CE: România, printre statele cu cel mai bun nivel de transpunere a directivelor pieţei interne

România are un deficit de implementare a directivelor europene privind piaţa internă de 0,3%, fiind printre statele cu cele mai puţine directive rămase neaplicate, se arată într-un raport CE, potrivit căruia România este vizată de 21 de proceduri de infringement.

Urmărește
29 afișări
Imaginea articolului CE: România, printre statele cu cel mai bun nivel de transpunere a directivelor pieţei interne

CE: România, printre statele cu cel mai bun nivel de transpunere a directivelor pieţei interne (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

România înregistrează una dintre cele mai bune rate de transpunere a directivelor europene privind piaţa internă în legislaţia naţională, respectiv 0,3% deficit de transpunere faţă de 1%, limita stabilită la nivel european. Practic, în afară de Lituania şi Malta, care au doar 3 directive neimplementate, România, alături de Danemarca şi Bulgaria înregistrează cel mai bun scor, având 4 norme europene neimplementate.

Potrivit tabelului publicat luni de Comisia Europeană, două dintre aceste norme sunt referitoare la vehiculele motorizate, una la mediu şi una privind serviciile financiare.

În total, 16 state membre şi-au depăşit sau egalat cele mai bune rezultate anterioare în ceea ce priveşte transpunerea directivelor europene: Belgia, Cehia, Estonia, Spania, Franţa, Cipru, Letonia, Lituania, Luxemburg, Ungaria, Malta, Portugalia, România, Slovacia, Finlanda şi Marea Britanie. Statele membre care nu au realizat obiectivul de 1% sunt: Austria, Portugalia, Republica Cehă, Polonia, Italia, Luxemburg şi Grecia. Totuşi, şi aceste state membre, cu excepţia Austriei, au reuşit să-şi reducă semnificativ restanţele.

Pe de altă parte, România ocupă locul al cincilea în totalul celor 27 de state membre cu cele mai puţine proceduri de infringement, în prezent fiind vizată de 21 de astfel de proceduri. Dintre acestea, 12 vizează aplicarea greşită a normelor privind piaţa internă iar celelalte nouă sunt referitoare la transpunerea lor în mod greşit în legislaţia naţională.

CE subliniază că statele membre s-au încadrat mai bine ca niciodată în timp în ceea ce priveşte transpunerea normelor pieţei interne în legislaţia naţională, dar trebuie să amelioreze în continuare modul în care le pun în practică.

"Din directivele privind piaţa internă al căror termen de implementare a expirat, au mai rămas, în medie, de transpus în legislaţia naţională doar 0,7%, faţă de 1,0% în iulie 2009. Aşadar, statele membre s-au situat cu o marjă confortabilă sub pragul de 1% restanţe, care trebuia atins până în 2009, conform înţelegerii dintre şefii de stat. Douăzeci de state membre au transpus 99% sau chiar mai mult din totalul legislaţiei.

Raportul CE arată că în total, 16 state membre şi-au depăşit sau egalat cele mai bun rezultate anterioare: Belgia, Republica Cehă, Estonia, Spania, Franţa, Cipru, Letonia, Lituania, Luxemburg, Ungaria, Malta, Portugalia, România, Slovacia, Finlanda şi Regatul Unit.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici