Ce cred politicienii despre celebrarea zilei de 1 mai

Politicienii au fost întrebaţi dacă mai este oportună celebrarea zilei de 1 mai care, în perioada comunistă, era marcată de manifestări propagandistice, Petre Daea răspunzând că oamenii trebuie lăsaţi să sărbătorească pentru că “avem o singură viaţă”.

Urmărește
417 afișări
Imaginea articolului Ce cred politicienii despre celebrarea zilei de 1 mai

Ce cred politicienii despre celebrarea zilei de 1 mai

Întrebat de MEDIAFAX cum i se pare sărbătoarea de 1 mai, deşi a făcut parte din propaganda comunistă, ministrul Agriculturii, Petre Daea, a răspuns: „Lasă domnule oamenii să sărbătoarească, să se bucure între ei că avem o singură viaţă. N-avem a doua viaţă.”

La rândul său, Florin Iordache afirmă că sărbătorirea zilei de 1 mai este oportună.

"Sigur, cum să nu? Până la urmă este sărbătoarea celor care muncesc. Că nu se desfăşoară în modul în care era în trecut, e cu totul altceva, dar până la urmă este un mod în care ne exprimăm poziţia faţă de cei care muncesc, de fapt de la asta a pornit”, a spus Iordache pentru MEDIAFAX.

Preşedintele USR, Dan Barna, susţine că ideea de a avea o zi a muncii este una îndreptăţită, indiferent de conotaţii.

„Un eveniment legat de Ziua Muncii este unul important pentru că munca este un vehicul de dezvoltare al comunităţii, iar acest lucru rămâne activ de 5.000 de ani încoace, de la piramidele egiptene. În sine, că dăm noi o conotaţie sau alta, asta ţine strict de propagandă. Pentru cetăţeanul simplu, ideea de a avea o zi a muncii mi se pare îndreptăţită şi binevenită şi nu văd o problemă în păstrarea acestei sărbători”, a spus şi liderul Uniunii Salvaţi România.

Deputatul PNL, Daniel Gheorghe, spune că ziua de 1 mai reprezintă “o chestiune tradiţională”, care deschide sezonul la grătare şi iarbă verde.

“Nu este neapărat o sărbătoare comunistă. Este o sărbătoare care are nişte conotaţii în zona aceasta a drepturilor celor mulţi, a vieţii muncitorilor sau proletariatului, cum se spunea la vremea respectivă. Este o sărbătoare preluată şi de regimurile comuniste, dat fiind faptul că provenea din această zonă socialistă. Dar nu este un lucru rău, în fond. În tradiţia românească, 1 mai era o zi importantă în mitologia populară românească. E un moment care nu cred că deranjează pe nimeni. Reprezintă o sărbătoare legală, deci zi liberă pentru toată lumea. De 1 mai practic se deschide sezonul la grătare şi la iarbă verde şi asta este o simbolistică anterioară decât preluării de socialişti a mitologiei politico-sociale a zilei de 1 mai. Este o chestiune tradiţională. ŞI 1 mai are un strat legat de drepturile muncitorilor de mişcarea aceasta mai socialistă, să spunem aşa, şi are un strat reprezentat de de propaganda comunistă şi de instrumentarea ideologică de perioadă de dinainte de 1989. Până la urmă România este una dintre ţările europene cu cele mai puţine zile libere legale, oricât de surprinzător ar putea suna acest lucru”, a spus Daniel Gheorghe pentru MEDIAFAX.

Ziua de 1 Mai a devenit cunoscută în lumea întreagă în urma unor incidente violente produse în SUA, în 1886, când muncitorii au cerut reducerea timpului de lucru, şi s-a transformat treptat în Ziua Internaţională a Muncii. În România, Ziua Muncii a fost sărbătorită pentru prima dată în 1890, iar, în timpul comunismului, această sărbătoare a fost marcată, ca şi în alte ţări comuniste, de manifestări propagandistice. După revoluţia din decembrie 1989, timp de mai mulţi ani, ziua de 1 mai nu a mai fost sărbătorită prin festivităţi propagandistice, însă a fost marcată prin evenimente sociale, în aer liber.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici