CC amână din nou judecarea sesizării PDL privind Regulamentul Camerei

Curtea Constituţională (CC) a amânat, miercuri, pentru 1 octombrie dezbaterile asupra sesizărilor PDL de neconstituţionalitate a Regulamentelor Senatului şi Camerei Deputaţilor privind punerea sub urmărire penală a miniştrilor-parlamentari, din cauza absenţei unuia dintre judecători.

Urmărește
19 afișări
Imaginea articolului CC amână din nou judecarea sesizării PDL privind Regulamentul Camerei

CC amână din nou judecarea sesizării PDL privind Regulamentul Camerei (Imagine: Mediafax Foto)

"În cadrul şedinţei din data de 17 septembrie 2008, Curtea Constituţională s-a întrunit în vederea reluării dezbaterilor asupra sesizării de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art.155 alin.(3) din Regulamentul Camerei Deputaţilor, sesizare formulată de un număr de 52 de deputaţi în temeiul art.146 lit.c) din Constituţie. Având în vedere imposibilitatea constituirii plenului, ca urmare a absenţei (justificată din motive medicale) a unuia dintre judecătorii care au fost prezenţi la dezbaterile din 9 iulie 2008, Curtea Constituţională a decis să amâne cauza pentru data de 1 octombrie 2008", se arată într-un comunicat al Curţii Constituţionale.

Totodată, Curtea Constituţională arată că, întrucât sesizarea asupra neconstituţionalităţii articolului 150 alineatul 3) din Regulamentul Senatului, formulată de un număr de 25 de senatori, în temeiul aceluiaşi text constituţional, se referă la o problematică similară, s-a stabilit ca dezbaterile din acest dosar să aibă loc tot în 1 octombrie.

Imposibilitatea constituirii completului de judecată a determinat şi amânarea dezbaterii, la aceeaşi dată, a cererii de soluţionare a conflictului juridic de natură constituţională dintre puterea legiuitoare şi cea executivă, pe de-o parte, şi puterea judecătorească, pe de altă parte, sesizare formulată de premier în temeiul articolului 146 litera e) din Constituţie, se mai arată în comunicatul Curţii Constituţionale.

PDL a atacat Regulamentul Senatului la Curtea Constituţională, solicitând ca începerea urmăririi penale împotriva miniştrilor senatori să se facă nu cu majoritatea voturilor tuturor senatorilor, ci cu majoritatea celor prezenţi la şedinţă.

Preşedintele democrat-liberal, Emil Boc, a criticat prevederile articolului 150, alineatul 3 din Regulamentul Senatului, care prevede că cererea de urmărire penală se adoptă cu votul majorităţii tuturor senatorilor. El a arătat că, din totalul de 137 senatori, trebuie să fie prezenţi la şedinţă minimum 69 dintre ei, cererea de începere a urmăririi penale fiind aprobată doar dacă toţi cei 69 votează pentru ea.

"Propunerea PDL este ca cererea de începere a urmăririi penale să fie aprobată cu votul majorităţii simple a celor prezenţi", a explicat Boc, arătând că astfel va fi nevoie de doar 35 de voturi pentru încuviinţarea cererii de urmărire penală, în condiţiile în care cvorumul de şedinţă este 69 de senatori.

Emil Boc a precizat că articolul 76, alineatul 2 din Constituţie prevede că legile ordinare şi hotărârile se adoptă cu votul majorităţii celor prezenţi, astfel că şi cererea de începere a urmăririi penale trebuie să se facă tot prin această măsură, deci cu 35 de voturi, nu cu 69.

"Prin acest demers, dorim să uşurăm mecanismul de ridicare a imunităţii şi să facilităm începerea urmării penale împotriva senatorilor miniştri", a explicat liderul PDL.

Conform articolului 76, alineatul 2 din Constituţie, "legile ordinare şi hotărârile se adoptă cu votul majorităţii membrilor prezenţi din fiecare Cameră".

O sesizare similară, dar privind Regulamentul Camerei Deputaţilor, a fost transmisă anterior Curţii Constituţionale, tot de către PDL.

În 9 iulie, Curtea Constituţională (CC) a amânat pentru 17 septembrie discutarea sesizării PDL în legătură cu prevederea din Regulamentul Camerei Deputaţilor privind punerea sub urmărire penală a miniştrilor-parlamentari, precizând că nu împiedică Parlamentul să continue soluţionarea cererilor primite.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici