CCR susţine că legea pentru alegerea şefului statului e imperfectă: BEC nu poate realiza un control efectiv

CCR arată, în motivarea deciziei de admitere a mai multor contestaţii ale candidaţilor la prezidenţiale, printre care se numără şi cea a lui Viorel Cataramă, că Legea pentru alegerea Preşedintelui României are imperfecţiuni, iar BEC are un rol formal, neputând realiza un control efectiv şi real.

Urmărește
916 afișări
Imaginea articolului CCR susţine că legea pentru alegerea şefului statului e imperfectă: BEC nu poate realiza un control efectiv

CCR susţine că legea pentru alegerea şefului statului e imperfectă: BEC nu poate realiza un control efectiv

Curtea Constituţională a constatat cu acest prilej şi o serie de imperfecţiuni ale legislaţiei în domeniu

„Curtea Constituţională a constatat cu acest prilej şi o serie de imperfecţiuni ale legislaţiei în domeniu, cu precădere în ceea ce priveşte modul de reglementare a cerinţelor pentru depunerea candidaturilor şi verificărilor ce trebuie realizate de Biroul Electoral Central, în corelaţie cu termenele foarte scurte prevăzute de legislaţia electorală pentru realizarea acestor verificări, precum şi pentru soluţionarea contestaţiilor de către Curtea Constituţională”, arată judecătorii CCR, în motivarea deciziei.

Totodată, Curtea a constat, referitor la listele de susţinători că „procedura de verificare, sub aspectul termenelor în care se desfăşoară, nu numai că este improprie, dar transformă actul de verificare într-o formalitate care anulează scopul reglementării. Astfel, toate aspectele privite coroborat: (i) numărul nedeterminat de candidaţi care pot formula propunerile de candidatură în intervalul relativ scurt prevăzut de calendarul alegerilor, (ii) numărul nedeterminat de persoane care pot formula contestaţii, (iii) numărul minim de 200.000 de alegători care trebuie să se regăsească pe lista de susţinători a fiecărui candidat, (iv) datele cu caracter personal care trebuie supuse verificării, sub sancţiunea răspunderii penale a falsului în declaraţii, nu fac altceva decât să demonstreze că autorităţile publice implicate în
procedura de verificare a îndeplinirii condiţiilor de fond şi de formă”, potrivit motivării.

Astfel, CCR spune că „Biroul Electoral Central şi Curtea Constituţională - îndeplinesc un rol formal, nefiind în măsură ca, în termenele fixate de lege, să realizeze un control efectiv şi real cu privire la toate aspectele supuse verificării”, conform sursei citate.

Din această cauză magistraţii CCR au apreciat că „legiuitorul trebuie să reconsidere soluţiile legislative cuprinse în Legea nr. 370/2004, astfel încât să asigure autorităţilor publice implicate în procedura
înregistrării candidaturilor la alegerea Preşedintelui României termenele şi instrumentele proprii unui control efectiv, de natură să satisfacă scopul şi exigenţele impuse de lege”.

Curtea Constituţională a admis, pe 23 septembrie, contestaţia formulată de Viorel Cataramă privind respingerea candidaturii prezidenţiale. Judecătorii CCR au dispus înregistrarea de către BEC a candidaturii şi semnului electoral ale lui Cataramă la alegerile din noiembrie.

În cursa pentru un mandat la Cotroceni sunt 14 candidaţi. Campania electorală va începe pe 12 octombrie, iar primul tur al alegerilor are loc pe 10 noiembrie şi al doilea pe 24 noiembrie. Românii din străinătate votează pe o perioadă de trei zile, la ambele tururi de scrutin.

Taguri:
ccr,
bec,
motivare

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici