Cătălin Rădulescu: Premierul să-şi asume răspunderea pentru modificările Codurilor penale/ Transpunem modificările cu riscul activării Articolului 7

Deputatul PSD Cătălin Rădulescu a afirmat, luni, că premierul Viorica Dăncilă trebuie să-şi asume răspunderea privind modificarea Codurilor penal şi de procedură penală pentru că el nu are încredere că ministrul Justiţiei Tudorel Toader va transpune în lege articolele declarate constituţionale.

Urmărește
1584 afișări
Imaginea articolului Cătălin Rădulescu: Premierul să-şi asume răspunderea pentru modificările Codurilor penale/ Transpunem modificările cu riscul activării Articolului 7

Cătălin Rădulescu: Premierul să-şi asume răspunderea pentru modificările Codurilor penale

"Haideţi să vă spun ceva, eu nu am avut încredere în acest Tudorel Toader niciodată. Am repetat asta de nu ştiu câte ori, am făcut o mare greşeală noi şi v-a confirmat-o şi preşedintele partidului faptul că noi din octombrie nu ne-am apucat noi să transpunem în lege articolele de cod penal care au fost declarate de CCR constituţionale şi asta a fost o greşeală pe care noi am făcut-o. Eu am spus de atunci că trebuia să facem asta. Eu nu am avut încredere că va da acest ministru niciodată nici un cod şi nici o amnistie şi graţiere pentru că nu este nici, cum să vă spun, nu are nici curajul necesar, nici nu îşi doreşte să facă acest lucru, vrea să plece aşa cum vrea să plece. E treaba dânsului, deci nu am avut încredere că va face acest lucru şi eu cred că acest lucru trebuie să îşi asume premierul României. Pentru că doamna premier e şeful acestui ministru ca şi a celorlalţi miniştrii. Deci dânsa ştia că în CEX s-a luat o decizie în unanimitate, nu s-a opus nimeni şi trebuia să transpună ca premier cerinţa textului în această OUG. Trebuie să facem de fiecare dată nu ştiu câte comitete executive ca cineva să 3 luni de zile să aşteptăm după cineva să facă acest lucru", a afirmat Cătălin Rădulescu.

El a spus că a cerut de mai multe ori revocarea ministrului Toader, pe care îl descrie ca fiind "masochist".

"Cred că este masochist, îi place foarte mult să stea acolo să nu facă nimic", a spus Rădulescu.

Totodată, deputatul PSD a mai afirmat că premierul Dăncilă trebuie să hotărască "urgent" ce va face în privinţa Codurilor penale.

"Nu ştiu ce face premierul Viorica Dăncilă, trebuie să facă ceva. Deci premierul Viorica Dăncilă este membră a partidului nostru şi premierul Viorica Dăncilă trebuie să hotărască urgent ce face cu aceste coduri pentru că va fi vinovată ca şi acest ministru pentru oamenii care stau în puşcării şi care suferă din cauză că aceste coduri prin prescrierea faptelor şi prin ceea ce a hotărât CCR ei stau în continuare nevinovaţi. Tocmai că trebuiau transpuse aceste coduri şi făcute ori printr-o lege ori prin OUG", a mai spus politicianul.

El a mai completat spunând că trebuie organizat un nou CEx PSD pentru a stabili ce se va întâmpla în acest caz.

"M-am săturat să tot cer, am tot spus-o de nu ştiu câte ori, este o hotărâre a partidului nostru, trebuie făcut un CEX bănuiesc iarăşi ca să vedem ce facem, dar repet, să îşi mai asume răspunderea şi premierul nostru care este pus de partid acolo ca să rezolve aceste abuzuri care au fost făcute abominabil în aceşti ani de zile. Şi trebuie să îşi asume până la urmă doamna premier acest lucru", a afirmat acesta.

Preşedintele Comisiei juridice din Camera Deputaţilor, Nicuşor Halici, a declarat luni că modificarea codurilor penale reprezintă o urgenţă, indiferent dacă este făcută prin OUG sau lege, iar în contextul îm care Opoziţia îngreunează procesul legislativ, el crede că ar trebui adoptată de Executiv.

Viorica Dăncilă a declarat, luni, că va lua o decizie cu privire la demiterea ministrului Justiţiei după ce va asculta părerea colegilor în şedinţa Comitetului Executiv al PSD. Premierul a precizat că va prezenta social-democraţilor evaluarea sa în legătură cu Tudorel Toader.

Liviu Dragnea l-a avertizat, vineri, pe Tudorel Toader că nu mai poate continua aşa, anunţând de luni bune ordonanţe, dar fără să facă nimic. PreşedinPSD a spus că decizia legată de ministrul Justiţiei stă la mâna premierului.

Liderul PSD spune că decizia este la premier. „Să meargă la Bruxelles cu 7-8 articole, într-o mare umilinţă. În ceea ce priveşte codurile, parlamaentul să îşi urmeze cursusl. Aceste legi trebuie să fe finalizate. Gvernul trebuie să se ocupe de programul de guvernare.Nu putem să lăsăm să se discute despre teme parazit luni de zile”.

Întrebat dacă vrea ca Toader să plece, Dragnea a răspuns: „Nu mă interesează (...) Nimeni nu poate să stea prizonierul acestor teme parazite”.

Acesta a mai spus că sunt zeci de acte normative întârzitate de ministrul Justiţiei.

Rădulescu: Transpunem modificările Codurilor penale cu riscul activării Articolului 7

 

 

Deputatul Cătălin Rădulescu a declarat, luni, la Parlament, că UE poate activa articolul 7 în cazul României dacă asta înseamnă "repararea" abuzurilor şi modificarea legilor împotriva "abuzurilor" prin transpunerea deciziilor CCR privind Codurile Penale, catalogând UE ca fiind "stăpânii europeni".

"Cu riscul activării articolului 7 credeţi că aşa articolul 7 se activează în momentul în care tu arăţi ce abuzuri s-au făcut în România şi CCR ia decizii constituţionale? Dacă am ajuns ca cineva în Europa să activeze articolul 7 pentru că noi am reparat abuzuri şi am modificat legi împotriva abuzurilor şi transpunem aceste decizii ale CCR să activeze articolul 7. Înseamnă că asta e metoda prin care stăpânii europeni tratează anumite ţări din estul Europei", a afirmat Cătălin Rădulescu, deputat PSD.

Rădulescu a spus că nu Liviu Dragnea va beneficia de transpunerile în lege ale deciziilor CCR privind Codurile Penale, ci "milioane de oameni care aşteaptă aceste lucruri".

"Aţi pus atâtea întrebări de genul acesta în aceşti ani de zile încât ne-am plictisit. Deci aceste lucruri ajută pe toţi oamenii care au ost abuzaţi în aceşti ani de zile. Lăsaţi-l pe preşedintele partidului că săracul a tras atât de mult în aceşti ani de zile cât pentru noi toţi. Deci nu îl mai tot aduceţi în discuţie pe preşedintele partidului când e vorba de milioane de oameni care aşteaptă aceste lucruri", a mai declarat politicianul.

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, miercuri, la începutul şedinţei de Guvern, că nu va permite ambasadorilor altor state să facă agenda premierului României, în contextul în care ambasadori din 12 state şi-au exprimat îngrijorarea pentru integritatea sistemului judiciar românesc.

Totodată, Dăncilă a anunţat, miercuri, că va avea discuţii cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene Frans Timmermans, declarându-se surprinsă de declaraţiile acestuia prin care a avertizat Guvernul român să nu ia nicio măsură care să afecteze sistemul judiciar.

Ambasadele a 12 state au transmis, miercuri, un mesaj public în care îşi exprimă îngrijorarea pentru integritatea sistemului judiciar românesc şi cheamă guvernul să se abţină de la modificări care ar slăbi statul de drept şi capacitatea României de a lupta împotriva criminalităţii sau corupţiei.

Ambasadorii statelor respective mai afirmă că, ”din păcate”, solicitările lor oficiale de dialog privind aceste subiecte au rămas fără răspuns de la începutul lunii ianuarie.

Semnatarii mai susţin că ordonanţele de urgenţă care par a fi în curs de discuţie pot avea un impact negativ asupra independenţei justiţiei româneşti, ceea ce ar slăbi încrederea cetăţenilor şi a partenerilor români în sistemul judiciar, dar şi în guvernul României.

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a avertizat Guvernul român să nu mai ia nicio măsură care să afecteze în vreun fel sistemul judiciar, menţionând că a avut numeroase discuţii cu premierul Viorica Dăncilă în ultimele două luni.

"Situaţia din România. Am informat Colegiul cu privire la situaţia din România. România trebuie să revină urgent la un proces de reformă şi să se abţină de la orice măsuri care ar putea să ducă la un regres al tuturor lucrurilor realizate în ultimii ani..Aş vrea să avertizez Guvernul român să nu întreprindă acţiuni care să afecteze sistemul judiciar şi să creeze impunitate pentru funcţionarii de nivel înalt care au pedepse şi condamnări pentru corupţie", a declarat prim-vicepreşedintele CE.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici