- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (19.07.2011, 22:41)
- Cristian Fierbinteanu , Cristian Fierbinteanu ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
CE publică raportul privind justiţia din România, document important pentru aderarea la Schengen
Comisia Europeană face public, miercuri, la Bruxelles, raportul privind evoluţia justiţiei din România, document relevant inclusiv în ceea ce priveşte aderarea ţării noastre la Spaţiul Schengen.
Urmărește
1218 afișări
CE publică raportul privind justiţia din România, document important pentru aderarea la Schengen (Imagine: Cristina Nichitus/Mediafax Foto)
În general, raportul MCV prezintă, potrivit proiectului obţinut de MEDIAFAX, o tendinţă pozitivă a reformelor din România şi pune accentul pe necesitatea implementării unor decizii luate. Oficialii europeni pot aduce însă până în ultima clipă modificări de nuanţă asupra proiectului de raport, tonul acestuia reflectând anumite poziţii politice.
În proiectul raportului, obţinut luni de MEDIAFAX, Comisia Europeană notează că DNA a rămas convingătoare în investigarea cazurilor de corupţie la nivel înalt, însă astfel de cazuri se află de mult timp pe rolul instanţelor, riscând prescripţia.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cum te menții în formă de sărbători? Antrenor de fitness: „Dacă mâncăm cumpătat, nu o să dezvoltăm probleme, nu o să ne îngrășăm”
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
De asemenea, Executivul UE precizează că îmbunătăţirea responsabilizării justiţiei rămâne o provocare importantă, România neangajându-se încă într-o reformă profundă a sistemului disciplinar în justiţie
Oficialii UE mai notează că România a făcut demersuri pentru îmbunătăţirea procedurilor judiciare şi pregăteşte intrarea în vigoare a noilor coduri, care constituie fundamentul pentru un proces judiciar modern, iar DNA continuă lupta convingătoare în cazurile de corupţie la nivel înalt. În opinia CE, se impune a se acorda luptei împotriva corupţiei o prioritate mai evidentă şi să fie coordonată cu sprijinul unei noi strategii anticorupţie comprehensivă şi robustă.
Raportul notează că sunt necesare măsuri urgente pentru a îmbunătăţi recuperarea produselor infracţiunii, urmărirea spălării banilor şi protecţia împotriva conflictelor de interese în gestionarea fondurilor publice, iar rezultate mai bune ar trebui demonstrate în domeniul confiscării bunurilor nejustificate şi în aplicarea de sancţiuni descurajatoare în cazuri de incompatibilităţi.
Pentru creşterea ritmului reformei judiciare în următoarea perioadă, CE spune că România ar trebui să adopte un plan de implementare a Codului civil şi pentru celelalte trei noi coduri (Cod penal, Cod de procedură civilă şi de procedură penală-n.r.) care urmează a fi introduse în 2012 şi să creeze un cadru de cooperare împreună cu magistraţii şi cu societatea civilă pentru a facilita ajustările structurale necesare ale sistemului judiciar. De asemenea, oficialii europeni notează că au fost aplicate puţine sancţiuni în cazurile constatate de Agenţia Naţională de Integritate (ANI), cele aplicate fiind nesimnificative, iar deciziile instanţelor pe conflicte de interese în zona achiziţiilor publice vin târziu.
Documentul care va fi publicat miercuri are relevanţă şi în ceea ce priveşte intrarea României în Schengen, în contextul în care reprezentanţi ai unor state UE au declarat că o decizie privind calendarul intrării ţării noastre în acest Spaţiu va fi stabilit în funcţie de stadiul şi ritmul reformelor din justiţie, aşa cum sunt relevate de raportul MCV.
Raportul anual de monitorizare are anul acesta o importanţă specială, întrucât în funcţie de progresele semnalate, o decizie va fi luată de state membre ale UE privind admiterea în Spaţiul Schengen a frontierelor aeriene române în această toamnă.
Raportul MCV care va fi publicat la 20 iulie reflectă corect progresele înregistrate în reforma justiţiei, potrivit semnalelor primite, a declarat, recent, ministrul de Externe, Teodor Baconschi, el adăugând că există şi "un spaţiu" în care vor fi formulate nişte obiecţii.
Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, declara, la jumătatea lunii iunie, după o întâlnire cu preşedintele Comisiei de afaceri europene din Bundestag, Gunther Krichbaum, că se aşteaptă la un raport de evaluare obiectiv şi echilibrat, care să reflecte progresele evidente înregistrate în ultimul an, evidenţiind ireversibilitatea reformelor şi susţinerea clasei politice pentru acest proces.
Au existat voci, în special din partea Olandei, dar şi a Germaniei, care au susţinut că decizia finală privind aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen este condiţionată de un raport favorabil privind MCV. Ministrul Justiţiei Cătălin Predoiu a apreciat această condiţionare ca fiind artificială.
Ambasadorul Franţei la Bucureşti, Henri Paul, a declarat, într-un interviu pentru MEDIAFAX, că cel mai bun lucru pe care pe care îl poate obţine România în ceea ce priveşte aderarea la Spaţiul Schengen este sfârşitul lui 2012, varianta cea mai rea fiind aceea de a nu adera niciodată.
Citește pe alephnews.ro: PSD, PNL și UDMR își împart ministerele. Cine conduce România?
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Blake Lively a depus o plângere legală împotriva lui Justin Baldoni. Actorul este acuzat de hărțuire sexuală și de orchestrarea unei campanii de defăimare împotriva ei
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe