- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (19.10.2019, 09:24)
- Diana Grigore
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ce face un comisar european şi cât de important e portofoliul Transporturilor pentru România
România urmează să deţină portofoliul Transporturilor în cadrul Comisiei Europene. În total, 28 de comisari europeni propun iniţiative legislative, implementează politici, execută bugetul UE şi garantează că tratatele Uniunii sunt respectate.
Urmărește
1138 afișări
Ce face un comisar european şi cât de important e portofoliul Transporturilor pentru România
Pentru România, portofoliul Transporturilor în cadrul Comisiei Europene este important în privinţa absorbţiei de fonduri europene în infrastructură. Comisarul european, însă, trebuie să fie independent şi să nu îşi favorizeze ţara din care provine. Astfel, România ar putea obţine finanţare de la Uniunea Europeană doar dacă depune proiecte coerente, pentru a putea fi aprobate.
Care sunt atribuţiile comisarilor europeni
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Comisia Europeană este vocea Uniunii Europene, în timp ce Parlamentul European e vocea cetăţenilor, iar Consiliul European reprezintă vocea statelor membre ale UE. O decizie nu poate fi adoptată decât cu acordul tuturor celor trei instituţii europene.
Comisarii resprezintă conducerea politică a Comisiei Europene. Colegiul este alcătuit din cei 28 de comisari, printre care se numără şi preşedintele şi vicepreşedinţii. Comisarii, câte unul din fiecare stat membru al UE, asigură conducerea politică a Comisiei pe durata mandatului lor de cinci ani.
Deciziile şi măsurile luate de comisari se bazează pe răspunderea colectivă. În general, deciziile comisarilor se iau prin consens, dar ele pot fi adoptate şi cu majoritate simplă. Comisia promovează interesul general al UE şi ia iniţiativele corespunzătoare în acest scop.
Potrivit normelor interne ale Comisiei, Colegiul celor 28 de comisari trebuie să se reunească cel puţin o dată pe săptămână. Procedura săptămânală de luare a deciziilor poartă numele de procedură orală. Conform art. 17 din Tratatului Uniunii Europene, Comisia are câteva atribuţii: dezvoltarea de strategii pe termen mediu, conceperea de proiecte legislative şi medierea procesului legislativ, reprezentarea UE în negocierile comerciale, emiterea de decizii şi reglementări, de exemplu politica privind competiţia, conceperea bugetului Uniunii Europene precum şi supravegherea implementării tratatelor şi legislaţiei comunitare.
Comisia are dreptul de a propune noi legi şi politici în domeniile prevăzute în Tratate. De asemenea, Comisia poate fi solicitată să facă o propunere, de către Consiliu, Parlamentul European, cetăţenii UE, Banca Europeană de Investiţii, Banca Centrală Europeană şi guvernele UE.
Cum se elaborează legislaţia UE
Comisia Europeană, prin cei 28 de comisari europeni, propune iniţiative legislative. Înainte de a face propunerea, Comisia analizează impactul de ordin economic, social şi de mediu. Parlamentul European şi Consiliul examinează propunerile Comisiei şi propun amendamente. După ce se ajunge la un consens între toate cele trei instituţii, actul legislativ poate fi adoptat.
De asemenea, Comisia Europeană propune iniţiative, implementează politici şi execută bugetul UE, Comisia garantează că tratatele UE şi legislaţia derivată din acestea sunt respectate, însă are şi o dimensiune internaţională.
Totodată, în calitate de organ executiv al Uniunii Europene, Comisia este responsabilă pentru gestionarea şi executarea bugetului UE, precum şi a politicilor şi a programelor adoptate de Parlament şi de Consiliu. Cea mai mare parte din activitatea actuală şi din cheltuieli este realizată de autorităţile locale şi naţionale, iar Comisia este responsabilă cu monitorizarea acestora.
România nu are încă un comisar european
Deşi Comisia Europeană trebuia să intre în funcţiune la 1 noiembrie, activitatea acesteia este întârziată din cauza faptului că România, Ungaria şi Franţa nu au reuşit să vină cu nominalizări de comisari europeni care să fie aprobate de către Comisie.
Potrivit deciziei preşedintelui-ales al CE, Ursula von der Leyen, României îi revine portofoliul Transporturilor.
În prezent, pe masa Comisiei Europene se află nominalizarea României pentru funcţia de comisar european, în speţă Dan Nica, după ce prima nominalizare, respectiv Rovana Plumb, a fost respinsă de Comisia JURI.
Procedurile de numire sunt însă întârziate şi din cauza căderii Guvernului Dăncilă. Acest demers a generat neînţelegeri între Guvernul interimar şi cel desemnat după moţiunea de cenzură.
Viorica Dăncilă susţine că puterea de a nominaliza un comisar european îi revine Guvernului interimar şi îi solicită preşedintelui CE să ţină cont de acest lucru şi să îl numească pe Dan Nica, în timp ce Klaus Iohannis şi PNL subliniază că Guvernul Dăncilă nu mai are dreptul să facă nominalizări, fiind demis.
Până acum, România a avut trei comisari europeneni: pe Leonard Orban (pentru multilingvism, între ianuarie 2007 - februarie 2010), Dacian Cioloş (pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, între 2010 şi 2014) şi Corina Creţu (pentu Politică Regională (2014 - 2019).
Citește pe alephnews.ro: Fostul general al Ucrainei a declarat că „al treilea război mondial a început oficial”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: Vicelider PMP cere înfiinţarea unei comisii de anchetă în cazul TAROM: Răzvan Cuc să răspundă penal
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Putin susține că Rusia a lansat o rachetă balistică asupra Ucrainei ca răspuns la loviturile asupra teritoriului rus cu rachete americane și britanice
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
ieri, 22:36