Ce şanse are moţiunea iniţiată de PSD împotriva guvernului Grindeanu să treacă în Parlament. De câte voturi are nevoie Coaliţia PSD-ALDE şi ce transmit partidele din Opoziţie

PSD a decis joi să depună moţiune de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu, după ce cu o zi înainte i-au retras şi sprijinul politic. În urma alegerilor din 2016, PMP are 8 senatori şi 18 deputaţi, ce ar putea asigura o majoritate confortabilă pentru PSD în Parlament, dar Traian Băsescu a transmis că PMP nu va face nicio alianţă de susţinere parlamentară. În actualul context politic, UDMR respinge orice discuţii, iar USR consideră alegerile anticipate ca fiind o “soluţia decentă”.

Urmărește
10028 afișări
Imaginea articolului Ce şanse are moţiunea iniţiată de PSD împotriva guvernului Grindeanu să treacă în Parlament. De câte voturi are nevoie Coaliţia PSD-ALDE şi ce transmit partidele din Opoziţie

Ce şanse are moţiunea iniţiată de PSD împotriva guvernului Grindeanu să treacă în Parlament. De câte voturi are nevoie Coaliţia PSD-ALDE şi ce transmit partidele din Opoziţie

Partidele PSD şi ALDE au nevoie de cel puţin 233 de voturi în Parlament pentru a demite guvernul pe care l-au instalat în urmă cu jumătate de an, însă majoritatea parlamentară este ”ameninţată” de fostul lider PSD Victor Ponta, care a anunţat că va ”iniţia un grup care să se opună”. 

Traian Băsescu: PMP nu va face nicio alianţă de susţinere parlamentară

Traian Băsescu, preşedintele PMP, a anunţat pe pagina sa de Facebook că Partidul Mişcarea Populară nu va face nicio alianţă parlamentară şi nici de guvernare cu PSD, după ce a apărut informaţia potrivit căreia lui Eugen Tomac i s-a oferit funcţia de vicepremier în schimbul susţinerii în Parlament.

Kelemen Hunor: Atragem atenţia coaliţiei PSD-ALDE că are responsabilitatea de a nu continua circul politic
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX, că Uniunea atrage atenţia coaliţiei PSD – ALDE că are responsabilitatea de a nu continua „circul politic”, care „i-a lăsat cu gura căscată” pe toţi din Europa, care urmăresc ce se întâmplă în România. Întrebat dacă UDMR va vota pentru sau contra moţiunii de cenzură anunţată de PSD, Kelemen a spus că nu poate răspunde, ţinând cont de situaţia complicată care există.

„Majoritatea ar trebui să aibă majoritate pentru a dărâma propriul Guvern, dacă nu are majoritate atunci nu va avea majoritate nici pentru un nou Guvern. Nu am discutat acest subiect, nu este unul uşor de decis, votăm sau nu votăm, pentru că, până la urmă, au dreptate când spun că au majoritate şi vor să guverneze şi vor să aibă o echipă, dar asta înseamnă că ar fi trebuit să rezolve problema fără circ, fără să existe o instabilitate politică, ceea ce în acest moment, din păcate, există. Vom vedea, mi-e greu să spun acum ce vom face şi dacă facem de ce vom face”, a precizat preşedintele UDMR.

USR: Alegerile anticipate, soluţia decentă. PSD i-a spus konieţ lui Grindeanu, el a răspuns niet

USR a declarat, joi, că alegerile anticipate sunt “soluţia decentă” pentru a ieşi din criza generată de decizia PSD-ALDE de a-i retrage sprijinul premierului Grindeanu, afirmând că nedezvoltarea relaţiilor cu Rusia a determinat CPExul PSD să îi spună konieţ premierului, dar acesta a răspuns niet.

“Partidul Uniunea Salvaţi România constată cu îngrijorare că liderii coaliţiei de guvernare PSD-ALDE catapultează România într-o criză politică pentru a-şi satisface interesele pur personale din sfera penală. Alegerile anticipate reprezintă singura soluţia decentă în această situaţie”, se arată în comunicatul transmis de USR către MEDIAFAX.

Alina Gorghiu: Predicţia mea este că domnul Dragnea nu prinde finalul de an la şefia PSD

Senatorul PNL, Alina Gorghiu, a declarat, joi, la Timişoara, că Liviu Dragnea “nu va prinde finalul de an la şefia PSD”, dar şi că Sorin Grindeanu şi Victor Ponta ar putea fi excluşi din PSD pentru că „au sfidat vârful pantofului domnului Dragnea”, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Fostul preşedinte al PNL a afirmat că există o variantă ca liberalii să “lase” PSD la şedinţa cu moţiunea de cenzură “să se măcelărească, să se devoreze între ei, ceea ce fac de săptămâni întregi”. Alina Gorghiu spune că se aşteaptă ca niciunul dintre miniştrii care şi-au dat demisia să nu se regăsească în viitorul cabinet.

“Cred că luna iulie va fi luna în care se finalizează din punct de vedere procedural problema cu cabinetul. Că rămâne acelaşi premier, că va fi un nou premier, că va fi Ponta viitor premier, vom vedea. În privinţa numirii domnului Ponta ca secretar general al Guvernului, cred că este o încercare destul de abilă de rupere a PSD-ului şi este un aliat de conjunctură al premierului. Dar mă bucur că nu îl numeşte la justiţie. Sunt sigură că îl va scoate rău din pepeni pe domnul Dragnea şi cred că vom avea o premieră absolută în România: un actual şi un fost prim-ministru vor fi excluşi din PSD pentru că au sfidat vârful pantofului domnului Dragnea”, a conchis Alina Gorghiu.

Moţiunea de cenzură poate fi iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor

Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, pot retrage încrederea acordată Guvernului prin adoptarea unei moţiuni de cenzură, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. Moţiunea de cenzură poate fi iniţiată, conform prevederilor Constituţiei României, de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor, ceea ce înseamnă că partidele din opoziţie pot strânge în orice moment numărul necesar de semnături pentru a declanşa procedura.

Textul se dezbate după trei zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere. Pentru ca moţiunea să treacă este nevoie de votul majorităţii senatorilor şi deputaţilor, adică 233 de voturi în actualul Legislativ.

Dintr-un total de 464 de aleşi, majoritatea PSD-ALDE are un total de 247 de parlamentari.

Senatul României are un număr total de 136 de parlamentari. Dintre aceştia, puterea are în total 76 de membri, dintre care 67 de la PSD şi nouă din partea ALDE, în timp ce partidele din opoziţie au 60 de mandate (PNL - 30 senatori, USR - 13 senatori, UDMR - 9 senatori şi PMP - 8 senatori).

La Camera Deputaţilor, dintr-un total de 328 de aleşi, PSD are 154 de mandate, în timp ce formaţiunea condusă de Călin Popescu-Tăriceanu are 17 deputaţi, însumând un total de 171. Partidele din opoziţie au, în total, 137 de mandate. Alţi 17 deputaţi reprezintă minorităţile naţionale, în timp ce trei sunt neafiliaţi.

Astfel, puterea are o majoritate confortabilă.Şi totuşi, fostul premier şi preşedinte al PSD, Victor Ponta, a anunţat, miercuri, că va iniţia un grup de parlamentari PSD care să voteze împotriva unei eventuale moţiuni de cenzură pe care PSD o va depune împotriva propriului Guvern.

„Conducerea unui partid care aşteaptă de la parlamentarii săi să voteze liniştiţi o moţiune de cenzură contra propriului Guvern este o conducere care greşeşte! Dacă se ajunge prin absurd la aşa ceva (Doamne Fereşte!) eu voi iniţia un Grup de parlamentari PSD care să se opună prin vot unei asemenea greşeli”, a scris Ponta, într-o scrisoare deschisă adresată CExN al PSD.

Nu există însă o estimare a numărului de parlamentari care ar putea să urmeze iniţiativa lui Victor Ponta.

Pe de altă parte, conducerea coaliţiei de guvernare a tot adus în discuţie recent posibilitatea unor discuţii şi negocieri cu UDMR. Astfel, dacă în urma negocierilor se decide intrarea la guvernare a UDMR, puterea ar avea o majoritate parlamentară mult mai consolidată.

Joi, la scurt timp după ce social democraţii au decis să depună moţiune de cenzură, a apărut şi informaţia potrivit căreia preşedintele PSD, Liviu Dragnea, i-a oferit preşedintelui executiv al PMP Eugen Tomac funcţia de viceprim-ministru. A fost pusă însă şi o condiţie: PMP să sprijine PSD în Parlament.

Călin Popescu Tăriceanu a confirmat că a decis depunerea unei moţiuni de cenzură, în cursul zilei de luni, împotriva Guvernului Grindeanu. Moţiunea ar urma să fie dezbătută miercuri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici