelul PE, se constată o tendinţa de creştere a coeziunii dintre marile formaţiuni politice, trecându-se de multe ori peste liniile partidelor naţionale. În plus, din 2009 şi până în prezent, cea mai frecvent întâlnită coaliţie de vot a fost între S&D (social-democraţii) şi ALDE (liberalii), împotrivă PPE", a mai arătat Ivan.
Deputatul european a ţinut să precizeze că atacurile din ultima vreme venite fie din partea UNPR, fie din partea PDL, la adresa alianţei dintre PSD şi PNL demonstrează că actuală putere se teme tot mai mult de noua construcţie politică, fapt care confirmă că decizia celor trei partide ale opoziţiei de a forma o alianţă social-liberală a fost una "cât se poate de inspirată".
"Suntem mai hotărâţi ca oricând să rezistăm presiunilor venite dinspre adversarii noştri politici, cu atât mai mult cu cât ştim că alianţa dintre PSD şi PNL va crea un proiect pentru România de după Băsescu, şi care are drept prim scop îndreptarea şi repararea nedreptăţilor", a încheiat Ivan.
Liderul UNPR Cristian Diaconescu a declarat, sâmbătă, la Timişul de Sus, că a primit semnale care indică faptul că alianţa creată de PSD şi ACD, un "surogat politic născut în mod evident din şiretenia comunistă", a generat preocupare la nivelul Parlamentului European.
"Noul surogat politic creat astăzi în România, născut în mod evident din şiretenia comunistă - care nu are nimic în comun cu stânga europeană - şi dorinţa oportunistă de parvenire a unora - care nu are, de asemenea, nimic în comun cu liberalismul şi, în general, cu politicile de dreapta, generatoare de creştere economică - reprezintă o instigare din partea vectorului politic la pierderea demnităţii naţionale", a apreciat Cristian Diaconescu, referindu-se la USL.
Fostul ministru de Externe a mai spus că "acest proiect politic a generat preocupare la nivelul Parlamentului European".
"Am primit semnale extrem de normale din acest punct de vedere, deoarece reprezentanţii în Parlamentul European ai partidelor care acum formează o coaliţie se află şi participă la procesul decizional în Parlamentul European în grupuri separate. Să ne aşteptăm ca reprezentanţii PNL să voteze alături de socialişti? Ar fi o premieră istorică în Parlamentul European", a spus el.
Preşedinţii PSD, PNL şi PC au semnat, sâmbătă, la Parlament, documentele de constituire a Uniunii Social-Liberale.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Va deveni armata obligatorie în România? Răspunsul ministrului Angel Tîlvăr
-
Surse Reuters: OMV a bătut palma şi va furniza gaz românesc Germaniei
-
Trump nu renunţă: Republicanul nu exclude acţiuni militare şi economice în privinţa Canalului Panama şi a Groenlandei
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO