- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (01.01.2017, 15:24)
- Cătălina Mănoiu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ce spun politicienii români cu ocazia aniversării a zece ani de la adererea României în Uniunea Europeană
Politicienii români şi-au exprimat opiniile cu privire la schimbările din societatea românească după aderarea la Uniunea Europeană. Liviu Dragnea, Dacian Cioloş şi Ion Iliescu au scris mesaje care să marcheze aniversarea a zece ani de la intrarea României în Uniunea Europeană.
Urmărește
1263 afișări
Ce spun politicienii români cu ocazia aniversării a zece ani de la intrarea României în Uniunea Europeană
Călin Popescu Tăriceanu:"Singurătatea geopolitică", de neacceptat pentru România. Aderarea la UE, reuşită istorică
Copreşedintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu a spus duminică că „singurătatea geopolitică” este de neacceptat pentru România, afirmând că în ultimul deceniu ţara noastră a devenit parte a unui spaţiu politic definit ca cel al democraţiilor liberale.
"În cei 10 ani am învăţat o lecţie importantă: <<singurătatea geopolitică>> nu este acceptabilă pentru ţări ca România şi pentru nici o ţară din Europa de Sud – Est sau din Europa de Est. Am învăţat lecţii importante despre oportunităţile oferite de aderarea la UE", a scris Tăriceanu, pe Facebook.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
-
22 decembrie 1989 - ziua fugii cu elicopterul a soţilor Ceauşescu
-
Prima prelevare de organe la Spitalul Grigore Alexandrescu de la o tânără aflată în moarte cerebrală
Călin Popescu Tăriceanu a afirmat că în ultimul deceniu România devenit, prin aderarea la UE, parte a unui spaţiu politic definit ca cel al democraţiilor liberale.
"Dar cel mai important lucru pe care l-am realizat şi pe care uneori suntem tentaţi să îl uităm este că România a devenit parte a unui spaţiu politic definit în mod uzual ca fiind cel al democraţiilor liberale. Cele patru libertăţi fundamentale care guvernează spaţiul european, dintre care cea mai importantă e fără putinţă de îndoială libera circulaţie a persoanelor, au o consecinţă pozitivă uriaşă asupra românilor. Milioane de români pot călători fără oprelişti în Uniunea Europeană sau pot merge să muncească acolo unde găsesc condiţiile optime", a susţinut Tăriceanu.
Copreşedintele ALDE a mai spus că aderarea la UE a însemnat impulsul decisiv în ceea ce priveşte aderarea ţării noastre la un nou model de societate, bazat pe democraţia politică şi pe capitalism.
Tăriceanu a reamintit că pe 1 ianuarie 2007 se "aprindeau luminile" pentru o Românie europeană.
"În urmă cu 10 ani reuşeam să ducem la îndeplinire un proiect naţional la care au contribuit elitele intelectuale şi politice – aderarea ţării noastre la Uniunea Europeană. Îmi amintesc foarte bine momentul în care România a devenit membru al Uniunii Europene. Pentru ţara noastră a fost o reuşită despre care putem spune fără exagerare că a fost una istorică. La 10 ani de la acel moment, din ce în ce mai mulţi români conştientizează rolul pe care statutul de stat membru al Uniunii Europene îl are pentru dezvoltarea economică şi socială. Creşterea economică accelerată începută în momentul în care perspectivele de aderare la UE au devenit clare pentru ţara noastră este ceva de netăgăduit. Beneficiem pe deplin de principiul solidarităţii ţărilor membre care ne dă posibilitatea accesării fondurilor europene pentru dezvoltare economică şi socială", a rememorat Tăriceanu.
Ion Iliescu: Pentru noi, românii, succesul Uniunii este vital
Fostul preşedinte Ion Iliescu a scris duminică pe blogul său că pentru românii succesul UE este vital pentru dezvoltare, pentru reducerea decalajelor care ne separă de occident, afirmând că speră ca noua guvernare să facă, “în sfârşit”, o prioritate din integrarea europeană.
“Anul de care ne despărţim a fost un an marcat de multe crize, atât în plan politic, cât şi social, de accentuarea unor fenomene economice nedorite, atât la noi, cât şi în sânul Uniunii Europene, de care România şi-a legat destinul acum zece ani. Pentru noi, românii, succesul Uniunii este vital pentru dezvoltare, pentru reducerea decalajelor care ne separă de occident, pentru creşterea bunăstării”, a declarat fostul preşedinte Iliescu.
Iliescu a afirmat că speră ca noua guvernare să facă, “în sfârşit”, o prioritate din integrarea europeană.
“Sper ca noua guvernare să facă, în sfârşit, o prioritate din integrarea europeană. Fie ca Noul An sa aducă împlinirea speranţelor de mai bine tuturor romanilor”, a conchis Iliescu.
Liviu Dragnea: Nu trebuie să mai fim doar contributori, ci şi beneficiari ai avantajelor de a fi în UE
“Integrarea României în Uniunea Europeană este una din cele mai mari realizări istorice ale poporului român. Au trecut zece ani de atunci. În tot acest timp, România a fost un membru devotat, respectuos şi civilizat al clubului european, cu atât mai mult cu cât Europa a traversat o perioadă dificilă. Tradiţia europeană a ţării noastre şi puterea noastră ca popor şi-au spus cuvântul în asigurarea stabilităţii regionale şi în adoptarea normelor europene. În Uniunea Europeană, românii au dovedit că sunt europeni”, a scris Dragnea, cu prilejul aniversării a 10 ani de la aderarea României la UE.
Liviu Dragnea a afirmat că România nu trebuie să mai fie doar contributor, ci şi beneficiar al avantajelor de a fi stat european.
“Parcursul european al României trebuie să continue. Însă, nu trebuie să mai fim doar contributori, ci şi beneficiarii avantajelor de a fi stat european. Ceea ce s-a întâmplat în 2016 în niciun caz nu trebuie să se mai întâmple! Atragerea de fonduri europene va fi o prioritate a guvernării #PSD. Ca parte a marii familii europene, va trebui să profităm la maxim de drepturile noastre, pentru a relansa investiţiile, pilonul esenţial al creşterii economice sustenabile”, a susţinut liderul PSD.
Dragnea a spus că 2017 trebuie să fie un an al intensificării eforturilor pentru “accederea, cu drepturi depline", în spaţiul Schengen.
“În acelaşi timp, 2017 trebuie să fie un an al implicării energice în politica europeană şi, implicit, al intensificării eforturilor pentru accederea, cu drepturi depline, în Spaţiul #Schengen. La mulţi ani, #România europeană!”, a conchis Liviu Dragnea.
Dacian Cioloş: 10 ani în UE, 10 ani de creştere pentru România. Eu sunt produsul apropierii de UE
Premierul Dacian Cioloş a scris duminică pe Facebook că 10 ani în UE au însemnat pentru România un deceniu de creştere, dezvoltare şi consolidare a democraţiei, afirmând că el însuşi este “un produs” al apropierii de UE.
"Zece ani în Uniunea Europeană, pentru România, înseamnă zece ani de creştere, de dezvoltare, de consolidare a democraţiei. Pentru oamenii din România, zece ani în Uniunea Europeană se pot vedea aproape zilnic, de la tinerii care au posibilitatea să studieze, să aibă experienţe profesionale în ţări din Uniunea Europeană până la primarul de comună rurală, care, cu fonduri europene, a reuşit să facă pentru săteni un drum mai acătării", a scris premierul Dacian Cioloş, pe pagina de Facebook a Reprezentanţei Comisiei Europene în România.
Dacian Cioloş a afirmat că din puncte de vedere profesional el este produsul apropieri şi integrări României în Uniunea Europeană.
“Pentru mine, această perioadă de zece ani a însemnat o perioadă de experienţe foarte intense. Aş îndrăzni să spun că eu sunt într-un fel sau altul, din punct de vedere profesional, produsul acestei apropieri şi integrări a României în Uniunea Europeană”, afirmat Cioloş, relatând experienţa sa în cadrul instituţiilor europene care a început din perioada studenţiei şi a culminat cu cei cinci ani în care a fost comisar european pentru agricultură şi dezvoltare rurală.
Dacian Cioloş a vorbit şi despre reformarea politicii agricole comune care a început cu ceea ce românii au nevoie pentru a se dezvolta.
“A fost perioada în care am reformat politica agricolă comună şi am făcut-o ca ea să semene mai bine cu ceea ce România şi românii, între altele, au nevoie pentru a-şi dezvolta agricultura şi pentru a-şi dezvolta mediul rural. Mi-am dat seama că modul cel mai eficient de a ajuta România în interiorul Uniunii Europene este să poţi să ai această deschidere de viziune şi această experienţă care, în mod clar, îmbogăţeşte şi ne face pe noi, românii, să fim mai conştienţi de potenţialul pe care îl avem şi mai încrezători de ceea ce putem face ca ţară în Uniunea Europeană", a mai spus Cioloş.
Citeşte şi: România şi Uniunea Europeană, o aventură şi o relaţie care au împlinit zece ani/ MAE: Integrarea europeană rămâne un obiectiv strategic
Citeşte şi: Liberalii vor ca în 2017 să uite "ce a fost rău" şi promit că PNL îşi va "reveni" în noul an
Citeşte şi: Preşedintele PSD Liviu Dragnea: 2016, un an agitat, cu multă muncă. 2017 să fie un an al reconstrucţiei
Citeşte şi: 2016 între nevoia de "primenire" a politicii şi îndemnul de a uita "anul negru al tehnocraţilor"
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe