- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (18.07.2011, 13:13)
- Cristian Fierbinteanu , Cristian Fierbinteanu ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cazul Ioan Botiş are implicaţii asupra bugetului UE. Oficiul European de Luptă Antifraudă a contactat Comisia Europeană
Oficiul European de Luptă Antifraudă a contactat Comisia Europeană în legătură cu implicaţiile asupra bugetului UE ale cazului Ioan Botiş şi continuă să monitorizeze situaţia, se arată într-un răspuns al CE la o interpelare formulată în mai de trei eurodeputaţi S&D, printre care şi Victor Boştinaru.
Urmărește
404 afișări
Ioan Botiş (Imagine: Theodor Pana/Mediafax Foto)
Într-un comunicat al Grupului Socialiştilor remis luni agenţiei MEDIAFAX se arată că Executivul UE a răspuns unei interpelări privind cazul fostului ministru român al Muncii, Ioan-Nelu Botiş.
"OLAF a contactat deja serviciul relevant al Comisiei în legătură cu implicaţiile asupra bugetului UE, precum şi autorităţile române cu privire la aspectele judiciare posibile implicate. În această privinţă, se poate confirma faptul că autorităţile române relevante investighează cazul, iar OLAF monitorizează situaţia, pentru a se asigura că sunt luate măsurile adecvate în ceea ce priveşte fondurile UE implicate", se arată în răspunsul Comisiei Europene, citat, luni, de Grupul Socialiştilor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
Ciolacu publică facturile pentru zborurile private la Nisa în ziua de Crăciun
-
Pericol în Constanţa: Elicea unei eoliene se învârte necontrolat aproape de un cămin de bătrâni
-
Care sunt cei şapte magnifici care au salvat bursa din Germania şi au sfidat crizele anul acesta
CE precizează că proiectul "Şansa la demnitate" este cofinanţat de Fondul social european (FSE) prin Programul operaţional sectorial "Dezvoltarea resurselor umane" 2007-2013. Din suma totală eligibilă de 2 130 890,13 RON (aproximativ 500.000 EUR), 1.898.388,71 RON (aproximativ 463 000 EUR) reprezintă finanţare FSE.
Propunerea de proiect a fost prezentată în 19 septembrie 2010 şi a fost aprobată în vederea finanţării în data de 1 octombrie 2010, de către Organismul Intermediar Regional Nord - Vest pentru Programul sectorial operaţional "Dezvoltarea resurselor umane", se arată în răspunsul CE. Contractul de finanţare a fost semnat în data de 28 octombrie 2010, iar execuţia acestuia a început la 1 noiembrie 2010. La 29 noiembrie 2010, beneficiarul a primit prefinanţare în valoare de 639 267,04 RON (aproximativ 155 918 EUR). Ulterior, nu a fost prezentată nicio cerere de rambursare şi nu a fost efectuată nicio plată. Plăţile au fost suspendate până la finalizarea verificărilor efectuate de autorităţile naţionale relevante.
"Potrivit răspunsului primit recent de la autoritatea de management, în cursul perioadei de raportare acoperite de primul raport tehnico-financiar, au fost angajaţi cu fracţiune de normă 11 experţi în baza unor contracte de muncă pe durată determinată. Aceştia au efectuat activităţi de gestionare, în domeniul financiar, juridic, informatic şi de relaţii publice, precum şi activităţi specifice proiectului, cum ar fi identificarea grupului ţintă al beneficiarilor, orientare şi consiliere profesională şi medierea muncii. Experţii au pregătit, de asemenea, documentaţia necesară pentru obţinerea acreditării/autorizării naţionale a cursurilor de formare propuse în cadrul proiectului", se mai arată în răspunsul CE citat în comunicatul S&D.
"Rezultatele proiectului corespunzătoare primei perioade de raportare sunt în conformitate cu calendarul proiectului şi cu rezultatele prevăzute a fi obţinute pentru această perioadă. Beneficiile activităţilor efectuate în perioada menţionată au fost probate cu documente justificative", se mai arată în document.
Interpelarea adresată la începutul lunii mai de către eurodeputata Constanze Krehl, eurodeputatul Jens Geier şi eurodeputatul Victor Boştinaru a venit pe fondul acuzaţiilor de conflict de interese în accesarea a jumătate de milion de euro din fonduri europene de către Asociaţia "Parteneriat Euroactiv", ONG la care soţia ministrului Botiş era angajată.
Întrebările adresate CE au fost:
"1. Având în vedere că pare să fie vorba despre o utilizare neadecvată a fondurilor UE, a început Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) să investigheze acest caz? Dacă da, s-au obţinut deja rezultate în această anchetă? Dacă nu există încă rezultate, când se vor încheia investigaţiile?
2. Conform informaţiilor pe care le deţine Comisia, ce experţi au fost angajaţi de ONG-ul în cauză? Pe ce bază au fost angajaţi şi ce beneficii au adus ei proiectelor finanţate din fonduri UE?
3. Cum evaluează Comisia rezultatele proiectelor dezvoltate?".
Ioan Nelu Botiş a anunţat, în 20 aprilie, că a demisionat din funcţia de ministru al Muncii, în contextul scandalului legat de angajarea soţiei sale într-un proiect european. El şi-a cerut scuze petnru situaţia creată şi a arătat că demisia sa este una de onoare. Intermatul la Ministerul Muncii a fost preluat în 22 aprilie de premierul Emil Boc.
Cu o zi înainte, Botiş anunţase că soţia sa se va retrage din funcţia de consilier în proiectul derulat de Asociaţia "Parteneriat Euractiv" Bistriţa şi că niciunul dintre ei nu a avut vreodată calitatea de fondator sau de membru al asociaţiei.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Klaus Iohannis, cel care a nesfințit Calendarul Alegerilor Prezidențiale la români, ți-a rebotezat Ignatul: Ziua Renașterii Porcilor
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Rezultatele anchetei ANI în cazul lui Ioan Botiş
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Nava rusă scufundată a fost victima unui „act de terorism”, susține compania proprietară. Care este adevărul din spatele misiunii secrete în Siria?
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Chef Florin Dumitrescu a dezvăluit secretul! Ce face în fiecare an, de Crăciun + ce spun fiicele sale despre jurizarea de la MasterChef
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe