Cazanciuc a discutat cu senatorii PSD despre MCV şi nevoia de susţinere a Parlamentului pentru justiţie

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a declarat, luni, după o şedinţă cu senatorii PSD, că a discutat cu aceştia despre MCV şi nevoia de susţinere a Parlamentului pentru justiţie, arătând că ar fi păcat să fie lăsat ca anumite neînţelegeri să umbrească o bună colaborare cu Parlamentul.

Urmărește
108 afișări
Imaginea articolului Cazanciuc a discutat cu senatorii PSD despre MCV şi nevoia de susţinere a Parlamentului pentru justiţie

Cazanciuc a discutat cu senatorii PSD despre MCV şi nevoia de susţinere a Parlamentului pentru justiţie (Imagine: Liviu Adascalitei/Mediafax Foto)

"A fost o şedinţă informală, este a doua de genul acesta la care am participat şi voi mai participa, deoarece doar prin dialog putem să înţelegem anumite lucruri, priorităţile, ce putem face împreună. Am discutat despre MCV, despre nevoia de susţinere a Parlamentului pentru justiţie, am discutat despre succesele României în ultimii doi ani în materie de justiţie. Ar fi păcat să lăsăm anumite neînţelegeri să umbrească o bună colaborare cu Parlamentul României, este forul suprem al democraţiei şi trebuie tratat ca atare. Din persepectiva ministerului, a fost un dialog bun până în momentul de faţă cu Senatul, cu Camera Deputaţilor şi el trebuie să continue în aceşti parlamentari", a spus Cazanciuc.

El a adăugat că, în legătură cu MCV, Ministerul Justiţiei îşi face datoria să spună cine şi ce are de făcut din perspectiva partenerilor europeni.

"Am avut dialog şi cu deputaţii, o să avem în continuare dialog cu Comisia juridică. MCV nu este un mecanism în care este responsabil doar Ministerul Justiţiei, este un mecanism al României în care sunt mai multe instituţii ale statului cu anumite obligaţii care să dovedească faptul că România are un parcurs european fără întoarcere, fără niciun fel de rezerve. Fiecare instituţie este responsabilă faţă de noi, faţă de partenerii europenei cum îşi îndeplineşte anumite angajamente. Ministerul Justiţiei îşi face datoria de a spune cine, ce are de făcut din perspectiva noastră, a partenerilor europeni, astfel încât să putem sta în jurul unei mese rotunde fără niciun fel de rezerve", a adăugat Cazanciuc.

În 20 aprilie, secretarul Camerei Deputaţilor Niculae Mircovici a declarat, referitor la o scrisoare a ministrului Justiţiei Robert Cazanciuc privind recomandările cuprinse în raportul MCV, că au fost discuţii în şedinţa Biroului Permanent conform cărora "Parlamentul nu este cârpa de şters praful a nimănui".

El a adăugat că mai mulţi colegi au cerut ca ministrul Justiţiei să fie prezent în Parlament pentru a lămuri toate problemele legate de MCV.

"A fost o discuţie, faptul că Parlamentul României nu este cârpa de şters a nimănui, cârpa de şters praful a nimănui, că există anumite probleme care vizează independenţa şi suveranitatea unei ţări şi ele trebuie să fie respectate ca atare şi s-a solicitat de către mai mulţi colegi prezenţa domnului ministru, pentru a lămuri problemele aceastea care sunt legate de MCV şi de diversele recomandări care nu se fac şi pentru a prezenta situaţia în celelalte state ale UE privind raporturile cu Comisia Europeană pe tema elaborării legislaţiei europene în cadrul fiecărui stat. Această problemă a fost doar ridicată în Biroul Permanent, urmează Biroul Permanent să discute din nou acest punct şi probabil atunci se va stabilit când anume şi unde se va discuta această problemă", a detaliat secretarul Biroului Permanent al Camerei.

Mircovici a precizat că aceste afirmaţii din BP în aparţin.

În scrisoarea ministrului Justiţiei au fost incluse mai multe recomandări din partea Comisiei Europene referitoare la MCV, printre care şi privind adoptarea unui cod de conduită al parlamenatrilor, finalizarea modificărilor la Codul Penal cu consultarea CSM, soluţii pentru menţinerea accesului la justiţie, fără desfiinţarea unor instanţe, precum şi punerea în aplicare în mod automat de Parlament a hotărârilor judecătoreşti de suspendare din funcţie a parlamentarilor, a mai spus deputatul Mircovici.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici