„În pofida opoziţiei Austriei, România are încă patru posibile soluţii pentru a intra în spaţiul Schengen. Varianta 1 este ca ţara noastră să solicite menţinerea subiectului pe ordinea de zi şi să insiste ca discuţia să aibă loc în cadrul Consiliului de Justiţie şi Afaceri Interne din 8 decembrie unde putem încerca, cum au făcut-o şi alte state în trecut, să presăm Austria să ne susţină. Varianta 2 presupune ca România, cu suportul preşedintelui Consiliului European şi a preşedinţiei cehe la Consiliul UE, să pună tema pe ordinea de zi a reuniunii. Consiliului European din 15-16 decembrie şi să insiste pentru un vot pozitiv. Preşedinţia cehă şi Bulgaria depun deja eforturi în acest sens. Varianta 3 ar fi ca România să preseze pentru stabilirea unei date certe când acest subiect ar putea figura pe ordinea de zi a JAI sau, pentru o intrare în spaţiul Schengen diferită de a Croaţiei, după eventuala parcurgere a unor etape suplimentare de evaluare, generate de posibila decuplare de Bulgaria. Varianta 4 este ca ţara noastră să apeleze la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, dar acest lucru ar putea fi făcut doar după un vot în cadrul JAI. Este o variantă care ar dura mai mult timp până la finalizare”, afirmă Victor Negrescu.
El adaugă că împreună cu colegii săi din Partidul Social Democrat sunt în contact cu guvernele social-democrate europene, cu comisarii europeni, „în special cu Ylva Johansson devenită un avocat al României”.
„Insistăm pentru ca Olanda să îşi clarifice susţinerea pentru România, printr-un vot în Parlamentul naţional”, conchide Negrescu.
Ministrul de interne al Austriei, Gerhard Karner, îşi menţine dreptul de veto împotriva aderării României şi Bulgariei la Schengen. Ministrul a contrazis informaţiile din presă potrivit cărora Austria ar putea ceda la Consiliul miniştrilor de interne din 8 decembrie de la Bruxelles.