Cazanciuc, despre afirmaţiile premierului: Politicienii să aibă rezerve când vorbesc despre justiţie

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a spus că a făcut apel în mod constant ca oamenii politici să fie rezervaţi atunci când discută despre justiţie, în contextul în care premierul a declarat că dacă Liviu Dragnea ar fi fost achitat, judecătoarele care au analizat dosarul ar fi fost arestate.

Urmărește
401 afișări
Imaginea articolului Cazanciuc, despre afirmaţiile premierului: Politicienii să aibă rezerve când vorbesc despre justiţie

Robert Cazanciuc (Imagine: Liviu Adascalitei/Mediafax Foto)

"În utimul timp, sunt foarte multe declaraţii despre justiţie în spaţiul public. Analişti, jurişti din toate mediile, oameni politici, toată lumea discută despre justiţie. În mod cert, acest lucru nu ajută întotdeauna la dialogul dintre instituţii, am făcut apel în mod constant, în special la oamenii politici, să aibă o anumită rezervă atunci când discută despre justiţie. Pe de altă parte, este foarte dificil să ceri să aibă această rezervă când spre exemplu un membru al CSM critică celelalte puteri ale statului - Parlamentul, Guvernul - spunând de exemplu că se emit prea multe ordonanţe de urgenţă. Este o declaraţie eminamente politică că se emit prea multe ordonanţe de urgenţe, în condiţiile în care acest Guvern a emis până acum cele mai puţine, şi în mod cert acest tip de declaraţie politică nu ar trebui să se regăsească din partea unui membru al CSM. Nu ajută în niciun caz la dialogul dintre instituţii", a spus Robert Cazanciuc, marţi, la sediul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Declaraţia a fost făcută de Cazanciuc în contextul în care a fost întrebat dacă afirmaţiile premierului referitoare la justiţie sunt de natură să pună presiune pe justiţie.

În cadrul şedinţei de plen de marţi, judecătorul Alexandru Şerban, membru al CSM, a cerut ca CSM să analizeze posibilitatea ca Inspecţia Judiciară (IJ) să fie sesizată, în urma declaraţiilor premierului Victor Ponta privind condamnarea lui Liviu Dragnea.

Tot marţi, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), Livia Stanciu, a spus, referitor la acelaşi subiect, că plenul CSM are posibilitatea să sesizeze Inspecţia Judiciară pentru a se constata dacă a fost sau nu încălcată independenţa justiţiei.

"CSM, dacă s-a făcut o astfel de declaraţie de către premier, are posibilitatea de a sesiza IJ pentru a vedea dacă prin aceste afirmaţii s-a adus sau nu atingere independenţei sistemului judiciar", a afimat Stanciu, la sosirea la şedinţa plenului CSM.

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, în cadrul unei emisiuni de televiziune, că, la nivelul PSD există o stare de tensiune, cauzată de faptul că Liviu Dragnea a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare, în dosarul "Referendumul". Mai mult, Ponta a afirmat că judecătoarele care l-au condamnat pe Liviu Dragnea ar fi fost arestate dacă îl achitau.

"Bineînţeles că este (tensiune în PSD - n.red.) , pentru că noi am guvernat şi guvernăm şi la nivel central, guvernăm şi la nivel local. După chestia asta absolut nedreaptă cu condamnarea lui Dragnea — că am făcut referendum, de parcă l-a făcut Dragnea singur, dar l-am făcut toţi — aţi văzut ce păţesc ăia doi judecători de la Curtea de Apel care au achitat-o pe doamna Rarinca? Le-au scos stenograme, nu ştiu ce. Vă daţi seama că judecătoarele de la Dragnea dacă cumva îl achitau pe Dragnea cred că erau şi arestate acum. Au dat şi ele un an cu suspendare, dar pentru noi e un lucru nedrept, pentru că nu doar noi, ci şi PNL a fost cu noi la suspendare. Toţi am fost, mă rog, toţi cei care am luat decizia. Sigur că e o stare de nemulţumire, pentru că e o nedreptate care ni se face", a spus Victor Ponta, la România TV.

În plus, premierul a vorbit, la acelaşi post de televiziune şi despre Dan Şova.

"Este vorba de un singur lucru - un om, cum îl cheama pe el, Şova, cere ca să fie judecat. Şi nimeni nu înţelelege de ce procurorii vor să fie arestat. Pe Şova pot să îl trimită în seara asta în judecată, însă ei nu vor asta, vor circotecă politică", a spus preşedintele PSD.

În cadrul aceleiaşi emisiuni televizate, Victor Ponta a fost întrebat despre declaraţiile făcute de fostul judecător şi fost membru CSM, conform căruia erata din 2012, cea privind cvorumul necesar pentru adoptarea referendumului, nu a fost realizată de judecătorii Curţii Constituţionale, ci de preşedintele instanţei supreme, Livia Stanciu, fosta şefă CSM, Oana Schmidt Hăineală, fostul şef al DNA, Daniel Morar şi de fosta şefă a DIICOT, Alina Bica.

"Am văzut şi eu ce a spus domnul Neacşu şi pot să vă spun că în mare parte are dreptate", a comentat premierul Ponta referitor la afirmaţiile lui Neacşu.

Referitor la raportul puterilor în stat, Victor Ponta a spus: "Eu cred că în acest moment există o singură putere, iar noi ceilalţi - Parlament, Guvern, Preşedinte - facem şi noi ce putem".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici