- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ce a fost uşor a trecut pentru guvernul Grindeanu. Acum întrebarea: unde găseşte bani pentru programul economic extrem de generos, atât pentru săraci, cât şi pentru business
Guvernul Grindeanu – care aseară a avut o primă şedinţă după depunerea jurământului – trebuie să găsească bani pentru a-şi îndeplini promisiunile electorale, păstrând finanţele publice în echilibru.
Guvernul a trecut ieri prin Parlament în numai opt ore, fiind votat cu o majoritate largă, însă greul acum începe pentru că va avea de pus în execuţie un program extrem de generos cu toată lumea – săraci, pensionari, antreprenori, lucru observat de altfel de preşedintele Klaus Iohannis, în timpul ceremoniei de depunere a jurământului: „Aveţi de îndeplinit promisiuni complicate. Sper ca într-o zi să explicaţi cum faceţi ca să vă încadraţi într-un deficit bugetar de 3% din PIB, să creşteţi salariile şi să reduceţi TVA şi alte taxe“.
ULTIMELE ȘTIRI
-
LIVE UPDATE. Alegeri în SUA. Americanii își votează astăzi noul Președinte. Kamala Harris și Donald Trump duc o luptă strânsă pentru Casa Albă și Congres
-
Rusia a distrus viitorul Ucrainei. Câţi micuţi a ucis războiul început pe 24 februarie 2022
-
PNL s-a retras de la audierea Roxanei Mînzatu în Parlament
-
Acest lucru l-ar putea îngenunchea cu adevărat pe Putin. Veniturile guvernului din petrol s-au prăbuşit: scădere cu 29%
În final preşedintele l-a ironizat pe şeful PSD: „Domnule Dragnea, am înţeles de la televizor că sunteţi singurul care cunoaşte programul de guvernare din scoarţă în scoarţă. Vă rog învăţaţi-i şi pe ei! (pe miniştri – n.red.). După această remarcă şeful statului i-a salutat pe ziarişti şi a plecat din sală prin spatele miniştrilor. Programul de guvernare ce va trebui pus în practică are 173 de pagini şi acoperă perioada 2017-2020, an în care România ar urma să ajungă a treisprezecea economie din UE (locul 17 în prezent). Potrivit documentului citat, modelul economic va fi acela al majorării investiţiilor şi al creşterii venitului disponibil al cetăţenilor prin majorarea cel puţin o dată pe an a salariului minim pe economie.
Programul îşi propune, după cum susţine, ca România să se îndepărteze, în următorii ani, de statutul de economie cu „forţa de muncă ieftină“ şi să se îndrepte spre statutul de economie bazată pe inovaţie şi cu forţa de muncă bine plătită. El prevede ritm de creştere economică de 5,5-6% anual, un deficit bugetar de sub 3% din PIB şi datorie publică de sub 60% din PIB.
Nu doar programul de guvernare a fost ieri în atenţie – legea prevenţiei ocupând un loc important în comentariile zilei. Legea, care va fi aprobată în primul trimestru, prevede că firmele nu mai pot fi amendate înainte de a fi avertizate că au greşit.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO