- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (16.02.2014, 21:00)
- Valentina Postelnicu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
CC decide că abrogarea unui alineat din Constituţie privind atribuţiile Curţii e neconstituţională
Curtea Constituţională a decis că abrogarea literei l din articolul 146 al Constituţiei, privind atribuţiile Curţii Constituţionale, este neconstituţională, pentru că nu este însoţită de constituţionalizarea, în mod corespunzător, a atribuţiilor Curţii Constituţionale.
Urmărește
276 afișări
CC decide că abrogarea unui alineat din Constituţie privind atribuţiile Curţii e neconstituţională (Imagine: Marius Dumbraveanu/Mediafax Foto)
Judecătorii Curţii constată, în minuta aprobată după dezbaterea proeictului de revizuire a Constituţiei, cu unanimitate de voturi, neconstituţionalitatea abrogării lit.l) a art.146 din Constituţie în măsura în care aceasta nu este însoţită de constituţionalizarea, în mod corespunzător, a atribuţiilor Curţii Constituţionale de control al legii de revizuire a Constituţiei adoptată de Parlament şi, respectiv, de control al constituţionalităţii hotărârilor plenului Camerei Deputaţilor, a hotărârilor plenului Senatului şi a hotărârilor plenului celor două Camere reunite ale Parlamentului care afectează valori, reguli şi principii constituţionale sau, după caz, organizarea şi funcţionarea autorităţilor şi instituţiilor de rang constituţional.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Centrul Global de Angajament (GEC) din cadrul Departamentului de Stat al SUA, acuzat de republicani că-i cenzurează pe americani, se închide după ce a rămas fără finanțare. Elon Musk l-a catalogat ca fiind „cel mai mare infractor din SUA”
-
ISU Tulcea, despre incidentul aviatic: nu au fost înregistrate apeluri la 112
-
MApN: în judeţul Tulcea a fost detectată o ţintă aeriană de mici dimensiuni
-
Azerbaidjanul „se aşteaptă ca partea rusă să recunoască” doborârea avionului de pasageri
În Constituţia actuală, lidera l) din articolul 146 referitor la atribuţiile CC, prevede că aceasta "îndeplineşte şi alte atribuţii prevăzute de legea organică a Curţii".
Curtea mai constată, tot cu unanimitate de voturi, neconstituţionalitatea modificării articolului 148 alineat (2), potrivit căruia România asigură respectarea, în cadrul ordinii juridice naţionale, a dreptului Uniunii Europene, conform obligaţiilor asumate prin actul de aderare şi prin celelalte tratate semnate în cadrul Uniunii, precum şi neconstituţionalitatea modificării articolului 135 alineat(2) litera d), referitoare la exploatarea resurselor de producţie în condiţii de maximă eficienţă economică şi cu acordarea accesului nediscriminatoriu tuturor celor interesaţi.
Curtea Constituţională solicită, în finalul minutei redatate în urma analizei proiectului de lege privind revizuirea Constituţiei, eliminarea din textul nou a următoarelor alineate: - alineatul (21), propus a fi introdus la articolul 2; modificării propuse la artecolul 21 alineat (3); modificării propuse în privinţa introducerii tezei a doua la articolul 23 alineat (4);modificării propuse la articolul 27 alineat (3); modificării propuse la articolul 49 alineat (1); teza a treia din alineat (11) propus a fi introdus în articolul 58; modificării articolului 62 alineat (3); modificării propuse la articolul 76 alineat (1); alineat (3), propus a fi introdus la articolul 90; articolul 95 alineat (31) teza a doua; art.(4.1) propus a fi introdus la articolul 133; articolul 151 alineat (3) teza a doua.
Curtea Constituţională recomandă legislativului reformularea propunerilor de modificare a mai multor articole.
Judecătorii mai solicită reconsiderarea aşezării alineatului (2) al articolului 10 în structura Titlului VI, alineatului (21) al articolului 24 în structura articolului 21, alineatelor (1) şi (3) ale articolului 32 în structura unui nou articol, alineatului (31) al articolului 55 în structura Titlului VI, alineatelor (2), (3) şi (4) ale articolului 75 în structura unui nou articol din Constituţie.
Curtea Constituţională cere şi reconsiderarea soluţiei legislative cu privire la modificarea articolului 126 alineat (4) şi articolului 134 alineat (1) din Constituţie.
Potrivit minutei şedinţei Curţii Constituţionale, cu majoritate de voturi, CC supune atenţiei Parlamentului observaţiile privind eliminarea mai multor alineate propus a fi introdus la mai multe articole.
Judecătorii mai arată în minută că supun atenţiei Parlamentului observaţiile privind completarea articolului 155 din Constituţie în sensul introducerii unor norme tranzitorii cu privire la mandatul membrilor Consiliului Superior al Magistraturii.
"Curtea Constituţională constată, cu majoritate de voturi, că prevederile din propunerea legislativă privind revizuirea Constituţiei referitoare la modificarea art.61 alin.(2), art.64 alin.(3) şi art.80 alin.(1), precum şi introducerea art.1071 în Constituţie nu contravin dispoziţiilor constituţionale şi că celelalte prevederi din propunerea legislativă privind revizuirea Constituţiei nu contravin dispoziţiilor constituţionale", se mai arată în comunicatul CC.
Potrivit documentului, decizia Curţii Constituţionale este definitivă şi general obligatorie, se comunică preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului României şi se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Ce se va alege de copilul tău – suprema ta investiție – după 12 ani de școală la stat în „România Educată” a lui Iohannis? Nu știi și te enervezi. Sau știi și te enervezi
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: CC: Modificările aduse modului în care preşedintele numeşte premierul, neconstituţionale
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Israelul a efectuat atacuri aeriene asupra aeroportului internațional din Yemen. A fost vizată infrastructura militară a rebelilor Houthi
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Măsurile disperate pe care le iau chinezii ca să încurajeze natalitatea. Îi învaţă pe tineri chiar şi cum să meargă la întâlniri şi să se îndrăgostească
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 07:15
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1038. Lavrov: Administraţia Trump ar trebui să facă primul pas pentru „restabilirea dialogului” / Reuters: Rusia utilizează Bitcoin pentru plăţile internaţionale
-
ieri, 22:54
ISU Tulcea, despre incidentul aviatic: nu au fost înregistrate apeluri la 112