Prima pagină » Politic » Ce decizie ar lua candidații la prezidențiale în cazul unei amenințări cu invazia asupra României?/Antonescu: Vorbă lungă nu e bună la război

Ce decizie ar lua candidații la prezidențiale în cazul unei amenințări cu invazia asupra României?/Antonescu: Vorbă lungă nu e bună la război

În cadrul dezbaterii electorale organizată de Digi24, Crin Antonescu, Nicușor Dan și Elena Lasconi au primit întrebarea „Dacă România este amenințată cu invazia și vi se cere să cedați teritorii pentru a evita un atac asupra populației, ce decizie luați?”.
Ce decizie ar lua candidații la prezidențiale în cazul unei amenințări cu invazia asupra României?/Antonescu: Vorbă lungă nu e bună la război
MEDIAFAX FOTO/ VADIM GHIRDA/ AP POOL IMAGE
Diana Nunuț
28 apr. 2025, 23:40, Politic

Elena Lasconi a răspuns că primul pas pe care l-ar face este cel de a lua legătura cu „prim-ministrul și ministrul Apărării pentru a înțelege situația. Aș convoca de urgență Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) și aș contacta Comandantul Suprem al NATO. De asemenea, dacă se impune, aș cere invocarea Articolului 5 din Tratatul NATO.”

Lasconi a subliniat că, până la intervenția aliaților, România trebuie să se apere singură: „Există planuri strategice pregătite de Armata României și de NATO pentru astfel de situații. Președintele are obligația să urmeze aceste proceduri și să mobilizeze armata imediat, fără ezitare.”

Candidatul coaliției de guvernare, Crin Antonescu, a invocat ca prim pas același lucru menționat și de contracandidata sa. „Vorbă lungă nu e bună la război. Îl sun pe generalul Mândrescu, care va fi consilier pe apărare. Îl sun pe prim-ministru, pe ministrul Apărării, dar răspunsul la întrebarea dumneavoastră, este nu, nu cedez nici o palmă de teritoriu. Activez toate mecanismele care constituie securitatea României, în primul rând articolul 5.”

Nicușor Dan a subliniat faptul că „România este în NATO și în felul ăsta are o garanție de securitate. Garanția asta de securitate cuprinde și niște protocoale care se activează în momentul în care un stat este atacat, cum ipotetic ar fi România. În momentul acela președintele trebuie să fie acolo, să convoace CSAT, să discute cu șeful Statului Major pentru ca România să se apere. Numai că cel mai important lucru este ca noi să descurajăm scenariul și să consolidăm parteneriatul transatlantic, participarea la programul de înarmare a Europei”.

Dezbaterea prezidențială organizată cu principalii candidați la funcția de președinte de la Palatul Cotroceni a început la ora 20:00. Deși inițial și-au confirmat prezența, Victor Ponta a anunțat că nu va mai onora invitația în decursul zilei de luni, iar George Simion și-a anunțat retragerea de la dezbatere în direct.