- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cazanciuc, iniţiativă pentru modificarea legii de alegere a preşedintelui ţării şi organizarea CCR
Robert Cazanciuc anunţă că a depus o iniţiativă legislativă la Camera Deputaţilor pentru modificarea a două legi importante: Legea pentru alegerea preşedintelui României şi Legea privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale (CCR).
Cazanciuc, iniţiativă pentru modificarea legii de alegere a preşedintelui ţării şi organizarea CCR
„Dreptul la apărare şi la un proces echitabil este un drept fundamental câştigat în 1989, bazat pe principiile şi valorile europene pe care ni le-am asumat şi ca membrii ai Uniunii Europene. Este principalul motiv ce m-a determinat să propun aducerea în actualitate a două legi, adoptate de peste 20 de ani, care nu mai răspund cerinţelor societăţii actuale româneşti, ci unor vremuri care, în contextul post revoluţionar în care se găsea România, erau evident impregnate de spiritul unor interese politice, strategice şi social-economice”, scrie pe Facebook senatorul Robert Cazanciuc.
ULTIMELE ȘTIRI
-
ICC emite mandat de arestare pe numele lui Netanyahu și Gallant
-
Curtea Penală Internaţională a emis mandate de arestare pentru Benjamin Netanyahu şi Yoav Gallant
-
Ucraina: Rusia a atacat în premieră cu o rachetă balistică intercontinentală. Atac major lansat de Rusia ca represalii
-
Guvernul anunţă prelungirea plafonării preţurilor la energie şi gaze pentru consumatorii vulnerabili
Acesta anunţă că a depus miercuri la Camera Deputaţilor o iniţiativă pentru modificarea Legii 370/2004 pentru alegerea Preşedintelui României şi a Legii 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale.
„Prin aceste modificări urmărim asigurarea dreptului la un proces echitabil în care părţile să poată fi prezente la desfăşurarea procedurii jurisdicţionale şi să îşi susţină cauza. Cu toate că CCR are atribuţiile unei instanţe de drept comun, în care părţile ar trebui să aibă garanţiile unui proces echitabil, în primul rând a dreptului la apărare, judecarea de către plenul Curţii a contestaţiilor referitoare la candidaturi se face în procedura uzuală a unei instanţe constituţionale, fără prezenţa părţilor, ceea ce poate fi apreciat ca o încălcare a garanţiilor conferite de art. 21 din Constituţie şi art. 6 din Convenţia europeană a drepturilor omului. Această modificare are şi rolul de a păstra activitatea CCR în vârful ierarhiei instituţionale a statului român, ţinând cont de poziţia acestei instanţe supreme în arhitectura administrativă a României, de a veghea la respectarea procedurii pentru alegerea preşedintelui ţării, care nu înseamnă a desfăşura o activitate jurisdicţională cu caracter tehnic, ci semnifică abilitarea dată de Constituţie de a verifica modul în care organismele implicate în procedura electorală au respectat dispoziţiile constituţionale şi legale în materie”, spune senatorul.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO