UPDATE 23:00 Ocupanţii ruşi au tras cu rachete asupra comunităţii Loziv din regiunea Harkov, a declarat primarul Serhiy Zelenskyy. Potrivit rapoartelor preliminare, nu există victime sau decese.
UPDATE 22:40 Administraţia Vladimir Putin a insistat, miercuri seară, că Ucraina trebuie să asume un statut de neutralitate militară, să recunoască apartenenţa Crimeei la Rusia şi independenţa regiunilor separatiste Doneţk şi Lugansk, pentru a facilita negocieri ample în vederea unui eventual acord de pace.
UPDATE 22.00 Un vot privind posibila suspendare a Rusiei din Consiliul pentru Drepturile Omului va avea loc joi, a declarat purtătorul de cuvânt al preşedintelui Adunării Generale a Naţiunilor Unite, citat de CNN.
UPDATE 21:00 Statele Unite cred că Rusia a finalizat retragerea din jurul Kievului şi că îşi reface şi îşi realimentează trupele în vederea unei preconizate redesfăşurări în Ucraina, a declarat miercuri un înalt oficial american din domeniul apărării, citat de Reuters.
UPDATE 20.00 Vladimir Putin şi Viktor Orban au discutat despre evenimentele din oraşul ucrainean Bucea, pe care liderul de la Kremlin le-a descris ca fiind o „provocare crudă şi cinică”.
UPDATE 19:00 Administraţia Joe Biden a anunţat, miercuri, noi sancţiuni masive împotriva Rusiei, în coordonare cu Grupul G7 şi cu Uniunea Europeană, vizând sectorul bancar rus şi membri ai familiei preşedintelui Vladimir Putin, în contextul continuării invaziei militare ruse în Ucraina.
UPDATE 18:00 Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, apreciază că războiul din Ucraina ar putea dura „luni” sau „chiar ani”, astfel că pledează pentru intensificarea acţiunilor de apărare a statelor din cadrul Alianţei Nord-Atlantice.
UPDATE 17:00 Germania discută cu Ucraina despre garanţii de securitate, dar procesul este confidenţial şi nu s-a ajuns încă la un acord, spune cancelarul Scholz.
UPDATE 16:35 Primarul din Mariupol acuză Rusia că a ars deliberat trupurile civililor ucişi: Oraşul a devenit „noul Auschwitz”.
UPDATE 16:10 Occupanţii au bombardat Sevierodonetsk, anunţă şeful Administraţiei Regionale de Stat din Luhansk, Serhiy Gaidai.
UPDATE 15:30 Jumătate din bombardamentele din regiunea Lugansk au lovit 10 clădiri mari, un centru comercial, garaje – nu instalaţii strategice, militare. Grănicerii sting apele şi îndepărtează molozul. Numărul victimelor este în curs de stabilire.
UPDATE 14:30 Zece clădiri înalte au luat foc după un bombardament în regiunea Lugansk. Deocamdată nu se ştie dacă sunt victime.
UPDATE 13:00 Ministrul israelian de Externe, Yair Lapid, a calificat ceea ce s-a întâmplat la Buchea drept o crimă de război. „Este imposibil să rămâi indiferent la imaginile înfiorătoare din oraşul Bucha de lângă Kiev după retragerea armatei ruse. Atingerea deliberată a civililor este o crimă de război şi o condamn cu fermitate”, a scris Lapid pe Twitter. Israelul a adoptat anterior o poziţie categoric neutră faţă de războiul Rusiei împotriva Ucrainei.
UPDAtE 12:30 O zonă în care se distribuiau ajutoare umanitare a fost atacată astăzi în Ugledar, în regiunea Doneţk. Şeful regiunii, Pavlo Kyrylenko, a declarat că, potrivit datelor preliminare, doi civili au fost ucişi şi cinci au fost răniţi.
UPDATE 12:00 În Belgorod, presa locală relatează, de asemenea, că toate şcolile şi grădiniţele au fost minate.
Aproape 1.500 de civili au murit şi peste 2.000 au fost răniţi. Acesta este bilanţul, în rândul populaţiei ucrainene, al războiului început odată cu invazia din 24 februarie. Cifrele sunt raportate de Înaltul Comisar al Naţiunilor Unite pentru Drepturile Omului. Într-un comunicat, ONU afirmă că până acum au fost înregistrate 1.480 de morţi civili şi 2.195 de răniţi. Printre cei decedaţi se numără 321 bărbaţi, 211 femei şi 61 copii, precum şi 815 adulţi încă neidentificaţi.
Statele Unite, „iniţiatorii” crizei ucrainene, „nu au arătat niciun indiciu că doresc să solicite pacea şi să promoveze negocierile”, dar sunt gata să exacerbeze tensiunile dintre Rusia şi Ucraina şi să creeze obstacole în calea discuţiilor de pace dintre părţi, scrie The Global Times, tabloidul în limba engleză al regimului chinez, într-un editorial. „Trebuie să spunem că este foarte iresponsabil să alimentezi flăcările în acest moment”, conchide editorialul.
Aproximativ 400 de locuitori din suburbia Hostomel a Kievului sunt daţi dispăruţi, după 35 de zile de ocupaţie rusă. Anunţul a venit de la şeful administraţiei militare locale, Taras Dumenko, care a vorbit cu un post de radio local, într-o emisiune citată de Ukrainska Pravda. În prezent, autorităţile inspectează subsolurile din zonă.
Dumenko a vorbit apoi despre imposibilitatea de a găsi cadavrele unor persoane care par să fi fost ucise. Hostomel este situat la nord-vest de capitala Kiev şi este aproape de un aeroport. Suburbia a fost subiectul unor lupte grele de când a început invazia rusă, în februarie. Majoritatea celor 16.000 de locuitori ai săi au fugit din calea războiului.
Moscova „va răspunde oricărui act ostil împotriva Rusiei”, a declarat, potrivit agenţiei Tass, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Kremlin cu privire la expulzarea diplomaţilor ruşi din diverse ţări europene. Inclusiv România a expulzat 10 diplomaţi ruşi, după o perioadă de ezitare.
Imaginile au fost filmate în timpul ocupaţiei militare ruseşti a suburbiei Kiev, relatează ziarul. Videoclipul datează de la sfârşitul lunii februarie: a fost înregistrat de armata ucraineană şi a fost verificat independent de New York Times.
UPDATE 07:30 „Situaţia umanitară se înrăutăţeşte” în Mariupol, oraşul-port ucrainean asediat săptămâni întregi de trupele ruse şi unde „au continuat luptele violente şi bombardamentele ruseşti”. Serviciile de informaţii militare britanice „certifică” acest lucru în cea mai recentă actualizare a situaţiei de pe teren. Potrivit armatei londoneze, în Mariupol rămân aproximativ „160.000 de oameni”, dintre care majoritatea nu au „electricitate, posibilitate de comunicare, medicamente, încălzire sau apă”. „Trupele ruse au împiedicat accesul ajutorului umanitar, probabil pentru a exercita presiuni asupra ocupaţilor şi a-i determina să se predea”.
UPDATE 07:10 Ajutoare vor fi trimise de Berlin în Moldova, unde 12.000 de ucraineni fugări s-au refugiat de la începutul războiului. Ministrul german de externe Annalena Baerbock a declarat că „examinăm ce soluţii există, împreună cu UE, NATO şi în special cu partenerii G-7”, şi pentru a furniza arme suplimentare Ucrainei.
Restricţii asupra profilurilor guvernamentale ruse, pentru a limita impactul propagandei pe reţelele sociale. Twitter le-a anunţat, explicând: conturile oficiale nu vor mai fi „recomandate” utilizatorilor Twitter din toate categoriile aplicaţiei, inclusiv căutările.
UPDATE 07:30 Cel puţin 5.000 de crime de război comise de ruşi sunt în prezent investigate în Ucraina, a anunţat procurorul general al Ucrainei, Irina Venediktova, într-un briefing la Bucea. „Chiar şi în această situaţie crudă, crimele de război sunt primele care apar în ordine, urmate de crime împotriva umanităţii şi genocid”, a spus Venediktova.
Ceea ce pare o nouă groapă comună ar fi fost descoperită în Bucea, oraşul în care ruşii au lăsat în urmă mulţi civili ucişi, scrie The Guardian, care arată o fotografie din vârful gropii cu nişte oameni în jur, lângă o biserică.
UPDATE 07:00 Gigantul american de cipuri electronice Intel Corp a anunţat încetarea imediată a tuturor activităţilor sale în Rusia: „Intel continuă să se alăture comunităţii globale pentru a condamna războiul Rusiei împotriva Ucrainei şi solicită o revenire rapidă la pace”.
Apărarea antiaeriană ucraineană a distrus patru rachete inamice în cursul nopţii.
„Vor mai fi multe Bucea”, crede Rodrigo Abd, de la AP, care a fost primul fotograf care a documentat crimele de război şi spune că a găsit „prizonieri în beci ţinuţi timp de o lună, printre cadavrele celor dragi”.
Ministrul de Externe de la Moscova, Serghei Lavrov, a numit masacrul de la Bucea drept „o provocare anti-rusă special organizată, răspândită de reţelele sociale occidentale”, deşi, în urmă cu 28 de ani, tot el a semnat documentul de la Budapesta.
Drona a luat foc şi nu a fost distrusă în întregime. Se pot observa încă însemnele ruseşti de pe coada aparatului de zbor.
Războiul Rusiei împotriva Ucrainei a fost susţinut de Venezuela, Cuba, Nicaragua, Eritreea, Belarus, Siria, Myanmar şi Coreea de Nord.
The Economist a publicat o hartă a lumii şi poziţia guvernului lor, pe care au luat-o în legătură cu războiul cu Ucraina.
În acelaşi timp, Ucraina a fost susţinută de aproape toate ţările europene, Australia, Noua Zeelandă, Coreea de Sud, Japonia, Statele Unite, Canada şi Columbia.
„Fotografiile şi mărturiile care vin din Ucraina sunt groaznice. Trupele ruse au comis crime de război împotriva civililor lipsiţi de apărare. Condamn ferm aceste crime de război. Dar există şi un punct de lumină în întuneric: lumea nu tace. Lumea nu este cinică şi nu se limitează la interese şi beneficii economice”, a scris Lapid pe Twitter.
But there is also a point of light in this darkness: the world is not silent. The world isn’t cynical, it isn’t driven purely by interests and economic benefit. A coalition, rare in size and power, has come together to help Ukraine, and to stand by its side.
— יאיר לפיד – Yair Lapid? (@yairlapid) April 5, 2022
Statele Unite au transferat 18 case modulare pentru rezidenţă temporară. Vor fi trimise toate în regiunea Kiev în localităţile Bucha, Irpin şi Gostomel.
Alianţa Nord-Atlantică va analiza, la reuniunea programată miercuri şi joi, modificarea situaţiei militare din Ucraina, atrocităţile comise de trupele ruse, precum şi modalităţile de consolidare şi repoziţionare a Alianţei Nord-Atlantice, afirmă secretarul de Stat american, Antony Blinken.
„Invadatorul rus a furat bijuterii, telefoane, ţigări electronice, ceasuri, produse cosmetice şi chiar agrafe de păr pentru copii”, arată un raport al poliţiei ucrainene, după ce mai mulţi soldaţi ruşi au fost capturaţi de armata Ucrainei.
Un bărbat din Ucraina a sunat la Poliţia Maramureş, spunând că face parte dintr-un grup de patru bărbaţi care s-a rătăcit în zona montană.
„Dovezile au arătat că trupele ruse au comis crime de război în Ucraina”, a declarat marţi ambasadorul SUA la ONU, Linda Thomas Greenfield.
Guvernul de la Lisabona a anunţat, marţi seară, decizia de expulzare a 10 funcţionari diplomatici din cadrul Ambasadei Rusiei, în cadrul unei acţiuni în coordonare cu numeroase ţări din Uniunea Europeană.
Armata ucraineană se aşteaptă la ce e mai rău pe măsură ce intră în Borodyanka, oraş puternic asediat.
Peste 400 de persoane au fost date dispărute în Gostomel