- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (26.06.2012, 20:13)
- Departamentul Eveniment , Livia Ispas ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
CC judecă miercuri sesizarea preşedintelui privind reprezentarea României la Consiliul European
Curtea Constituţională (CC) discută, miercuri, sesizarea preşedintelui Traian Băsescu privind conflictul juridic de natură constituţională în cazul reprezentării României la Consiliul European.
Urmărește
530 afișări
CC judecă miercuri sesizarea preşedintelui privind reprezentarea României la Consiliul European (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)
Curtea Constituţională a confirmat, pentru MEDIAFAX, că preşedintele Traian Băsescu a formulat o sesizare pe acest subiect, care va fi discutată miercuri.
Premierul Victor Ponta a declarat, marţi, că în discuţia de aproximativ zece minute pe care a avut-o cu preşedintele Traian Băsescu luni, înainte de şedinţa CSAT, nu a reuşit să îl convingă pe şeful statului să meargă el la Bruxelles.
Ponta a spus că, în opinia sa, România va avea totuşi un mandat de reprezentare comun şi echilibrat.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cum stai departe de răceli în sezonul rece? Ardeiul iute și turmericul pot stimula sistemul imunitar
-
Războiul din Ucraina, ziua 989. Putin spune că propunerile lui Trump privind Ucraina merită atenţie / SUA vor trimite Kievului 6 miliarde de dolari în ajutor militar până la finalul mandatului lui Biden
-
După Moldova o nouă ţară din fostul URSS pregăteşte un referendum de aderare la UE. Rusia a fost vehement contra
-
„Olaf este un prost”. După politica americană, Musk intră şi în cea europeană cu un atac la cancelarul german
Premierul Victor Ponta a declarat agenţiei MEDIAFAX că diferendul reclamat de preşedintele Băsescu la Curtea Constituţională este între Preşedinţie şi Parlament, iar judecătorii Curţii pot doar constata existenţa unui conflict, care nu poate fi însă soluţionat decât prin modificarea Constituţiei.
"Sunt surprins, pentru că Administraţia Prezidenţială tocmai declarase că nu are niciun conflict cu Guvernul şi acum aflu că a cerut constatarea unui conflict între preşedinte şi guvern. În al doilea rând, preşedintele nu cu Guvernul trebuia să ceară conflictul, ci cu Parlamentul; Parlamentul este cel care a adoptat o Declaraţie politică referitoare la reprezentarea la Consiliul European, Guvernul nu a făcut nimic în acest sens, ci doar a propus Parlamentului, deci conflictul preşedintelui este cu Parlamentul, nu cu mine", a spus Ponta.
El a arătat totodată că, în cazul în care Curtea Constituţională va constata că există un conflict între puterile statului, atunci, conform Constituţiei şi legii, acel conflict trebuie soluţionat, lucru posibil însă prin modificarea Constituţiei.
"Nu Curtea poate spune cine are dreptate, acel conflict trebuie soluţionat prin modificarea Legii Constituţionale", a spus Ponta.
El a precizat, din nou, că acest conflict este între Preşedinţie şi Parlament, dacă preşedintele nu recunoaşte Declaraţia adoptată de către Legislativ.
Premierul a mai declarat, tot marţi, că miercuri dimineaţă va merge la Curtea Constituţională, unde se discută sesizarea depusă de preşedintele Traian Băsescu privind reprezentarea la Bruxelles, iar joi va pleca la Consiliul European.
Ponta a spus, întrebat dacă va ţine cont de decizia pe care Curtea o va adopta miercuri privind reprezentarea la Bruxelles, că el trebuie să ţină cont de ceea ce a decis Parlamentul.
"Dacă Curtea va decide că există un conflict între Parlament şi preşedinte, nu sunt eu cel care trebuie să-l rezolv. (...) Guvernul nu se află în conflict cu preşedintele pe această temă. Dacă preşedintele se declară nemulţumit de declaraţia Parlamentului, atunci poate să ceară Curţii constatarea unui conflict între Parlament şi preşedinte", a spus Ponta.
În urmă cu două săptămâni, Parlamentul a adoptat, cu 249 de voturi "pentru", 30 de voturi "împotrivă" şi două abţineri, Declaraţia propusă de USL potrivit căreia primul-ministru, şi nu preşedintele, trebuie să prezinte poziţia României la lucrările Consiliului European din 28 iunie.
Preşedintele Traian Băsescu i-a trimis prim-ministrului Victor Ponta, în 20 iunie, o scrisoare în care îi atrage atenţia că participarea la Consiliul European fără mandat din partea şefului statului echivalează juridic cu o însuşire a unei atribuţii constituţionale a preşedintelui.
"Vă atrag atenţia asupra faptului că absenţa unei aprobări exprese din partea preşedintelui României cu privire la mandatul participării la reuniunea Consiliului European din 28-29 iunie 2012, coroborată cu lipsa delegării exprese a prim-ministrului în calitate de reprezentant al statului român va echivala din punct de vedere juridic cu o însuşire a unei atribuţii constituţionale a preşedintelui României de către prim-ministru", se arată în scrisoarea trimisă de preşedinte, potrivit Antena 3.
Ministerul de Externe a transmis, în 20 iunie, la Comisia Europeană componenţa delegaţiei României pentru reuniunea Consiliului European de la finele lunii iunie, care îi include pe primul-ministru Victor Ponta ca şef al delegaţiei, ministrul Afacerilor Externe şi ministrul Afacerilor Europene, nu şi pe preşedintele Traian Băsescu, anunţa premierul Victor Ponta.
Preşedinţia a trimis Ministerului Afacerilor Externe, încă din 19 iunie, o listă cu componenţa delegaţiei României pentru reuniunea Consiliului European din 28-29 iunie, iar în aceasta, ca şef al delegaţiei, era menţionat preşedintele Traian Băsescu, declara, pentru MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al şefului statului Bogdan Oprea.
În 17 mai, preşedintele Curţii Constituţionale Augustin Zegrean declara, referitor la reprezentarea României la Bruxelles, că la Consiliul European ar trebui să meargă preşedintele, aşa cum a făcut şi până acum, fapt necontestat de nimeni până în prezent, precizând că răspunsul se găseşte în Constituţie
Pe de altă parte, Zegrean a spus că, dacă ar da un răspuns la această întrebare, nu ar mai putea participa la judecata unei astfel de sesizări către Curtea Constituţională.
"Răspunsul se găseşte în Constituţie. Şeful statului a fost până acum, nimeni nu a contestat acest lucru, nu ştiu de unde a apărut această discuţie", spunea atunci Zegrean, răspunzând unei întrebări referitoare la cine ar trebui să participe la Consiliul European dintre preşedinte şi premier.
Întrebat dacă CC este competentă să se pronunţe pe o asemenea chestiune, Augustin Zegrean a spus că instituţia este competentă să răspunsă oricărei întrebări legate de dreptul constituţional.
"Dar răspunsul îl găsiţi în Constituţie.Cine vrea un răspuns la această chestiune, îl invităm să citească în Constituţie", a precizat Zegrean.
Despre interpretabilitatea articolelor 80, 91 şi 102 din Constituţie, Zegrean a spus că aceasta "dă măreţia dreptului".
"Dacă ar fi textele stricte, cu un singur înţeles, nu ar mai fi nevoie de Curtea Constituţională", a adăugat Zegrean.
Citește pe alephnews.ro: Ce este sindromul „phone hand” și cum îți afectează articulațiile? Kinetoterapeut: „Trebuie să fim atenți la greutatea smartphone-ului”
Citește pe www.zf.ro: Cutremur într-o industrie deja pe butuci. Acţiunile celor mai mari companii auto europene se prăbuşesc după victoria lui Donald Trump. Preşedintele promite noi măsuri drastice pentru cei ce fac business cu SUA
Citește pe www.zf.ro: Revoluţie la o fabrică din România. Cum s-a întâmplat asta
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Care ar fi planul lui Donald Trump față de Ucraina? Apropiați ai acestuia fac referire la aderarea ucrainenilor la NATO
Cutremur într-o industrie deja pe butuci. Acţiunile celor mai mari companii auto europene se prăbuşesc după victoria lui Donald Trump. Preşedintele promite noi măsuri drastice pentru cei ce fac business cu SUA
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Imagini incendiare cu Eugenie Bouchard. Cum a putut să apară îmbrăcată, mai mult dezbrăcată
PROSPORT.RO
Fostul soț al Cristinei Bâtlan de la Imperiul Leilor a provocat un accident grav! Doi polițiști au fost răniți în urma coliziunii
CANCAN.RO
Obiceiul care poate duce la tulburări neurologice GRAVE. Avertismentul medicului nutriționist Mihaela Bilici pentru românii care nu renunță la el
GANDUL.RO
Incineratorul Repsan Energy Oarja, închis de autorități după o descindere de proporții! Bomba ecologică a fost oprită și destructurată
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe