CCR a respins şi sesizarea PNL şi USR referitoare la Legea privind Centenarul Marii Uniri

CCR a respins, miercuri, şi sesizarea referitoare la Legea privind Centenarul Războiului pentru Întregirea Neamului (1916-1918) şi Centenarul Marii Uniri, formulată de un număr de 70 de deputaţi PNL şi USR, considerând că actul normativ este constituţional în raport cu criticile formulate.

Urmărește
593 afișări
Imaginea articolului CCR a respins şi sesizarea PNL şi USR referitoare la Legea privind Centenarul Marii Uniri

CCR a respins şi sesizarea PNL şi USR referitoare la Legea privind Centenarul Marii Uniri

CCR a respins obiecţia de neconstituţionalitate ca neîntemeiată, iar decizia a fost luată cu majoritate de voturi.

PNL şi USR au depus, în luna mai, la CCR o sesizare de neconstituţionalitate privind Legea Centenarului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, susţinând că, în forma adoptată, instituţia Preşedintelui României este eludată din acest mecanism constituţional.

„Forma iniţială a propunerii legislative a suferit modificări substanţiale aduse în a doua Cameră sesizată de majoritatea parlamentară, încălcând principiul bicameralismului statuat în jurisprudenţa Curţii Constituţionale. Astfel, norme care schimbă sensul iniţiativei legislative nu au fost supuse deciziei primei Camere sesizate în acest caz, respectiv a Senatului”, potrivit semnatarilor sesizării.

Semnatarii susţin că Legea nu specifică în mod concret sursele de finanţare şi alocările bugetare necesare acoperirii activităţilor desfăşurate cu ocazia Centenarului.

"În plus, majoritatea parlamentară a impus soluţii legislative care încalcă reglementări constituţionale care privesc atributul Preşedintelui României de a conferi decoraţii şi titluri de onoare în numele statului român", se mai arată în sesizare.

Semnatarii sesizării consideră că, în forma adoptată în Camera Deputaţilor, este eludată instituţia Preşedintelui României din acest mecanism constituţional, fiind instituite în paralel alte tipuri de medalii şi distincţii prilejuite de aniversarea Marii Uniri, spre a fi acordate prin hotărâre a Parlamentului ori HG.

Camera Deputaţilor a adoptat, recent, în calitate de for decizonal, cu 204 voturi „pentru” şi 33 de abţineri, proiectul de lege privind Centenarul Războiului pentru Întregirea Neamului (1916-1918) şi Centenarul Marii Uniri.

Proiectul prevede că autorităţile administraţiei publice centrale şi locale pot organiza manifestări, ceremonii şi activităţi legate de Centenarul Războiului pentru Întregirea Neamului şi al Marii Uniri, iar activităţile din Programul Naţional vor fi finanţate din bugetele autoritaţilor publice şi instituţiilor organizatoare.

Guvernul României prin Secretariatul General va asigura cofinanţarea activităţilor prevăzute în Programul Naţional de celebrare a Centenarului şi va selecta activităţile care vor primi cofinanţarea şi va decide cuantumul acesteia, se arată în proiect.

Proiectul prevede ca Guvernul să elaboreze anual, până la data de 30 noiembrie a anului anterior, Programul Naţional de Aniversare a Centenarului aferent anului următor, care se aprobă prin hotărâre a Guvernului.

De asemenea, se prevede ca Guvernul să elaboreze pâna la 30 iunie 2017 calendarul de activităţi pentru comemorarea Razboiului de Întregire a Neamului în anul 2017.

Potrivit proiectului, se instituie distincţiile naţionale Medalia Comemorativă “Centenarul Războiului pentru Întregirea Neamului", Medalia Aniversară ,,Centenarul Marii Uniri", Medalia Parlamentară ,,România Centenară".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici