- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
CE: Este încurajator că România a lansat o nouă dezbatere în Parlament pe tema ANI
CE apreciază drept încurajator faptul că România a răspuns îngrijorărilor referitoare la Legea ANI exprimate în cel mai recent raport al Comisiei pe tema justiţiei, lansând în Parlament o nouă dezbatere pe această temă.
CE: Este încurajator că România a lansat o nouă dezbatere în Parlament pe tema ANI (Imagine: Mediafax Foto)
"Este încurajator că România a răspuns îngrijorărilor exprimate în ultimul raport privind MCV cu privire la Legea ANI şi a lansat o nouă dezbatere pe această temă la nivelul Parlamentului", a declarat Amelia Torres, purtător de cuvânt al CE, întrebată de un jurnalist în legătură cu aprobarea, în Camera Deputaţilor, a noului proiect de Lege ANI.
Ea a spus că Executivul european va analiza noua Lege ANI după adoptarea sa în formă finală.
Raportul CE pe tema justiţiei din România, publicat la finalul lunii iulie a apreciat că Legea ANI compromite grav eficacitatea procesului de verificare, de sancţionare şi de confiscare a bunurilor nejustificate şi nu este conformă cu angajamentele asumate de România la momentul aderării. Executivul UE "invita" România să ia o serie de măsuri imediate în lupta împotriva corupţiei, menţionând explicit corectarea Legii ANI, monitorizarea sancţiunilor aplicate în cazurile de corupţie la nivel înalt şi instaurarea transparenţei depline în domeniul achiziţiilor publice.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Tu sau eu n-am vrut să fim Președinți. Descoperim că a fost cu ghinion
-
Adrian Sârbu: Tu sau eu n-am vrut să fim Preşedinţi. Descoperim că a fost cu ghinion
-
PNL o susţine pe Elena Lasconi în turul doi al alegerilor prezidenţiale
-
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între Elena Lasconi şi Marcel Ciolacu / Călin Georgescu pe primul loc cu 22,94%
Autorii documentului afirmau totodată că modificările aduse Legii Agenţiei Naţionale de Integritate "întrerup evoluţia încurajatoare a instituţiei".
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, în aceeaşi zi, că formularea din raportul CE privind noua Lege a ANI i se pare "extrem de dură, pe bună dreptate", el citând din document şi menţionând, la un moment dat, că "poate aude şi domnul Frunda".
Legea ANI a fost adoptată, luni, de Camera Deputaţilor, cu 204 voturi "pentru", două voturi "împotrivă" - Tudor Chiuariu şi Mihăiţă Călimente (PNL) - şi două abţineri - Daniel Oajdea (PDL) şi Tudor Ciuhodaru (independent).
Legea a fost adoptată în absenţa deputaţilor PSD, care părăsiseră sala la momentul votului.
Comisiile juridică şi pentru drepturile omului din Senat au adoptat, marţi, raport favorabil la Legea ANI în forma votată de Camera Deputaţilor, eliminând însă liderii sindicali din sfera de aplicabilitate a actului normativ.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO