- Home
- Politic
- (19.07.2022, 12:46)
- Mihaela Ionita
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ce se ascunde în spatele deciziei lui Zelenski de a-i înlătura public pe cei doi înalţi oficiali - explicaţie
- Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a emis, duminică, un ordin executiv prin care i-a demis pe şeful serviciului de securitate de stat şi pe procurorul general.
- Zelenski a invocat numărul mare de situaţii de trădare ca fiind principalul motiv al deciziei sale.
Urmărește
18022 afișări
Ce se ascunde în spatele deciziei lui Zelenski de a-i înlătura public pe cei doi înalţi oficiali - explicaţie
„Până în prezent, au fost înregistrate 651 de proceduri penale cu privire la înaltă trădare şi colaborare între angajaţii birourilor de procurori, ai organelor de anchetă preliminară şi ai altor agenţii de aplicare a legii", a declarat Zelenski pe 17 iulie, la o oră după ce au fost anunţate demisiile. „O astfel de serie de infracţiuni împotriva securităţii naţionale şi legăturile dintre angajaţii serviciilor secrete ucrainene şi ruseşti ridică întrebări serioase cu privire la conducerea acestor agenţii", a adăugat Zelenski.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
Ciolacu publică facturile pentru zborurile private la Nisa în ziua de Crăciun
-
Pericol în Constanţa: Elicea unei eoliene se învârte necontrolat aproape de un cămin de bătrâni
-
Care sunt cei şapte magnifici care au salvat bursa din Germania şi au sfidat crizele anul acesta
Cu toate acestea, potrivit Constituţiei Ucrainei, preşedintele nu are puterea de a-i concedia singur pe cei doi oficiali, soarta lor urmând să fie decisă prin vot parlamentar.
Publicaţia ”The Kyiv Independent” a analizat motivele care ar fi dus la înlăturarea principalilor aliaţi ai lui Zelenski, ce se va întâmpla în continuare şi dacă plecarea lor semnalează reforme.
Ce s-a întâmplat şi de ce este important?
Pe 17 iulie, Zelenski a semnat două decrete separate prin care i-a înlăturat din funcţie pe procurorul general al Ucrainei, Irina Venediktova, şi pe şeful Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), Ivan Bakanov, în ceea ce reprezintă cea mai mare remaniere guvernamentală din ultimii doi ani.
Decizia a fost un şoc pentru mulţi, întrucât ambii oficiali sunt cunoscuţi ca fiind aliaţi loiali de lungă durată ai lui Zelenski.
Venediktova a fost procuror general din martie 2020. Ea a fost criticată în repetate rânduri de activiştii anticorupţie şi de mass-media, care subliniază eşecul ei de a urmări în justiţie cazuri de profil înalt şi rolul biroului său în sabotarea investigaţiilor de corupţie împotriva persoanelor afiliate lui Zelenski, inclusiv a membrilor partidului şi administraţiei sale.
Bakanov, prietenul din copilărie şi angajatul de lungă durată al lui Zelenski, a fost numit în august 2019. Înainte de a deveni şef al Serviciului de Securitate (SBU), Bakanov nu avea nicio experienţă în serviciul public sau în agenţiile de aplicare a legii. El a fost avocat şi manager de top la compania de divertisment Kvartal 95 a lui Zelenski.
În săptămânile de dinaintea demiterii sale, mai multe instituţii media au relatat că Zelenski a vrut să îl concedieze pe Bakanov pentru că nu a reacţionat în mod adecvat la invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina. În decret se spunea că şeful agenţiei de securitate îşi neglija îndatoririle.
Bakanov nu a spus încă nimic despre revocare. Venediktova a publicat o postare enigmatică pe Facebook, în care părea să sugereze că demiterea sa nu este definitivă.
Oficial, cei doi nu sunt concediaţi
În timp ce majoritatea presei, inclusiv Kyiv Independent, a raportat iniţial îndepărtarea ca fiind concediere, administraţia preşedintelui a făcut o clarificare a doua zi.
Andriy Smyrnov, adjunctul şefului biroului preşedintelui, a declarat pe 18 iulie că Venediktova şi Bakanov nu au fost concediaţi, ci îndepărtaţi temporar din funcţie, pe fondul unei anchete în curs.
„Nu vorbim încă despre demiterea celor doi oficiali", a adăugat el. Dar câteva ore mai târziu, Zelenski a trimis parlamentului o moţiune de demitere a lui Bakanov.
Formularea exactă a decretelor prezidenţiale îl are pe Bakanov "înlăturat" şi pe Venediktova "suspendată". În termeni birocratici, acest lucru înseamnă că ambii sunt înlăturaţi din funcţie până la noi ordine, atribuţiile lor fiind transferate adjuncţilor lor respectivi, Vasyl Maliuk, în cadrul Serviciului de Securitate, şi Oleksiy Symonenko, în cadrul Procuraturii Generale.
Pentru a-i demite în mod oficial pe Venediktova şi Bakanov, preşedintele trebuie să prezinte o moţiune parlamentului prin care să solicite demiterea celor doi oficiali.
O moţiune de demitere a lui Bakanov a fost trimisă parlamentului la sfârşitul zilei de 18 iulie. Se aşteaptă ca parlamentul să o aprobe în următoarele două zile.
O moţiune de demitere a lui Venediktova nu a fost încă depusă.
Acuzaţia nu este o surpriză
Au existat semne că Zelenski urmăreşte SBU pentru eşecurile legate de invazie.
În aprilie, Zelenski a retrogradat doi generali de rang înalt ai Serviciului de Securitate, Andriy Naumov şi Serhiy Kryvoruchko, deoarece "şi-au încălcat jurământul şi şi-au trădat patria".
Naumov era fostul şef al securităţii interne a SBU, în timp ce Kryvoruchko a condus Serviciul de Securitate din regiunea Kherson, unde invazia rusă a avut un succes deosebit.
Potrivit lui Zelenski, peste 60 de angajaţi ai Parchetului General şi ai Serviciului de Securitate au rămas în zonele recent ocupate de Rusia şi colaborează cu ruşii de acolo.
La 16 iulie, Biroul de Investigaţii de Stat a declarat că un oficial de nivel înalt al Serviciului de Securitate a fost arestat pentru scurgerea de informaţii şi de informaţii clasificate către serviciile speciale ruseşti.
Deşi Biroul nu a precizat numele oficialului, organul de presă Ukrainska Pravda l-a identificat ca fiind Oleh Kulinich, fostul şef adjunct al SBU în Crimeea.
„O astfel de serie de infracţiuni împotriva bazelor securităţii naţionale a statului şi legăturile care au fost înregistrate între angajaţii forţelor de securitate ale Ucrainei şi serviciile speciale ale Rusiei ridică întrebări foarte serioase cu privire la liderii relevanţi", a declarat Zelensky.
Pentru Venediktova, raţionamentul a fost similar, iar purtătorul de cuvânt al lui Zelenski, Sergii Nykyforov, a declarat că "sute de cazuri de trădare sunt în lucru".
Parlamentarul de opoziţie Iaroslav Zheleznyak, reprezentant al Partidului Vocea, a declarat că se aşteaptă ca parlamentul să se reunească "foarte curând".
Zelenskyi intenţionează să reformeze aceste agenţii şi să lupte împotriva corupţiei?
Activiştii anti-corupţie consideră că schimbările din cadrul Procuraturii Generale şi al Serviciului de Securitate reprezintă o încercare probabilă de a proteja funcţionarii corupţi, mai degrabă decât de a-i combate.
Atât Symonenko, cât şi Maliuk, persoanele care se ocupă acum de conducerea agenţiilor, au un trecut controversat şi nu sunt cunoscuţi ca fiind susţinători fermi ai reformelor.
Amândoi sunt apropiaţi de Oleh Tatarov, adjunctul şefului de cabinet al lui Zelensky, potrivit unor surse din cadrul forţelor de ordine intervievate de Kyiv Independent. Tatarov este cel mai cunoscut oficial al administraţiei care a fost suspect de corupţie înainte ca biroul lui Venediktova să scufunde cazul împotriva sa în 2020-2021.
În 2020, Symonenko a folosit o hotărâre a Tribunalului districtual din Pechersk ca pretext pentru a lua un caz de mită împotriva lui Tatarov de la Biroul Naţional Anticorupţie al Ucrainei (NABU), independent din punct de vedere politic, şi a-l transfera la SBU-ul lui Bakanov.
În cele din urmă, SBU a îngropat cazul. NABU consideră că transferul cazului Tatarov a fost ilegal. În conformitate cu legislaţia ucraineană, cazul de luare de mită Tatarov intră în jurisdicţia sa.
În 2021, atât Symonenko, cât şi Maliuk au participat la o petrecere de ziua de naştere a lui Tatarov, potrivit unei anchete a publicaţiei Ukrainska Pravda.
Cine este Oleksiy Symonenko, noul procuror general interimar?
Symonenko, în vârstă de 45 de ani, lucrează ca procuror şi oficial de securitate din 1998.
Surse din cadrul forţelor de ordine intervievate de Kyiv Independent îl descriu ca fiind un protejat al lui Valery Khoroshkovsky, care a fost şeful SBU în timpul preşedintelui pro-Kremlin Viktor Ianukovici.
Symonenko a început să lucreze la SBU în mai 2010, când Khoroshkovsky a devenit şef al Serviciului de Securitate. Khoroshkovsky i-a acordat lui Symonenko mai multe premii şi un grad militar. Symonenko a fost primul şef adjunct al unităţii de investigaţii a SBU.
Symonenko a primit un alt impuls în carieră după ce Khoroshkovsky s-a apropiat pentru scurt timp de Zelenski în 2019, când preşedintele i-a oferit public lui Khoroshkovsky să conducă Serviciul Vamal de Stat. Fostul şef al SBU a refuzat oferta, potrivit lui Zelensky.
În 2020, Symonenko a devenit adjunctul lui Venediktova.
În 2021, numele lui Symonenko a apărut în presă atunci când el, şi nu şefa sa Venediktova, a semnat un aviz de suspiciune pentru fostul preşedinte Petro Poroşenko într-un caz de trădare. În timp ce unii au salutat mişcarea ca pe o manifestare a justiţiei, alţii au atacat-o ca pe o răzbunare politică ordonată de Zelenski, principalul adversar politic al lui Poroşenko.
Cazul nu a înregistrat niciun progres de atunci, iar Poroşenko nu a fost arestat.
Cine este Vasyl Maliuk, noul şef interimar al Serviciului de Securitate?
Nu se ştiu prea multe despre înlocuitorul lui Bakanov.
Maliuk, în vârstă de 39 de ani, este oficial al SBU din 2001.
El a devenit primul adjunct al şefului SBU şi şef al unităţii anticorupţie şi crimă organizată a Serviciului de Securitate în 2020. Cu toate acestea, Zelenski l-a concediat pe el şi pe alţi câţiva oficiali SBU în 2021, spunând că nu au făcut suficient pentru a combate contrabanda.
În martie 2022, Maliuk a devenit din nou şef adjunct al SBU.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Klaus Iohannis, cel care a nesfințit Calendarul Alegerilor Prezidențiale la români, ți-a rebotezat Ignatul: Ziua Renașterii Porcilor
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Nava rusă scufundată a fost victima unui „act de terorism”, susține compania proprietară. Care este adevărul din spatele misiunii secrete în Siria?
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Chef Florin Dumitrescu a dezvăluit secretul! Ce face în fiecare an, de Crăciun + ce spun fiicele sale despre jurizarea de la MasterChef
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe