Cauţiune de un milion de euro în cazul fostului primar al Sectorului 1, Daniel Tudorache, cercetat de DNA. Ce cauţiuni sunt pentru fosta soţie şi menajera sa

  • O cauţiune de un milion de euro a fost stabilită în cazul fostului primar al Sectorului 1, Daniel Tudorache, cercetat de DNA.
  • Cauţiunea în cazul fostei sale soţii a fost stabilită la 200.000 euro, iar în al menajerei la 75.000 euro.
Urmărește
9932 afișări
Imaginea articolului Cauţiune de un milion de euro în cazul fostului primar al Sectorului 1, Daniel Tudorache, cercetat de DNA. Ce cauţiuni sunt pentru fosta soţie şi menajera sa

Cauţiune de un milion de euro în cazul fostului primar al Sectorului 1, Daniel Tudorache, cercetat de DNA. Ce cauţiuni sunt pentru fosta soţie şi menageră

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie anunţă că au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de Daniel Tudorache, fostul primar al Sectorului 1 din Bucureşti, pentru complicitate la trafic de influenţă şi spălare a banilor.

În acelaşi dosar s-a mai dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de alte două persoane fizice, fosta soţie şi o persoană fizică aflată în anturajul primarului, pentru infracţiunea de complicitate la spălarea banilor, respectiv trafic de influenţă.

Totodată, celor trei li s-au fixat cauţiuni care trebuie depuse până la data de 27 noiembrie 2020:

  • 1.000.000 euro - Daniel Tudorache
  • 200.000 euro - fosta soţie
  • 75.000 euro - persoană fizică aflată în anturajul primarului

În perioada septembrie 2016 – mai 2017, persoana aflată în anturajul lui Tudorache Daniel ar fi pretins de la un om de afaceri un comision de 10 % din valoarea contractului de servicii pe care societatea omului de afaceri îl avea cu o instituţie aflată în subordinea Primăriei Sector 1.

În schimbul banilor, persoana respectivă se angaja să intervină, în numele primarului, la funcţionarii responsabili, astfel încât contractul să se desfăşoare în bune condiţii (plată la timp a facturilor şi actualizarea tarifelor).

În schimbul traficării influenţei, persoana aflată în anturajul primarului ar fi primit suma totală de 105.000 lei în numerar, precum şi suma de 8.640 lei disimulată ca plată a unor facturi fiscale fictive emise de o firmă aparţinând traficantului de influenţă.

În activităţile descrise, persoana care şi-a traficat influenţa ar fi fost sprijinită de Tudorache Daniel. Acesta i-ar fi întărit omului de afaceri convingerea că solicitantul comisionului ar fi trimisul său şi că trebuie să ţină legătura cu acesta pentru buna desfăşurare a contractului. În acest mod, Tudorache Daniel ar fi confirmat caracterul real al influenţei.

De altfel, există suspiciunea rezonabilă că Tudorache Daniel ar fi fost principalul beneficiar al sumelor primite de persoana din anturajul său, conform DNA.

În perioada în care a ocupat funcţii publice (2008-2018), Tudorache Daniel ar fi beneficiat de sume de bani disproporţionat de mari comparativ cu veniturile sale licite. Pentru a ascunde originea sumelor de bani presupus a fi fost obţinute în mod nelegal, acesta ar fi interpus două persoane (soţia şi menajera), care au acţionat ca proprietarii aparenţi ai sumelor de bani cu scopul ca, prin cele două, sumele să fie introduse în circuitul civil.

Bani introduşi în circuitul civil pentru excursii, bijuterii, şcoli private, case şi haine de lux

Banii astfel introduşi în circuitul civil ar fi fost utilizaţi pentru a achita excursii în străinătate, bijuterii, articole vestimentare de lux atât din ţară, cât şi din străinătate, autoturisme, imobile, şcoli private, acordarea de împrumuturi, constituirea de depozite.

Concret, în perioada de referinţă (2008-2018), în care Tudorache Daniel ar fi realizat venituri licite totale de 605.782 lei (reprezentând o medie de aproximativ o mie de euro pe lună), există suspiciunea că acesta ar fi săvârşit infracţiunea de spălare a banilor constând în:

  • depunerea de sume de bani în numerar prin intermediul fostei soţii şi al menajerei, în conturi bancare deschise pe numele acestora – în total 2.990.000 lei şi 235.000 euro;
  •  achiziţionarea de bunuri imobile pe numele fostei soţii în sumă totală de 305.000 euro şi 470.000 lei, sume plătite de asemenea în numerar;
  •  acordarea unui împrumut unei persoane, tot în numerar, în cuantum de 920.000 de euro, prin intermediul fostei soţii,;
  • achiziţionarea de bijuterii, inclusiv diamante, a căror valoare urmează a fi stabilită (au fost identificate facturi fiscale pentru o serie de bijuterii, printre care: un inel în valoare de 58.500 de euro, un set de bijuterii în valoare de 64.225 USD, un inel cu diamant în valoare de 80.000 euro şi un diamant de 190.000 de euro (avans 35.000 de euro), un inel de 65.000 euro, un set cercei şi lănţişor cu pandantiv în valoare de 11.200 de euro, etc.),
  • achiziţionarea de acţiuni la un club de fotbal, prin intermediul fostei soţii,
  •  asocierea în participaţiune cu o societate privată cu suma de 640.000 de euro, tot prin intermediul fostei soţii.

La data de 21 noiembrie 2020, lui Tudorache Daniel şi celorlalţi doi inculpaţi li s-a adus la cunoştinţă calitatea procesuală.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici