Ce se întâmplă în teritoriu după desfiinţarea USL? Cu cine vor colabora liderii locali ai PSD şi PNL

Conducerea PNL a adoptat, marţi seară, rezoluţia privind ieşirea liberalilor de la guvernare, documentul acordând aleşilor locali libertatea de a negocia majorităţi la nivelul consiliilor judeţene şi a consiliilor locale fără restricţii de la centru.

Urmărește
4154 afișări
Imaginea articolului Ce se întâmplă în teritoriu după desfiinţarea USL? Cu cine vor colabora liderii locali ai PSD şi PNL

Ce se întâmplă în teritoriu după desfiinţarea USL? Cu cine vor colabora liderii locali ai PSD şi PNL (Imagine: Cristi Cimpoes/Mediafax Foto)

PSD Gorj are în continuare disponibilitatea pentru a colabora cu filiala judeţeană a PNL

PSD Gorj are în continuare disponibilitatea pentru a colabora cu filiala judeţeană a PNL, vicepreşedintele la nivel naţional al social-democraţilor, Ion Călinoiu, declarând, miercuri, corespondentului MEDIAFAX că nu se impune o schimbare a liberalilor aflaţi în funcţii de conducere în plan local.

Călinoiu, care este şi preşedinte al Consiliului Judeţean Gorj, afirmă că, în cadrul acestei instituţii, a colaborat cu liberalii inclusiv în perioada în care PSD era aliat la guvernare cu PDL şi existau presiuni de la nivel central pentru schimbarea majorităţii formate de PSD cu PNL. El afirmă că şi din această cauză este pentru continuarea colaborării cu liberalii la nivel de judeţ.

PSD are în Consiliul Judeţean Gorj un număr de 16 consilieri, în timp ce PNL şi PDL au câte şase, iar PPDD are cinci consilieri, cele trei partide putând forma o majoritate contra social-democraţilor. PSD deţine o funcţie de vicepreşedinte, iar PNL are, de asemenea, o funcţie de vicepreşedinte, liderul PPDD Gorj, deputatul Niculina Mocioi, precizând, miercuri, corespondentului MEDIAFAX, că partidul său nu se va implica într-un eventual demers al liberalilor de a schimba majoritatea în Consiliul Judeţean Gorj.

La rândul său, preşedintele PNL Gorj, senatorul Dian Popescu, a declarat corespondentului MEDIAFAX că filiala pe care o conduce este pentru continuarea unei colaborări cu PSD, dar în anumite condiţii. Liderul liberal afirmă că organizaţia va înceta orice formă de colaborare cu social-democraţii în momentul în care PSD va începe să îşi exercite puterea în mod autoritar.

PNL Gorj deţine la nivel de judeţ şi funcţia de subprefect, actualul ocupant al postului respectiv, Virgil Drăguşin, declarând corespondentului MEDIAFAX că va pleca din acest post doar dacă va fi schimbat de Guvern. El a fost instalat în funcţie în septembrie anul trecut, după ce decizia sa de numire, aprobată de premierul Victor Ponta în luna iunie 2013, a stat trei luni până la publicarea în Monitorul Oficial.

Lider PNL Iaşi: PNL şi PSD nu au luat nicio decizie privind menţinerea colaborării la nivel local

Liderul filialei municipale a PNL Iaşi, Marius Dangă, susţine că este greu de crezut că şefii liberali de instituţii din judeţul Iaşi vor fi menţinuţi în funcţii de PSD, precizând că nici PNL, şi nici PSD nu au luat vreo decizie la Iaşi privind menţinerea colaborării la nivel local.

Marius Dangă a declarat, miercuri, că filialele ieşene ale PNL şi PSD nu au luat încă o decizie privind menţinerea colaborării la nivel local, liberalii urmând să ia o hotărâre la sfârşitul acestei săptămâni.

"Ne vom întâlni duminică, vom avea un Birou Judeţean. Avem două variante: să căutăm acele lucruri care ne-au unit la alegerile locale, fie să căutăm lucrurile care ne despart şi atunci mergem fiecare pe drumul lui. E greu de luat o decizie, însă cred că ieşenii ar dori să continuăm împreună ceea ce am început", a spus liderul organizaţiei municipale Iaşi a PNL, Marius Dangă, care este, totodată, şi viceprimar al Iaşiului.

El a afirmat că în situaţia ruperii colaborării între PSD şi PNL la Iaşi, există riscul blocării unor proiecte importante.

"În Consiliul Judeţean mai trebuie adoptate nişte hotârâri pe proiectul modernizării aeroportului. Dacă le blocăm, nu cred că ieşenii ne-ar aplauda", a spus Marius Dangă.

Cât priveşte şefii deconcentratelor, membri ai PNL, Marius Dangă a precizat că istoria a dovedit că, de regulă, aceştia au fost schimbaţi când s-a schimbat Guvernul şi că nu crede că acum s-ar întâmpla altfel.

"Dacă oamenii noştri vor fi schimbaţi, atunci cei de la PSD vor trebui să pună în loc oameni competenţi. La şedinţa de duminică de la PNL vom stabili ce vom face, dar în niciun caz nu le vom cere demisia liberalilor care au ocupat funcţiile prin concurs", a afirmat Marius Dangă.

Liderul filialei municipale Iaşi a PNL, Marius Dangă, a precizat că, în situaţia în care PSD şi PNL se vor înţelege la Iaşi, atunci majorităţile din Consiliul Municipal şi Consiliul Judeţean vor rămâne neschimbate.

La rândul său, deputatul PSD de Iaşi Sorin Iacoban a afirmat că sunt şanse ca USL să continue la Iaşi, dar că nu a fost luată încă o decizie.

"Votul la locale s-a dat pentru USL. Noi, cei de la PSD putem face majoritate şi în Consiliul Local, şi în Consiliul Judeţean, nu asta e problema. Important e să continuăm proiectele începute", a spus social-democratul Sorin Iacoban.

El a spus că l-a pus pe gânduri atitudinea şefului PNL Iaşi, Cristian Adomniţei, care s-a dus recent la Bucureşti şi a spus într-o şedinţă a liberalilor că vrea ruperea USL.

În Consiliul Local Iaşi, PSD deţine 13 mandate, PNL - 6, PDL - 5, iar PPDD - 3.

Primar al Iaşiului este Gheorghe Nichita (PSD), iar cele două posturi de viceprimari sunt ocupate de reprezentanţi ai PSD şi PNL.

Liderul PDL Iaşi, Gabriel Surdu, afirma recent că este prematur să se pronunţe în privinţa unei majorităţi PDL-PSD în Consiliul Local, însă nu a exclus această posibilitate.

În Consiliul Judeţean, instituţie condusă de liberalul Cristian Adomniţei, PSD are 14 mandate de consilier, PNL - 11, PNL - 7, iar PPDD - 4. Cele două posturi de vicepreşedinte la CJ Iaşi sunt ocupate de reprezentanţi ai PSD, respectiv PNL.

Oprişan: USL merge mai departe în judeţul Vrancea

Liderul PSD Vrancea, Marian Oprişan, spune că "USL merge mai departe" în judeţul Vrancea şi că nu se va schimba nimic, în timp ce preşedintele filialei PNL, Nini Săpunaru, afirmă că liberalii nu au luat încă o decizie privind colaborarea cu social-democraţii pe plan local.

Marian Oprişan, care este şi preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX că în judeţ "USL merge mai departe".

"În Vrancea nu se întâmplă nimic, USL merge mai departe", a afirmat Oprişan.

Preşedintele PNL Vrancea, Nini Săpunaru, spune însă că liberalii nu au luat încă o decizie privind colaborarea cu social-democraţii pe plan local.

"Vom decide la nivelul structurilor de conducere ale PNL Vrancea dacă menţinem formula USL. Conducerea centrală ne-a lăsat libertatea să luăm decizia pe care o dorim referitor la funcţionarea USL pe plan local", a afirmat Săpunaru.

În Consiliul Judeţean Vrancea, din cei 32 de consilieri judeţeni PSD are 15, PDL - 6, PNL - 5, PPDD - 4, PC şi UNPR câte unul, în timp ce în Consiliul Local Focşani PSD are 10 din cei 21 de consilieri.

Vicepreşedinţii CJ Vrancea sunt Dragoş Bârlădeanu (PSD) şi Ionel Cel Mare (PC), în timp ce prefectul, Cătălin Popescu, este susţinut de PNL.

Lider PSD Mureş: Sper ca UDMR să nu ceară postul de prefect. Noi vrem prefect român

Preşedintele PSD Mureş, deputatul Vasile Gliga, a declarat că speră ca UDMR să nu ceară postul de prefect, în condiţiile în care actualul şef al instituţiei, Corneliu Grosu (UNPR), se va pensiona din 1 aprilie, social-democraţii dorind "neapărat un prefect român".

Preşedintele PSD Mureş, deputatul Vasile Gliga, a declarat presei, miercuri, că el crede că e nevoie de "colaborare" cu toate forţele politice din judeţ şi că urmează să discute situaţia creată după ieşirea liberalilor de la guvernare cu preşedintele PNL Mureş, Ciprian Dobre, care este şi preşedinte al Consiliului Judeţean Mureş.

Gliga a spus că speră ca UDMR să nu ceară postul de prefect al judeţului, în condiţiile în care actualul prefect, Corneliu Grosu (UNPR), se va pensiona din 1 aprilie.

"Eu am fost tot timpul pentru conlucrarea cu toate forţele politice. Preşedintele CJ Mureş este Ciprian Dobre, PNL, trebuie să colaborăm. La nivel de judeţ sunt 37 la sută maghiari, trebuie să avem o colaborare şi cu UDMR. Voi avea o întâlnire cu domnul Dobre, dialogul e cel mai important, să vedem ce decizie iau. Sper ca la nivel de Mureş să nu fie criză politică, să ne înţelegem. Postul de prefect urmează să fie liber din 1 aprilie, sper să nu ceară postul UDMR. În ce îl priveşte pe domnul Manuel Butiulcă, subprefectul susţinut de PNL, să vedem", a spus Gliga.

El a arătat că social-democraţii mureşeni nu-şi doresc un prefect de Mureş din partea UDMR, ci unul român, şi că va susţine acest punct de vedere în faţa guvernului.

"Categoric nu ne dorim asta, având în vedere ce s-a votat în Mureş, mai ales la Consiliul Judeţean, se ştie că s-a votat să fie un român. Nu cred că românii din judeţul Mureş şi-ar dori acest lucru şi mai ales noi, cei care îi reprezentăm. Ce hotărâri ia guvernul nu va depinde de noi. Noi ne vom susţine punctul de vedere că dorim neapărat prefect român", a spus Gliga, arătând însă că, dacă UDMR va intra la guvernare, cele declarate de el nu înseamnă că nu vor colabora.

Acesta a apreciat că, în ceea ce priveşte şefii instituţiilor deconcentrate, discuţia e prematură, pentru că încă nu se ştie care va fi configuraţia noului guvern şi dacă acesta va fi confirmat.

"Să vedem cât de mult cer, cine, dacă intră la guvernare", a mai arătat el.

Pe de altă parte, şeful PSD Târgu Mureş, Ştefan Someşan, vicepreşedinte al organizaţiei judeţene, a arătat că, din câte ştie el, pentru postul de prefect al judeţului sunt în discuţie un reprezentant al UNPR (Vasile Oprea) şi unul de la PSD ( Radu Roatiş), ambii medici veterinari.

"Nu s-a luat încă o decizie la nivelul guvernului, probabil va fi săptămâna viitoare. S-au avansat nişte propuneri. Nu cred că se pune problema unui prefect UDMR", a spus Someşan.

Acesta a mai spus că este prematur să se discute acum despre reaşezarea majorităţilor în Consiliul Local şi Consiliul Judeţean Mureş, apreciind că în ambele foruri se vor păstra majorităţile constituite în urma alegerilor din 2012.

"Cunoscând înverşunarea care există dintre cei doi lideri - mă refer la cel al PDL (Dorin Florea, primarul Târgu Mureşului - n.r.) şi cel al PNL în judeţul Mureş, nu cred că va fi o armonie între aceste formaţiuni politice, cel puţin în viitorul apropiat. Majoritatea, cred eu că va continua să fie tot aceea care s-a structurat la momentul alegerilor locale în judeţ. Făcând un calcul matematic, este foarte greu să faci o altă majoritate, care, spre exemplu, să ducă la schimbarea vreunui vicepreşedinte sau a unui viceprimar, spre exemplu. Dar ne putem aştepta şi la surprize de acest fel, ştim foarte bine că în CL există ambiţii şi idei legate de funcţia de viceprimar din partea unor formaţiuni politice", a mai arătat Someşan.

Pe de altă parte, preşedintele PNL Mureş, Ciprian Dobre, care este şi preşedintele CJ Mureş, a declarat că el crede că în această instituţie nu se va schimba majoritatea constituită de UDMR cu USL, în condiţiile în care UDMR are 13 aleşi, PSD nouă şi PNL patru.

Întrebat în legătură cu situaţia din Prefectură, Dobre a susţinut că numirile de prefecţi şi subprefecţi sunt apanajul primului-ministru. El a admis că acestea se fac în urma negocierilor, dar a subliniat că "PNL e acum partid de opoziţie".

"La conducerea instituţiilor deconcentrate nu se pune problema unor schimbări, acestea se fac până la nivel de secretari de stat", a mai susţinut Dobre.

În Consiliul Judeţean Mureş, majoritatea formată după alegerile din 2012 a fost UDMR-USL. În acest for, UDMR are 13 reprezentanţi, PSD nouă, PNL patru, PDL şase şi PPDD doi.

Preşedintele CJ Mureş este liberalul Ciprian Dobre. PSD are un post de vicepreşedinte, deţinut de Ovidiu Dancu, iar UDMR pe celălalt, în care se regăseşte Lokodi Edit Emoke, care şi-a înaintat recent demisia, din motive personale

În Consiliul Local Târgu Mureş sunt 10 consilieri UDMR, şapte PDL şi câte trei PSD şi respectiv PNL.

Majoritatea constituită după alegerile din 2012 a fost tot UDMR-USL, iar aceste formaţiuni şi-au adjudecat posturile de viceprimari prin Peti Andras (UDMR) şi Ionela Ciotlăuş (PNL).

Liderul PSD Mureş speră în întoarcerea liberalilor dat fiind punctul de vedere exprimat de Tăriceanu

Preşedintele PSD Mureş, deputatul Vasile Gliga, afirmă că ar fi posibilă o "întoarcere" a liberalilor, având în vedere punctul de vedere exprimat de fostul premier Călin Popescu Tăriceanu, care a afirmat că la nivelul USL a fost vorba de o "criză de orgolii", transmite corespondentul MEDIAFAX.

Preşedintele PSD Mureş, deputatul Vasile Gliga, a declarat presei, miercuri, că nu se poate vorbi încă de negocieri pe plan local, până nu stabileşte clar "ce coaliţie va putea susţine un guvern mai solid", la nivel naţional. El a susţinut că "poate totuşi se întorc liberalii", argumentând că are în vedere poziţia exprimată de fostul premier Călin Popescu Tăriceanu.

"Nu putem vorbi despre negocieri până nu se stabileşte la nivel naţional ce coaliţie va putea susţine un guvern mai solid. Am văzut că domnul Tăriceanu a luat altă poziţie şi poate totuşi se întorc liberalii. Ştim clar că mâine, la nivel de judeţ, se va semna între PSD-UNPR-PC acea alianţă (USD - n.r.) în vederea alegerilor europarlamentare. În rest, cred că dialogul e cel mai important", a susţinut Gliga.

Constanţa: Liderii PSD şi PNL spun că vor continua să colaboreze pe plan local

Secretarul executiv al PSD Constanţa, Cristinel Dragomir, susţine că social-democraţii vor colabora cu consilierii judeţeni ai PNL chiar dacă au majoritatea, liderul PNL declarând şi el că toţi consilierii liberali vor susţine proiectele care sunt în slujba cetăţenilor indiferent cine le propune.

Cristinel Dragomir a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX că are o colaborare foarte bună cu consilierii judeţeni ai PNL şi crede că nu trebuie blocată activitatea unei unităţi administrativ-teritoriale doar pentru că nu mai există USL.

"Problemele care implică dizolvarea USL la nivel naţional sunt doar la nivel de guvern. Oricum, la nivel local să ştiţi că e treaba fiecărei autorităţi locale şi fiecărui consiliu cum reuşeşte să-şi facă majoritatea ca să-şi treacă proiectele. Nu o să blocăm activitatea în anumite unităţi administrativ-teritoriale doar că nu mai suntem USL. Noi colaborăm, iar cu consilierii PNL am o relaţie foarte bună. Ce treabă avem cu majoritatea din Parlament, noi votăm proiecte de interes judeţean. E treaba Guvernului şi a Parlamentului să-şi facă majoritatea în Parlament şi a noastră să ne facem să ne treacă proiectele aici. Avem majoritate în Consiliul Judeţean, nu e problemă, dar consilierii PNL nu au votat până acum pentru că au fost în USL, au votat pentru că am discutat înainte despre fiecare proiect", a explicat vicepreşedintele CJ Constanţa.

La rândul său, preşedintele PNL Constanţa, deputatul Gheorghe Dragomir, a declarat pentru MEDIAFAX că toţi consilierii locali şi judeţeni liberali îşi pot face strategia aşa cum consideră şi că vor susţine proiectele care sunt în slujba cetăţenilor indiferent cine le propune.

"PNL nu susţine PSD sau este împotriva PSD. Organizaţiile PNL au libertatea de a susţine proiectele care sunt în interesul alegătorilor, cetăţenilor, în funcţie de proiectele locale, regionale. Deci, nu au obligaţia sau sunt interzise anumite colaborări politice, au voie să facă cu oricine, dar tot ceea ce întreprind să fie în interesul societăţii, al cetăţeanului. Nu au restricţii, nu vor fi doar împotriva cuiva doar de dragul de a face opoziţie. Iar consilierii judeţeni nici acum nu au avut obligaţia de a susţine doar de dragul susţinerii. Ei îşi pot face strategia aşa cum cred că este corect", a explicat Gheorghe Dragomir.

PSD deţine majoritatea în Consiliul Judeţean Constanţa. Astfel, din cei 36 de consilieri, 19 sunt social-democraţi, şapte liberali, şapte de la PDL şi trei de la PP-DD. De asemenea, cei doi vicepreşedinţi CJ Constanţa, Cristinel Dragomir şi Cristian Darie, sunt din partea PSD.

PSD are majoritate şi în Consiliul Local Municipal Constanţa, având 15 consilieri din 27. Ceilalţi consilieri sunt de la PNL - 3, PDL - 3, PP-DD – 3, UNPR – 2, PNŢCD -1. Şi cei doi viceprimari ai municipiului Constanţa sunt tot de la PSD.

Cristinel Dragomir a precizat că PSD Constanţa nu va solicita schimbarea directorilor de deconcentrate susţinuţi de PNL, urmând ca activitatea acestora să fie analizată de viitorul prefect care ar putea lua o decizie în privinţa acestora.

"Din moment ce au ieşit de la guvernare este clar că cei care sunt în teritoriu reprezentanţii Guvernului trebuie să facă politica guvernului, nu ? Se va numi un nou prefect, categoric, nici nu aveam ce să demitem. Oricum va fi din alianţa USD. Vom face şi noi o propunere, dar vedem ce se va hotărî. Noul prefect are datoria să discute, să analizeze că noi, cei de la partide, nu avem putere asupra directorilor de la deconcentrate, să analizeze activitatea fiecăruia, vedem care face politica guvernului. Poate îşi dau demisiile, eu nu ştiu ce vor hotărî ei, dacă demisionează îi vom înlocui, dacă nu, vom vedea ce politică vor să facă", a declarat Cristinel Dragomir.

Preşedintele PNL Constanţa a afirmat, miercuri, că pot fi schimbaţi din funcţie doar directorii de deconcentrate care nu au ocupat aceste funcţii prin concurs.

"Pe cei care sunt funcţionari publici îi apără legea, pe cei care au ocupat posturile prin concurs. Cei care nu sunt prin concurs într-adevăr pot fi retrimişi pe funcţiile de pe care au venit, dar pe cei cu funcţiile ocupate prin concurs legea îi apără şi pot rămâne, aşa cum unii sunt rămaşi de fapt de multă vreme nu sunt din timpul guvernării acesteia sau anterioare, sunt profesionişti, tehnocraţi. În cazul celor numiţi în funcţie, fără concurs, acolo şefii ierarhici, directorii din ministere sau miniştrii pot opera schimbări", a spus liderul liberalilor constănţeni.

Postul de prefect al judeţului Constanţa, care revenea PNL în urma înţelegerii din USL, nu este ocupat de mai bine de trei săptămâni. Astfel, fostul prefect Eugen Bola a demisionat în 31 ianuarie din cauza modului în care coordonase acţiunile în timpul codului roşu de ninsoare şi viscol, dar a mai rămas în funcţie până în data de 5 februarie, când a avut loc şedinţa de Guvern în cadrul căreia a fost emis actul normativ privind schimbarea sa. Guvernul nu a numit de atunci un alt prefect pentru judeţul Constanţa.

Liderii PSD şi PNL Timiş, nehotărâţi privind o viitoare colaborare, pe care însă nu o exclud

Preşedintele PNL Timiş, Nicolae Robu, spune că nu va lua decizii "la fierbinţeală", dar că nu exclude o viitoare colaborare cu PSD, dacă acest partid va fi corect, în timp ce liderul filialei PSD afirmă că ar putea continua colaborarea cu liberalii dacă şi aceştia îşi vor dori.

Preşedintele PSD Timiş, Titu Bojin, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX, că îi pare rău că USL s-a rupt, dar că "nici aşa nu se mai putea continua".

"Regret ruperea USL, a fost un proiect în care eu am crezut, dar nici aşa nu se mai putea continua, într-o atmosferă permanentă de nemulţumire. Pe plan local eu cred că vom putea continua colaborarea cu liberalii, dacă şi ei doresc asta", a declarat Bojin.

Întrebat dacă se vor forma noi majorităţi la nivelul Consiliului Judeţean Timiş şi Consiliului Local Timişoara, Titu Bojin a precizat că nu îşi doreşte schimbări.

"Cât timp PNL va fi corect, nu cred că e cazul să discutăm despre noi majorităţi. Luni avem şedinţă la Bucureşti şi acolo vom lua nişte decizii legate de ceea ce se va întâmpla şi în teritoriu", a declarat Bojin.

La rândul său, preşedintele PNL Timiş, Nicolae Robu, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că nu va lua decizii "la fierbinţeală" şi că hotărârile importante se vor lua "la rece", precizând că nu exclude o viitoare colaborare cu PSD, dacă acest partid va fi corect.

"Sunt foarte ocupat cu lucrurile curente şi aştept puţin pentru a nu lua decizii la fierbinţeală. Eu sunt un om raţional şi cred că deciziile importante trebuie luate la rece. Nici eu nu exclud o viitoare colaborare cu PSD, însă vreau să fiu foarte limpede, nu se poate proceda aşa cum am văzut că a început să procedeze PSD, inclusiv în plan local, urmând probabil directive de la Bucureşti. Dacă PSD doreşte să colaboreze, eu nu exclud această colaborare, însă ea trebuie să fie una corectă şi nicidecum incorectă, aşa cum a fost în ultima perioadă. Nu cred că PSD se poate plânge de vreo tendinţă de a acapara mai mult decât s-a cuvenit din partea PNL. Poate că la ei a fost o directivă, aşa cum s-a întamplat la nivel naţional, să facă şi în teritoriu, pentru a crea nemulţumirea noastră ca partener şi a ne determina să spunem la un moment dat «la revedere»", a spus Nicolae Robu.

Întrebat dacă PNL îşi va retrage directorii de direcţii deconcentrate, Robu a spus că este prematur să discute acest subiect.

"Nu ştiu să vă spun ce se va întâmpla cu deconcentratele, este prematur. Nu vreau să fac afirmaţii acum cât suntem încă prea la cald. Am venit direct de la probleme administrative, nu am stat de vorbă cu colegii. (…) În momentul de faţă nu pot să spun cum e mai bine, trebuie să fac o analiză la rece şi să văd cum e mai bine pentru Timişoara şi cum e mai bine pentru timişoreni. Pentru mine, personal, nu prea contează cum va fi, eu nu urmăresc decât interesele Timişoarei şi, dacă cineva mă va obstrucţiona, am forţa necesară de a face cunoscute lucrurile acestea cetăţenilor. Până la urmă cred că voi avea capacitatea de a-i pune la punct pe cei care obstrucţionează proiectele Timişoarei", a declarat Robu.

Întrebat, de asemenea, ce ar avea de pierdut Timişoara odată cu ruperea USL, Nicolae Robu a spus că municipiul nu este dependent de fondurile de la Guvern.

"Nu ştiu ce are de pierdut Timişoara. Timişoara nu este atât de dependentă de fondurile de la Guvern, aşa cum s-a creat de-a lungul timpului impresia că va fi. Nu m-am plâns că n-am primit niciun leu. Niciun leu pentru Timişoara nu a fost primit pe proiecte", a spus Robu.

La rândul său, subprefectul Liliana Oneţ, care a avut susţinerea PNL pentru această funcţie, a declarat corespondentului MEDIAFAX că nu intenţionează să demisioneze deoarece este înalt funcţionar public şi nu membru al vreunui partid.

"Eu nu sunt demnitar, nu sunt membru de partid, sunt înalt funcţionar public, îmi voi continua activitatea. La momentul acela, când am fost numită în funcţie, eram susţinută de PNL. În momentul de faţă, eu nu sunt membru de partid. Nici nu se pune problema de o demisie. Dacă, la un moment dat, prim-ministrul va decide eliberarea din funcţie a prefecţilor şi subprefecţilor este o decizie pe care o să o respectăm, pentru că sunt funcţionar, nu sunt ministru sau demnitar de stat. Îmi fac treaba în continuare", a spus Liliana Oneţ.

În judeţul Timiş, preşedinte al Consiliului Judeţean este Titu Bojin (PSD), iar vicepreşedinţi sunt Călin Dobra (PSD) şi Marian Vasile (PNL). CJ Timiş este format din 36 de consilieri, dintre care 13 de la PSD, şase de la PNL, 11 de la PDL, patru de la PPDD şi doi de la PC, majoritatea fiind formată până acum de PSD, PNL şi PC.

Primăria Timişoara este condusă de primarul Nicolae Robu (PNL), iar viceprimari sunt Dan Diaconu (PNL) şi Traian Stoia (PSD). Consiliul Local Timişoara este format din şapte membri PSD, şase de la PNL, cinci de la PDL, trei de la PNŢCD, trei de la PPDD, doi de la PC şi unul de la FDGR, majoritatea fiind formată de PSD, PNL, PC şi FDGR.

Liderul PSD Arad şi-ar dori continuarea colaborării cu PNL şi nu vrea schimbări la deconcentrate

Preşedintele PSD Arad, deputatul Dorel Căprar, spune că şi-ar dori continuarea colaborării cu PNL la nivel teritorial şi că nu vrea să existe schimbări care să îi vizeze pe şefii liberali de deconcentrate, în timp ce liderul PNL, Ioan Cristina, afirmă că nu vede posibilă o colaborare politică.

Dorel Căprar a declarat, miercuri, că îşi doreşte continuarea colaborării cu PNL, atât la nivel politic, cât şi instituţional.

"PSD Arad nu îşi doreşte nicio schimbare în colaborarea cu PNL în teritoriu. În măsura în care şi domnii de la PNL sunt de acord, putem să păstrăm aceleaşi relaţii. Nu trebuie să ne gândim la o dragoste reciprocă, dar pentru cei care au votat USL colaborarea poate să funcţioneze cel puţin la nivel instituţional", a declarat Căprar.

Preşedintele PSD Arad a spus că nu îşi doreşte schimbări nici în conducerile instituţiilor deconcetrate din judeţ care să vizeze directori ai PNL.

"La nivel de partid nu s-a luat o astfel de decizie, să facem schimbări în teritoriu. Se va discuta la Bucureşti ce schimbări se impun. Personal, nu îmi doresc să schimbăm directori în judeţ", a spus Căprar.

Liderul PNL Arad, Ioan Cristina, a afirmat că îşi menţine poziţia, chiar şi în urma declaraţiilor liderului local al PSD, spunând: "Nu văd cum ar fi posibilă o colaborare în plan politic în contextul apropierii alegerilor".

Lider PNL Arad: Întotdeauna am văzut pentru PSD şi PNL un viitor al confruntării, şi când eram aliaţi

Anterior, Ioan Cristina declara că la nivel politic nu va mai exista o colaborare cu PSD, cele două partide fiind de acum "adversare", însă la nivel instituţional speră să nu existe "atacuri reciproce" şi "schimbări nejustificate" de persoane de la deconcentrate.

Cristina spunea că se aştepta la o confruntare între PNL şi PSD chiar şi când aceste partide erau aliate în USL.

"Întotdeauna am văzut pentru PSD şi PNL un viitor al confruntării, chiar şi când eram aliaţi. În acest moment, nu are sens să ne ascundem după deget, suntem adversari. În judeţul Arad nu vom mai avea o colaborare la nivel politic, iar confruntările sunt de aşteptat, mai ales în contextul apropierii alegerilor europarlamentare", declara Cristina.

Liderul liberal spunea însă că la nivel instituţional îşi doreşte să poată colabora în continuare cu PSD.

"Nu cred că e bine să schimbăm majorităţi în consiliile locale, să ne schimbăm reciproc viceprimarii, pentru că fiecare am pierde la fel de mult, dar am bulversa nejustificat şi activităţile administraţiilor locale. Sper că nu se va recurge nici la schimbarea şefilor de deconcentrate promovaţi de PNL. În Arad ar fi până în 15 directori şi directori adjuncţi ai noştri", declara Ioan Cristina.

El spunea că, dacă vor exista totuşi cazuri de "schimbări abuzive de directori", partidul îi va consilia juridic în instanţă pentru că "aceşti oameni, deşi propuşi de partid, au susţinut şi promovat nişte examene, concursuri pentru a ocupa funcţiile".

"Le cer directorilor să nu-şi dea demisia, dar nu ar fi neobişnuit să fie schimbaţi, caz în care apelăm la instanţe", spunea Cristina.

Întreruperea colaborării dintre PNL şi PSD la nivel de consilii locale nu ar afecta majorităţile din Consiliul Judeţean şi Consiliul Local Arad, unde acestea sunt formate de PDL, UDMR şi PPDD.

Astfel, componenţa CJ Arad este următoarea: PDL - 13 mandate, PSD - 9 , PNL - 3, PPDD - 3, PC - 3, UDMR - 2.

Preşedintele CJ, Nicolae Ioţcu, este de la PDL, iar vicepreşedinţii, Adrian Ţolea şi Remus Guţu, sunt membri ai PDL, respectiv PPDD. Componenţa CL Arad este: PDL - 10 mandate, PSD - 4 , PNL - 3, PPDD - 2, PC - 2, UDMR - 2. Primarul Aradului, Gheorghe Falcă, e de la PDL, iar viceprimarii, Levente Bognar şi Cătălin Ţiţirigă, sunt de la UDMR, respectiv PPDD.

De asemenea, prefectul Aradului, Cosmin Pribac, şi subprefectul Radu Stoian au fost propuşi de PSD, respectiv PC, şi nu s-ar pune problema schimbării acestora.

PNL Harghita: Vrem să păstrăm alianţa cu PSD, dar vor fi schimbări dacă UDMR va intra la guvernare

Preşedintele PNL Harghita, Stelu Platon, spune că liberalii vor să păstreze, la nivel local, alianţa cu PSD, însă dacă UDMR va intra la guvernare, după ce "se va vinde scump de tot", relaţiile se vor deteriora, iar Uniunea va face presiuni să fie schimbat subprefectul judeţului.

Preşedintele PNL Harghita, Stelu Platon, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX că la nivelul judeţului liberalii doresc să se păstreze alianţa cu PSD, iar relaţiile politice vor avea de suferit numai dacă PSD se va înţelege cu UDMR.

"La nivel de judeţ, noi dorim să ne păstrăm alianţa cu PSD pe care am avut-o până acum. Alianţele locale vor avea de suferit numai dacă PSD va face o înţelegere cu UDMR. Acesta este punctul meu de vedere şi dacă PSD are alte intenţii, ne va spune dl. Duşa (Mircea Duşa, preşedintele PSD Harghita - n.r.). În cazul nostru, este exclus să facem alianţă cu UDMR, iar în Harghita nu există alte forţe politice reprezentative”, a declarat preşedintele PNL Harghita.

Potrivit acestuia, în cele opt localităţi conduse de primari români - între care trei sunt liberali, iar numărul consilierilor locali PNL este de peste 20 - PNL şi PSD s-au înţeles.

Totodată, liderul liberalilor harghiteni spune că nu crede că la nivelul Consiliului Judeţean Harghita - format din 20 de consilieri UDMR, patru PCM, trei PPMT, doi PNL şi unul PSD - se va produce vreo schimbare.

Stelu Platon speră, de asemenea, că la instituţiile deconcentrate nu vor avea loc "modificări esenţiale”, întrucât posturile de conducere au fost ocupate prin concurs.

El afirmă, însă, că dacă UDMR va intra la guvernare va face presiuni pentru schimbarea subprefectului judeţului, liberalul Octavian Condrat.

"La nivel de subprefect, chestiunea este la mâna Guvernului, noi nu mai avem niciun cuvânt de spus. Ar fi păcat ca subprefectul să fie schimbat, dar noi nu mai avem nicio competenţă. Dacă UDMR intră la guvernare, în mod cert va face presiuni să fie schimbat”, a spus Platon.

În opinia preşedintelui PNL Harghita, intrarea UDMR la guvernare va deteriora alianţele existente, întrucât UDMR va avea solicitări mari şi "se va vinde scump de tot”.

"UDMR, dacă tot intră la guvernare, se va vinde scump de tot: a solicitat un post de vicepremier şi patru de miniştri, asta ar fi un record pentru UDMR absolut incredibil. Şantajul pe care îl va face UDMR asupra PSD va depăşi toate recordurile de până acum, va deveni un subiect de lecţie politică în istoria post-decembristă a formării alianţelor, demn de predat la şcolile politice, ca un exemplu de ce înseamnă ca un partid abia intrat în Parlament să forţeze mâna altui partid, aflat la guvernare. În final, decizia aparţine PSD”, a spus Platon.

Liderul PSD Vaslui: Civilizat ar fi ca aceia numiţi politic să elibereze posturile

Liderul PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, spune că liberalii  trebuie să se decidă ce vor face pe plan local, dar că civilizat ar fi ca aceia numiţi politic să plece, în timp ce liderul filialei PNL afirmă că "faptul că liberalii nu mai sunt la guvernare nu înseamnă că trebuie să meargă la săpat şanţuri".

Cu o majoritate la limită în Consiliul Judeţean alături de Partidul Conservator, PSD Vaslui nu doreşte să îl înlocuiască din funcţie, cel puţin deocamdată, pe unul din cei doi vicepreşedinţi ai CJ, liberalul Corneliu Bichineț.

Liderul PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, care este şi preşedinte al Consiliului Judeţean, susţine că organizaţia pe care o conduce nu are niciun fel de probleme în ceea ce priveşte continuarea alianţei politice la nivel local cu PNL, însă totul depinde de ceea ce-şi doresc liberalii.

"Dacă cei de la PNL doresc să se alăture majorităţii pe care o avem deja în Consiliul Judeţean, îi aşteptăm cu plăcere, ca, de altfel, pe oricare altă formaţiune politică. Noi nu avem nicio problemă legat de continuarea colaborării în judeţ, inclusiv în consiliile locale. Liberalii sunt cei care trebuie să ia decizii. Nu avem nimic împotrivă să-l menţinem şi pe domnul Bichineţ pe postul de vicepreşedinte la CJ. Nu ne deranjează pentru că el este ca aghiasma - nici nu ajută, nici nu strică", a declarat, miercuri, pentru corespondentul MEDIAFAX, Dumitru Buzatu.

În ceea ce îi priveşte însă pe directorii liberali de servicii deconcentrate, liderul PSD Vaslui le sugerează acestora că ar fi mai bine să părăsească singuri funcţiile.

"Eu cred că normal ar fi ca cei numiţi politic, reprezentanţi ai unei majorităţi în funcţie la acea dată, să elibereze posturile atunci când trec în opoziţie. Nu cred eu, totuşi, să fie oameni lipsiţi de bun simţ”, a adăugat Buzatu.

Legat de schimbarea prefectului de Vaslui, Radu Renga, post care a revenit PNL odată cu intrarea USL la guvernare, preşedintele PSD Vaslui crede că acest atribut aparţine strict Guvernului.

De partea cealaltă, liderul PNL Vaslui, Florin Ciurariu, spune că va urma o şedinţă în cadrul organizaţiei pe care o conduce pentru a fi mandatat să negocieze cu PSD la nivel local o eventuală continuare a colaborării.

"Trebuie să avem o întâlnire a Biroului Permanent Judeţean prin care să fiu mandatat să negociez cu cei de la PSD. Noi avem un contract cu social-democraţii vasluieni pe ceea ce a înseamnă alegerile locale, am avut liste comune şi, în funcţie de ce vom conveni pe mai departe, vom decide dacă vom mai colabora sau nu. Asta nu înseamnă că nu vom face opoziţie”, a declarat Florin Ciurariu.

El nu vede, totuşi, de ce ar trebui să plece din funcţii directorii de deconcentrate sprijiniţi de partid.

"Faptul că nu mai suntem la guvernare nu înseamnă că trebuie să ne ducem cu toţii la săpat şanţuri. Unii directori nu mai sunt membri de partid, sunt funcţionari publici, aşa că nu văd de ce ar pleca din funcţii", spune Florin Ciurariu.

Liderul PSD Covasna: Subprefectul susţinut de PNL ar putea fi schimbat dacă UDMR intră la guvernare

Preşedintele PSD Covasna, Horia Grama, spune că subprefectul Georgeta Gheorghiu, susţinut de PNL, ar putea fi schimbat din funcţie în cazul în care UDMR va intra la guvernare, dar că ieşirea liberalilor de la guvernare nu va genera alte schimbări în judeţ.

Preşedintele PSD Covasna, deputatul Horia Grama, a declarat, miercuri, că în judeţ nu există situaţii în care PSD ar forma o majoritate cu PNL în consiliile locale.

"Nu cred că vor avea loc schimbări, pentru că la nivelul judeţului nu eistă situaţii în care am avea vreo majoritate cu PNL sau am depinde de PNL. Vom evalua oricum situaţia", a spus Grama.

Acesta l-a dat ca exemplu pe viceprimarul oraşului Întorsura Buzăului, care este liberal, dar, fiind "bun”, PSD nu va iniţia schimbarea sa.

În schimb, a spus Grama, este posibil ca subprefectul Georgeta Gheorghiu, susţinut de liberali, să fie schimbat dacă UDMR va intra la guvernare.

"Dacă UDMR va intra la guvernare, probabil va fi un subprefect maghiar, prefectul fiind susţinut de PSD”, a spus Grama.

În judeţul Covasna, PSD şi PNL au avut la alegerile locale din 2012 liste proprii de candidaţi pentru majoritatea consiliilor locale, precum şi la Consiliul Judeţean, USL existând doar în câteva localităţi.

De asemenea, liderii locali ai PNL au criticat, pe parcursul ultimelor luni, de mai multe ori PSD. Preşedintele PNL Covasna, Marius Obreja, afirma, în urmă cu şase luni, că pe plan judeţean există "o serie de nesincronizări în USL" şi nu excludea posibilitatea suspendării alianţei dacă problemele persistau.

În plus, conducerea PNL Sfântu Gheorghe a cerut în repetate rânduri explicaţii PSD pentru menţinerea unui reprezentant al UDMR la conducerea ISJ, cerând demisia şefei ISJ Covasna, Keresztely Irma.

Consiliul Judeţean Covasna are 18 consilieri UDMR, trei PSD, doi PNL, patru PPMT şi trei PCM.

Prahova: Reprezentanţii filialelor PSD şi PNL spun că menţin USL pe plan local

Conducerea PSD Prahova spune că nu va cere schimbarea liberalilor din funcţiile publice deţinute la nivel local, la rândul lor membrii PNL care deţin funcţii importante în administraţia publică locală din judeţ afirmând că, cel puţin pentru moment, nu demisionează din aceste posturi.

"PSD Prahova în acest moment nu intenţionează să facă niciun fel de propunere în a schimba majorităţile constituite la nivelul Consiliului Judeţean, Consiliului Municipal Ploieşti şi ale celorlalte consilii. Până la acest moment nu am primit nici un fel de solicitări din partea organizaţiilor PSD locale din Prahova de a proceda la astfel de schimbări", a declarat, corespondentului MEDIAFAX, prim-vicepreşedintele PSD Prahova, senatorul Daniel Savu, care îndeplineşte atribuţiile preşedintelui Mircea Cosma, suspendat din funcţie pe motive medicale.

Savu a mai spus că în Prahova social-democraţii nu au primit semnale de la membrii PNL cu funcţii în administraţia locală că a dori să renunţe la aceste posturi.

”Nu am primit nici un fel de solicitare. Am urmărit reacţiile publice ale liderilor PNL care nu şi-au exprimat dorinţa de a proceda la astfel de schimbări. Aşa am văzut. Noi nu am provocat nimic şi nu cred că e momentul să facem noi propuneri pentru că nu am dorit să se rupă USL", a mai spus senatorul Daniel Savu.

În consecinţă, pentru moment PNL păstrează funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, deţinută de Sebastian Danielescu, dar şi pe cea de viceprimar al municipiului Ploieşti, deţinută de Iulian Teodorescu, păstrându-se astfel majoritatea USL din CJ Prahova şi CL Ploieşti.

Astfel, vicepreşedintele liberal al Consiliului Judeţean Prahova, Sebastian Danielescu, a declarat miercuri corespondentului MEDIAFAX că nu demisionează din funcţie.

"Am avut de dimineaţă o discuţie cu colegii de la PSD şi, din punctul nostru de vedere, lucrurile rămân exact aşa cum sunt", a spus Danielescu.

Întrebat dacă în Consiliul Judeţean Prahova rămâne majoritatea USL şi dacă el va păstra funcţia de vicepreşedinte al CJ Prahova, Sebastian Danielescu a răspuns afirmativ.

De asemenea, întrebat până când va mai rămâne vicepreşedinte al CJ Prahova, Danielescu a răspuns: "Până când partidele politice vor încerca o nouă majoritate, dar deocamdată nu se pune problema".

Consiliul Judeţean Prahova este condus de Mircea Cosma (PSD), secondat de vicepreşedinţii Sebastian Danielescu (PNL) şi Laurenţiu Rebega (PC). În această perioadă, în care preşedintele CJ Mircea Cosma se află în concediu medical, atribuţiile sale sunt îndeplinite de liberalul Sebastian Danielescu.

Şi preşedintele PSD Ploieşti, Iulian Bădescu, care deţine, de asemenea, şi funcţia de primar al municipiului Ploieşti, a spus că nu are semnale din partea liberalilor că aceştia ar dori să rupă USL la nivelul municipiului Ploieşti şi că nu va proceda la ruperea USL la nivelul administraţiei municipiului.

"Nu am semnale, până în acest moment, că PNL doreşte ruperea USL la Ploieşti, motiv pentru care nu am de ce să fac demersuri nici în sensul formării unei alte majorităţi, nici în sensul schimbării din funcţie a viceprimarului liberal. Aşteptăm şedinţa de mâine (joi – n.r.) a Consiliului Local, unde vom vedea dacă PNL-ul păstrează aceeaşi unitate. De altfel, să ştiţi că la nivelul municipiului Ploieşti este o situaţie mai specială, unde mai toţi consilierii votează proiectele de interes local. Nu am sesizat din partea PNL până în acest moment semnale care să genereze rupere USL", a declarat Iulian Bădescu.

Şi viceprimarul PNL al municipiului Ploieşti, Iulian Teodorescu, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, că USL se menţine pe plan local "cel puţin deocamdată” şi că joi PNL Prahova va avea o şedinţă în care se va stabili strategia următoare a liberalilor în ceea ce priveşte eventuala rămânere pe funcţiile deţinute de liberali la nivel local.

Conducerea administraţiei locale a municipiului Ploieşti este asigurată de primatul Iulian Bădescu (PSD) şi de viceprimarii Iulian Teodorescu (PNL) şi Raul Petrescu (PP-DD).

Contactat telefonic, prefectul judeţului Prahova, Marius Sersea, propus pe funcţie de PNL, a declarat corespondentului MEDIAFAX că rămâne în funcţie până în momentul în care premierul va decide revocarea sa.

În Prahova, membri ai PNL sau persoane susţinute de acest partid deţin funcţii de conducere atât în instituţiile deconcentrate, cât şi în regii sau societăţi comerciale care aparţin autorităţilor publice, însă niciunul dintre aceştia nu a anunţat până în prezent că renunţă la aceste posturi.

Sibiu: Liderii PNL şi PSD îşi doresc continuarea colaborării pe plan local

Liderii PNL şi PSD Sibiu - deputatul Mircea Cazan şi preşedintele Consiliului Judeţean, Ioan Cindrea - au declarat, miercuri, că îşi doresc continuarea colaborării pe plan local, urmând să aibă discuţii în acest sens.

Liderul PSD Sibiu, Ioan Cindrea, care ocupă şi funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că regretă ruperea USL, dar speră într-o continuare a colaborării pe plan local.

"Eu cred că noi, la Sibiu, am colaborat nu bine, ci foarte bine. Din pre-campanie, campanie şi mie îmi pare rău că s-a rupt la nivel naţional USL. În viitor, rămâne să vedem ce spun foştii noştri parteneri din USL, dacă doresc să colaboreze, dacă nu, o să caut o altă variantă. Cu siguranţă, e nevoie de stabilitate. Voi căuta variante care să asigure stabilitatea. Eu mă bazez că această majoritate nu este una conjuncturală, ci rezultatul unui stil de management. Noi n-am stricat-o. Dacă cineva o strică, să-mi spună", a declarat Cindrea.

Întrebat cum vede viitorul în CJ Sibiu în cazul în care colegii din PNL renunţă la colaborare şi dacă este posibil ca vicepreşedintele PSD al CJ Sibiu Ioan Banciu să îşi piardă funcţia, Cindrea a declarat: "Nu cred. N-am dormit zilele astea. Am cel puţin trei variante de majoritate. Sunt dator, ca preşedinte al CJ, să asigur stabilitatea".

Răspunzând unor întrebări, Cindrea a precizat că va negocia inclusiv cu PDL şi FDGR pentru a asigura majoritatea, în cazul în care nu se continuă în actuala formulă, în care PSD, PNL şi FDGR formează majoritatea.

De asemenea, întrebat dacă este de părere că prim-vicepreşedintele PNL, Klaus Iohannis, fost lider al FDGR şi actual membru cu influenţă al formaţiunii, va fi de acord să continue colaborarea, Cindrea a confirmat.

"Eu cred că am făcut lucruri bune cu domnul Iohannis şi cred că se văd. De la Capitala Culturală pe care am început-o împreună, până la locuinţe sociale, sprijin pentru aeroport, toate astea au fost proiecte comune. Putem colabora în interesul cetăţeanului", a spus Cindrea.

Contactat telefonic, liderul PNL Sibiu, deputatul Mircea Cazan, a declarat că, "în această fază", îşi doreşte continuarea colaborării dintre PNL şi PSD.

"În etapa actuală aşa ar fi normal să încercăm o bună colaborare pe plan local. Vom încerca să găsim cele mai bune soluţii pe plan local pentru că între noi colaborarea a funcţionat bine. Cel puţin în această fază, continuarea colaborării mi se pare cea mai bună soluţie", a spus Mircea Cazan.

Întrebat dacă subprefectul de Sibiu, Mircea Creţu, susţinut de PNL, ia în calcul o eventuală demisie, Cazan a negat.

"Nu-şi dă nimeni demisia în această fază. Demisia este valabilă doar pentru miniştri", a precizat Cazan.

În plus, întrebat dacă se aşteaptă ca şefii instituţiilor deconcentrate care sust susţinuţi de către PNL să fie schimbaţi, Cazan a răspuns: "Nu ştiu. Vom vedea cum decurg lucrurile. Sunt oameni capabili, care au dat concurs pe posturi şi sunt funcţionari publici. Oricum, noi nu avem mulţi şefi de deconcentrate. Era mai greu dacă era invers".

Potrivit lui Cazan, directorul Direcţiei de Cultură Sibiu, Răzvan Pop, cel al Direcţiei Judeţene de Pensii Sibiu, Dorel Aldea, şi directorul Direcţiei Judeţene de Tineret şi Sport, Nicoleta David, sunt directorii de instituţii susţinuţi de PNL.

Atât Ioan Cindrea, cât şi Mircea Cazan au precizat că vor discuta în perioada următoare pentru a vedea cum se va derula colaborarea.

Consiliul Judeţean Sibiu este format din 33 de consilieri, din care nouă FDGR, nouă PSD, şapte PDL, câte trei PNL şi PPDD şi doi de la PC. Conducerea CJ Sibiu este asigurată de Ioan Cindrea (PSD) şi vicepreşedinţii Ioan Banciu (PSD) şi Marcel Luca (PNL).

Ruperea USL nu afectează majoritatea în Consiliul Local (CL) Sibiu, unde FDGR deţine majoritatea.

CL Sibiu este format din 23 de consilieri, 15 dintre aceştia fiind de la FDGR, doi de la PDL, trei de la PSD, doi de la PNL şi unul de la PC. Primăria Sibiu este condusă de Klaus Iohannis care, la momentul alegerilor locale din 2012, era preşedinte al FDGR şi a candidat cu susţinere din partea PNL. Ulterior, acesta a devenit prim-vicepreşedinte al PNL şi a renunţat la conducerea FDGR, fiind însă în continuare membru al formaţiunii. Iohannis este ajutat de doi viceprimari, unul de la PNL, Virgil Popa, şi unul de la FDGR, Astrid Fodor.

Liderul PSD Buzău transmite primarilor să nu rupă alianţele cu PNL "de dragul rupturii de la centru"

Preşedintele PSD Buzău, Constantin Boşcodeală, a declarat, miercuri, că le-a transmis tuturor primarilor social-democraţi din judeţ să nu rupă alianţele locale cu liberalii, "de dragul rupturii de la centru".

Boşcodeală, a declarat corespondentului MEDIAFAX că mesajul de a nu rupe alianţa cu liberalii a fost transmis tuturor primarilor PSD din judeţul Buzău, adăugând că, din punctul său de vedere, trebuie menţinute relaţiile de până acum şi în Consiliul Local Buzău şi în Consiliul Judeţean.

El a precizat însă că este punctul său de vedere şi că nu a discutat până acum cu conducerea PNL Buzău, "totul fiind foarte în scurt".

"Noi am încheiat nişte alianţe la nivel local pe baza unor înţelegeri şi le-am transmis tuturor primarilor să nu rupă alianţele de dragul rupturii de la centru. În ceea ce priveşte Consiliul Judeţean şi cel Local Municipal, odată ce ne-am dat mâna pentru propăşirea judeţului, vom merge în continuare sau cel puţin acesta este punctul meu de vedere. Totul este foarte în scurt şi nu am avut timp să discut cu partenerii liberali. Cred însă că nu se va schimba nimic", a declarat şeful PSD Buzău, Constantin Boşcodeală.

În privinţa directorilor de deconcentrate care provin din rândul liberalilor, Boşcodeală a spus că "nu stă în apanajul său", însă subprefectul Vasile Alecu va fi înlocuit, cel mai probabil, de Guvern.

"În ceea ce priveşte deconcentratele nu a stat în atenţia mea acest lucru, iar în ceea ce îl priveşte pe subprefect, cel mai probabil, Guvernul va cere înlocuirea lui pentru că nu este apanajul nostru", a spus Boşcodeală.

La Buzău, în Consiliul Judeţean, PSD are 11 consilieri, PNL nouă, PDL opt, PPDD patru, iar PC un reprezentant. În Consiliul Local, PSD are zece aleşi, PDL cinci, PPDD patru, PNL trei, iar un consilier este independent.

În ceea ce priveşte majoritatea din Consiliul Local, aceasta ar putea fi schimbată, dat fiind că din totalul de 23 de consilieri PSD are 10, iar celelalte partide care formează USD nu sunt reprezentate în acest for. Astfel, cei trei consilieri liberali cu cei cinci ai PDL, patru de la PP-DD şi independentul Paul Negoiţă ar putea face oricând o majoritate de 13 consilieri.

La Consiliul Judeţean, din cei 33 de aleşi, 12 aparţin noii alianţe USD, în timp ce restul de 21 de consilieri sunt nouă de la PNL, opt de la PDL şi patru de la PPDD.

Democrat-liberalii au spus în repetate rânduri că nu vor face alianţe cu PSD, însă nu au exclus eventuale înţelegeri cu PNL. Dacă la nivelul Consiliului Judeţean PNL îşi poate asigura doar cu PDL o majoritate simplă, la nivelul Consiliului Local pentru o eventuală nouă majoritate este nevoie şi de cooptarea aleşilor PPDD.

În judeţul Buzău, PNL are directori la Direcţia de Finanţe, la Protecţia Consumatorilor, la Inspectoratul Şcolar Judeţean, la Agenţia de Prestaţii Sociale, dar şi subprefectul Vasile Alecu este reprezentant al liberalilor.

Cluj: PSD şi PNL ar putea continua colaborarea în CJ şi CL. Liderii locali spun că nu vor schimbări

PSD şi PNL ar putea colabora în continuare la nivelul Consiliului Judeţean Cluj şi la cel al Consiliului Local Cluj-Napoca şi ar putea fi păstraţi în funcţii şi şefii liberali de deconcentrate, afirmă liderii filialelor celor două partide, precizând că nu vor să facă schimbări.

Preşedintele PSD Cluj, Remus Lăpuşan, care este şi liderul grupului de consilieri PSD din Consiliul Judeţean Cluj, a declarat, miercuri, că îşi doreşte păstrarea majorităţii în deliberativul judeţean formată cu PNL.

"Nu dorim să schimbăm majoritatea de la CJ Cluj. Am câştigat împreună cu PNL, avem un program de îndeplinit la nivelul judeţului Cluj, dorim să continuăm. Am discutat cu liberalii să continuăm proiectele începute la nivel judeţean şi să păstrăm majorităţile şi alianţele în consiliile locale din judeţ. În ceea ce priveşte şefii serviciilor deconcentrate, nu am avut nicio problemă în colaborarea cu colegii liberali şi nu susţin neapărat o schimbare a acestora, fiecare să îşi facă treaba mai departe", a spus Lăpuşan.

La rândul său, preşedintele interimar al PNL Cluj, Horea Uioreanu, a declarat că va avea o întâlnire în zilele următoare cu conducerea PSD Cluj, pentru a discuta despre continuarea colaborării la nivelul CJ Cluj, unde el ocupă funcţia de preşedinte.

"Voi avea o întâlnire cu cei din PSD. În principiu, dorim să continuăm colaborarea PSD şi PNL la nivelul CJ Cluj, unde formăm o majoritate. Avem proiecte pe care le-am început împreună şi trebuie să le continuăm. În cadrul discuţiilor, vom include şi problema şefilor de servicii deconcentrate liberali, pe care noi dorim să îi păstrăm în funcţii la nivelul judeţului, pentru bunul mers al activităţii administraţiei locale", a spus Uioreanu.

Potrivit reprezentanţilor PNL Cluj, liberalii au doar "cinci-şase şefi de direcţii deconcentrate", la instituţii precum Inspectoratul Teritorial de Muncă, Agenţia Judeţeană de Plăţi şi Inspecţie Socială, Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri, Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, Direcţia Silvică, Comisariatul Regional al Gărzii de Mediu sau Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor, la care se adaugă şi o serie de directori adjuncţi.

În CJ Cluj, din cei 36 de consilieri, PSD şi PNL au câte 8 şi asigură majoritatea de 24 de voturi împreună cu UDMR (5 aleşi) şi PPDD (3 consilieri). În cadrul CJ Cluj, PSD şi UDMR au câte un post de vicepreşedinte, ocupate de Ioan Oleleu, respectiv Vakar Istvan. Opoziţia din CJ Cluj este asigurată de PDL, care are 12 consilieri.

Şi la Consiliul Local Cluj-Napoca, PSD şi PNL ar putea menţine colaborarea.

Liderul PNL Cluj-Napoca, Ioan Petran, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că la nivel municipal "PSD şi PNL trebuie să continue împreună lupta, să rămână în opoziţie şi să schimbe puterea portocalie reprezentată de primarul Emil Boc şi PDL".

În Consiliul Local Cluj-Napoca sunt 27 de consilieri, iar PDL şi UDMR deţin majoritatea cu 14 voturi, opoziţia fiind reprezentată de PSD şi PNL, care au 5, respectiv 6 consilieri locali, la care se adaugă câte unul de la PC şi PPDD. Cei doi viceprimari reprezintă PDL şi UDMR.

PNL ar putea să îl piardă pe subprefectul Mihnea Iuoraş, în cazul în care Guvernul va decide şi înlocuirea prefecţilor şi subprefecţilor susţinuţi de liberali, după demisia miniştrilor şi secretarilor de stat membri ai PNL. Dacă va schimbat, Iuoraş se va întoarce în avocatură.

Lider PSD Braşov: Protocolul USL pe plan judeţean "rămâne în picioare"

Vicepreşedintele PSD Braşov Mihai Popa a declarat, miercuri, că la Braşov s-a luat decizia ca protocolul judeţean USL să rămână valabil şi să nu fie făcută nicio schimbare, deocamdată, nici la nivelul instituţiilor deconcentrate.

"Conform ultimelor discuţii pe care le-am avut în interiorul alianţei, protocolul judeţean USL la Braşov rămâne în picioare. Nici la nivel politic şi nici al deconcentratelor deocamdată nu se va schimba nimic", a spus Mihai Popa, care este şi vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Braşov.

El a precizat că săptămâna viitoare vor urma noi discuţii, dar că atât liberalii, cât şi social-democraţii vor să menţină colaborarea la nivel judeţean, având în vedere proiectele aflate în derulare.

"Avem în derulare proiecte majore şi am pus cu toţii osul la realizarea acestora. Cu toţii vrem drumuri mai bune, infrastructură, aeroport şi fiecare avem rolul nostru. Dacă nu reuşim să păstrăm această alianţă nu vom putea duce proiectele la capăt", a mai spus Popa.

Consiliul Judeţean Braşov este condus de Aristotel Căncescu (PNL), iar vicepreşedinţi sunt Mihai Popa (PSD) şi Sebastian Grapă (PNL).

PNL Suceava: Nu ne propunem să afectăm echilibrul existent în consiliile locale şi Consiliul Judeţean

Preşedintele PNL Suceava, deputatul Alexandru Băişanu, a declarat, miercuri, că, după ruperea USL, liberalii suceveni nu-şi doresc să modifice echilibrul existent în consiliile locale şi în Consiliul Judeţean Suceava şi nu va interveni pentru modificarea majorităţilor în aceste structuri.

Băişanu a declarat că, în momentul de faţă, PNL nu va interveni pentru modificarea majorităţilor din consiliile locale şi în Consiliul Judeţean Suceava şi "nu vrea să strice echilibrul deja funcţional în consiliile locale şi CJ".

El a precizat că va avea o întrevedere cu preşedintele PSD Suceava, Cătălin Nechifor, privind colaborarea pe viitor.

"La nivel local ne dorim să facem administraţie publică şi mai puţin politică şi îmi doresc să adunăm toate forţele politice pentru a acţiona pentru binele judeţului", a spus Băişanu.

După ruperea USL, PDL are cei mai mulţi consilieri în CL şi CJ Suceava. PDL: Nu revendicăm posturi

Vicepreşedintele PDL, deputatul de Suceava Ioan Bălan, spune că, după ruperea USL, PDL a devenit principala forţă politică în Consiliul Judeţean şi în Consiliul Municipal Suceava, având cel mai mare număr de consilieri, dar că nu va revendica posturi de vicepreşedinte al CJ sau de viceprimar.

În Consiliul Judeţean Suceava, PDL are 15 mandate de consilier judeţean, PSD zece mandate, PNL opt mandate, PPDD trei şi PC un mandat, în timp ce în Consiliul local Suceava PDL are zece mandate de consilier local, PSD şi PNL câte şase mandate, iar PPDD un mandat de consilier local.

Vicepreşedintele PDL, deputatul de Suceava Ioan Bălan, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX că, după ruperea USL, PDL a devenit principala forţă politică în Consiliul Judeţean şi în Consiliul Municipal Suceava, dar că nu va revendica posturi de vicepreşedinte al CJ sau de viceprimar.

"PDL a fost principalul partid în CJ şi în Consiliul municipal, dar PSD şi PNL aveau cumulat mai multe posturi decât noi. Acum suntem principala forţă politică din Suceava şi de aceea trebuie să ne comportăm ca atare, cu responsabilitate”, a declarat Bălan, care este şi preşedinte al organizaţiei municipale PDL Suceava.

El a mai spus că PDL nu-şi propune să revendice acum posturi de vicepreşedinte în CJ Suceava sau de viceprimar în localităţi pentru că nu acesta este scopul unei bune administraţii.

"Cei doi au rupt USL pentru că se băteau pe ciolan, ori scopul PDL nu este să obţină acum o funcţie de vicepreşedinte de CJ sau de viceprimar în vreo localitate. Scopul nostru este să ne susţinem proiectele pentru o bună administraţie", a mai declarat Ioan Bălan.

El a subliniat că PDL ar putea lua o altă decizie în funcţie de evoluţia PSD şi PNL în administraţia locală.

"Dacă vom constata că ruptura dintre PSD şi PNL va afecta bunul mers din administraţia locală vom interveni pentru a asigura o guvernare locală coerentă", a adăugat liderul PDL.

Citește mai departe:

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Citește mai departe:

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici