Ce probleme esenţiale ale României a discutat preşedintele Iohannis cu ambasadorii din UE?

Situaţia pandemiei Covid, situaţia de securitate de la graniţa cu Ucraina şi creşterea preţului la energie sunt unele dintre temele discutate de preşedintele Klaus Iohannis la întâlnirea cu ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene acreditaţi la Bucureşti.

Urmărește
656 afișări
Imaginea articolului Ce probleme esenţiale ale României a discutat preşedintele Iohannis cu ambasadorii din UE?

Problemele esenţiale ale României. Ce a discutat preşedintele Iohannis cu ambasadorii din UE?

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a avut miercuri, o întrevedere cu ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene acreditaţi la Bucureşti, cu prilejul încheierii în scurt timp a Preşedinţiei slovene a Consiliului UE, anunţă Administraţia Prezidenţială.

Potrivit comunicatului de presă, Preşedintele României a adresat felicitări Preşedinţiei slovene a Consiliului UE pentru eforturile întreprinse în avansarea agendei europene, într-o perioadă marcată de multe provocări la nivelul Uniunii. Preşedintele Klaus Iohannis a adresat, de asemenea, succes viitoarei Preşedinţii franceze a Consiliului.

„În cadrul reuniunii, au fost abordate, în principal, temele care se vor afla pe agenda viitorului Consiliu European din 16 decembrie 2021, precum pandemia de COVID-19, preţurile la energie, situaţia tensionată de la graniţa Uniunii Europene. De asemenea, Preşedintele Klaus Iohannis a prezentat priorităţile şi aşteptările României de la Summitul Parteneriatului Estic, care va avea loc la Bruxelles, la data de 15 decembrie 2021. Referitor la pandemia de COVID-19, Preşedintele României a exprimat aprecierea pentru eforturile Comisiei Europene, precum şi pentru eforturile făcute de Preşedinţia slovenă a Consiliului UE, în ceea ce priveşte coordonarea la nivel european. Totodată, Preşedintele Klaus Iohannis s-a referit la cele mai recente evoluţii marcate de apariţia unei noi tulpini a virusului SARS-CoV-2, subliniind, în acest context, importanţa menţinerii unităţii statelor membre, a coordonării strânse şi a dialogului constant între ţările UE, astfel încât să nu fie afectată libera circulaţie sau Piaţa Internă a Uniunii”, potrivit Administraţiei Prezidenţiale.

Confrm sursei citate, preşedintele României a evidenţiat necesitatea continuării campaniei de vaccinare, prin creşterea gradului de conştientizare cu privire la beneficiile vaccinării şi prin combaterea dezinformării.

„În ceea ce priveşte subiectul creşterii preţurilor la energie, Preşedintele Klaus Iohannis a arătat că acesta rămâne unul de actualitate şi va fi din nou abordat la următoarea reuniune a Consiliului European. Situaţia este preocupantă, iar consecinţele socio-economice sunt evidente şi afectează semnificativ nu numai consumatorii vulnerabili, dar şi competitivitatea la nivel naţional şi la nivelul Uniunii. În acest sens, Preşedintele României a reamintit că este nevoie de soluţii pe termen scurt şi mediu, capabile să prevină eventuale perturbări în aprovizionarea cu energie şi care să diminueze efectul creşterii preţurilor la energie asupra consumatorilor. De asemenea, Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat rolul energiei nucleare şi al gazului natural, ambele importante pentru ţara noastră, ca opţiuni pentru o tranziţie energetică accesibilă. În context, Preşedintele României a evocat angajamentul şi implicarea ţării noastre în efortul comun privind schimbările climatice, prin utilizarea instrumentelor şi resurselor financiare avute la dispoziţie”, transmite Preşedinţia.

Şeful statului a condamnat instrumentalizarea de către regimul din Belarus a migraţiei, situaţie care afectează mai multe state membre UE.

„Totodată, Preşedintele României a reiterat solidaritatea deplină a ţării noastre cu statele membre afectate direct şi a evidenţiat importanţa unui răspuns unitar la aceste ameninţări. Preşedintele Klaus Iohannis a menţionat că situaţia de securitate de la graniţa cu Ucraina rămâne preocupantă şi că trebuie continuate eforturile pentru dezescaladarea situaţiei, dar şi pentru consolidarea apărării colective în cadrul NATO. Cu referire la Summitul Parteneriatului Estic de săptămâna viitoare, Preşedintele României a evidenţiat că este necesar să fie agreată o viziune strategică pe termen lung, care să fie axată pe solidaritate în faţa provocărilor comune, pe proiecte concrete şi pe sprijinirea eforturilor pentru realizarea reformelor în acele state partenere angajate deplin în integrarea europeană. În acest context, Preşedintele Klaus Iohannis a reiterat sprijinul puternic al României pentru parcursul european al Republicii Moldova”, se arată în finalul comunicatului.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici