Cătălin Macovei: Rezultatele primelor anchete ANI, în două luni

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) investighează, în prezent, situaţia averii pentru un număr de 90 de persoane cu statut de funcţionar public, primele rezultate fiind aşteptate în circa două luni, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, preşedintele ANI, Cătălin Macovei.

Urmărește
54 afișări
Imaginea articolului Cătălin Macovei: Rezultatele primelor anchete ANI, în două luni

Cătălin Macovei: Rezultatele primelor anchete ANI, în două luni (Imagine: Mediafax Foto)

Dintre cele 90 de persoane verificate, unul este prefect, unul este preşedinte de consiliu judeţean, 17 sunt parlamentari, 14 primari şi viceprimari, 15 consilieri, trei magistraţi, trei medici, şase rectori, opt directori ale diferitelor instituţii de stat, 15 poliţişti, trei inspectori şcolari şi 20 funcţionari publici.

Verificările Agenţiei Naţionale de Integritate în aceste cazuri au pornit în majoritatea lor în urma unor autosesizări, doar 29 dintre acestea fiind semnalate instituţiei de diverse persoane fizice sau juridice. La soluţionarea acestor cazuri lucrează în prezent 42 de inspectori de integritate ai ANI.

Preşedintele ANI, Cătălin Macovei, a precizat că numele celor verificaţi nu pot fi făcute publice până când inspectorii nu finalizează ancheta în ceea ce îi priveşte.

Totuşi, Macovei a explicat care este procedura pe care inspectorii o urmează în cadrul unei verificări. Într-o primă fază, aceştia compară cele relatate în solicitarea de verificare sau în materialul în urma cărora s-au autosesizat cu informaţiile cuprinse în declaraţia de avere a respectivei persoane. Ulterior declaraţia de avere este şi ea verificată pentru a se vedea dacă cele prezentate în document corespund realităţii. Ulterior, în cadrul verificării, se fac adrese către instituţiile care deţin baze de date cu proprietarii de bunuri imobile sau mobile sau cu titularii de acţiuni sau conturi bancare.

Macovei a mai precizat că Agenţia Naţională de Integritate are şi posibilitatea de a verifica informaţii privind posibile proprietăţi sau conturi în străinătate, având stabilite în acest sens proceduri de lucru cu unele state.

Secretarul general al ANI, Horia Georgescu, a declarat, la rândul său, că Agenţia este în măsură să verifice şi informaţii venite din zona serviciilor speciale care au legătură cu averile funcţionarilor publici.

Totuşi, în funcţionarea Agenţiei de la înfiinţarea ei şi până în prezent au existat şi anumite sincope. Spre exemplu, deşi inspectorii de integritate pot amenda funcţionarii care nu şi-au depus la timp declaraţiile de avere, nimeni nu a primit încă o sancţiune - deşi termenul limită a trecut de circa trei săptămâni - întrucât Agenţia nu a primit formularele tipizate pentru amenzi.

"Aşteptăm ca ele să vină săptămâna aceasta sau cel târziu săptămâna viitoare", a precizat Horia Georgescu.

Pe de altă parte, deşi procedura prevede că referatele rezultate în urma verificărilor inspectorilor se publică pe site, Agenţia Naţională de Integritate nu are încă un site operaţional.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici