- Home
- Politic
- (27.11.2024, 18:59)
- Bianca Popa
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ce este şi cum functionează Parlamentul României? Câţi parlamentari sunt şi ce fac ei?
- Parlamentul României este format din două camere - Senatul şi Camera Deputaţilor - care îşi desfăşoară activitatea la Palatul Parlamentului din Bucureşti.
- Parlamentarii sunt aleşi prin vot o dată la patru ani, respectând un prag electoral de 5%. În prezent, Parlamentul are 466 de membri (330 deputaţi şi 136 senatori), cu locuri suplimentare pentru reprezentanţii minorităţilor naţionale.
- Parlamentul are ca atribuţii principale adoptarea legilor, controlul asupra Guvernului prin mecanisme precum moţiunile de cenzură şi ratificarea tratatelor internaţionale. De asemenea, numeşte oficiali de rang înalt, inclusiv judecători constituţionali şi şefii serviciilor publice.
Urmărește
3084 afișări
Ce este şi cum functionează Parlamentul României? Câţi parlamentari sunt şi ce fac ei?
Parlamentul României este instituţia legislativă naţională, organizată în sistem bicameral. Acesta este format din Senat şi Camera Deputaţilor, iar şedinţele au loc la Palatul Parlamentului din Bucureşti.
Istoric
Regulamentul Organic din 1831-1832 a pus bazele instituţiei parlamentare în Principatele Române, iar prin Statutul Dezvoltător al Convenţiei de la Paris din 1864 s-a introdus Senatul ca a doua cameră legislativă. Constituţia din 1866 a stabilit funcţionarea Parlamentului în conformitate cu modelele Europei Occidentale de la acea vreme.
În perioada monarhiei (1881-1947), Parlamentul a jucat un rol central, adoptând documente importante, precum Declaraţia de Independenţă din 1877.
După Revoluţia din decembrie 1989, prin Constituţia din 1991, Parlamentul a fost restabilit ca principală instituţie a regimului democratic pluripartid.
Atribuţiile Parlamentului României şi organizarea acestuia
În baza Constituţiei României, Parlamentul are următoarele atribuţii:
Atribuţia legislativă - Parlamentul elaborează şi adoptă legi constituţionale, organice şi ordinare.
Atrbuţii de organizare internă - Se ocupă de validarea mandatelor, alegerea organelor proprii de conducere şi adoptarea regulamentelor proprii.
Atribuţii de coordonare a dezvoltării naţionale - Stabileşte direcţiile generale ale politicii sociale, economice şi juridice prin legi pe care Guvernul este obligat să le implementeze.
Atribuţii în legătură cu interacţiunea cu alte autorităţi - Alege sau destituie demnitari şi funcţionari publici, suspendă sau pune sub acuzare Preşedintele, acordă sau retrage suportul pentru Guvern, numeşte judecători la Curtea Constituţională şi alţi oficiali.
Atribuţii de control parlamentar - Exercită supraveghere asupra Guvernului, Preşedintelui şi altor instituţii prin comisii parlamentare, rapoarte, interpelări şi alte mijloace.
Atribuţii în domeniul politicii externe - Ratifică sau denunţă tratate internaţionale, declară starea de război şi participă la structuri parlamentare internaţionale.
Până în 2003, cele două camere aveau atribuţii identice: un proiect de lege trebuia aprobat de ambele camere. În caz de neconcordanţe, se forma o comisie de mediere care propunea o variantă finală, supusă votului comun al Parlamentului.
După modificarea Constituţiei în 2003, sistemul s-a schimbat. Fiecare cameră are domenii specifice în care deliberează ca „cameră decizională”. Proiectele de lege trebuie încă aprobate de ambele camere, însă decizia finală aparţine camerei care are competenţă principală în domeniul respectiv.
Alegerile parlamentare din România
Membrii Camerei Deputaţilor şi ai Senatului sunt aleşi prin vot universal în 42 de circumscripţii electorale, corespunzând celor 41 de judeţe şi Municipiului Bucureşti. Numărul de parlamentari diferă între cele două camere datorită normelor de reprezentare. Un deputat reprezintă aproximativ 73.000 de locuitori, iar un senator aproximativ 168.000 de locuitori.
Alegerile parlamentare sunt organizate o dată la patru ani, folosindu-se un sistem proporţional, în care locurile sunt alocate partidelor care depăşesc pragul electoral de 5%. În plus, Camera Deputaţilor include şi reprezentanţi ai minorităţilor naţionale recunoscute.
Numărul total de parlamentari a variat de-a lungul timpului. În 2012, a crescut la 588, dar a fost redus la 466 (330 deputaţi şi 136 senatori) în urma legii din 2015. Ultimele alegeri parlamentare au avut loc la 6 decembrie 2020 iar următoarele alegeri parlamentare au loc de Ziua Naţională a României, pe 1 decembrie 2024.
Procedura legislativă
Propunerile legislative pot fi iniţiate de Guvern, parlamentari sau de cetăţeni (prin semnături din cel puţin un sfert din judeţele ţării). Procedura implică dezbaterea proiectului în prima cameră sesizată, urmată de o decizie a camerei decizionale. Odată adoptată, legea este promulgată de Preşedintele României şi publicată în Monitorul Oficial.
Structură şi comisii
Parlamentul funcţionează prin intermediul comisiilor permanente şi comune. Printre acestea se numără comisii pentru controlul activităţii serviciilor de informaţii sau relaţiile cu UNESCO.
Perspective viitoare
Deşi în 2009 s-a organizat un referendum pentru reducerea numărului de parlamentari la 300 şi transformarea Parlamentului în unicameral, aceste schimbări nu au fost implementate, fiind necesară modificarea Constituţiei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ministrul adjunct de externe al Rusiei amenință cu începerea testelor nucleare
-
Forţele IDF desfăşoară atacuri aeriene şi raiduri terestre în Beit Hanoun
-
Hackerii au compromis o extensie Chrome folosită de sute de mii de utilizatori: datele furate includ parole şi sesiuni autentificate
-
Casa Albă dezvăluie cum evită soldaţii nord-coreeni capturarea pe câmpul de luptă din Ucraina
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Ciolacu a ținut o ședință cu miniștrii din noul Guvern. Vor fi înghețate angajările la stat
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Înfiorător! Ce a apărut la locul accidentului din Roșiori? Oamenilor care trec pe stradă nu le vine să creadă
CANCAN.RO
Provocări mari pentru aceste 4 ZODII la începutul lui 2025! Acești nativi sunt testați de astre
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 14:27
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1039. Bloomberg: Oficialii americani cred că Ucraina ar putea fi forţată să se retragă din regiunea Kursk în primăvară / Trupele nord-coreene au suferit peste 1.000 de pierderi în regiunea Kursk în ultima săptămână / Ucraina atacă un depozit de drone din Rusia
-
astăzi, 14:06
Surse: Alegerile prezidenţiale 2025 ar putea avea loc pe 23 martie şi 6 aprilie