„Am spus că nu mai intervin în justiţie şi nu mai vreau să dau prin OUG decizii care ţin de justiţie, dar cred că e reparaţie morală să avem închisoare pe viaţă pentru crime şi pedepse aspre pentru violatori. Am spus că voi face şi voi face”, a declarat Viorica Dăncilă, la Antena 3.
Întrebată când va emite Executivul Ordonanţa de Urgenţă, Dăncilă a spus că măsurile vor fi luate în ultima săptămână din luna august.
„Am spus că vin cu OUG care să reglementeze anumite lucruri care au condus la o întârziere sau funcţionare nu tocmai bună a unor intervenţii. Mă refer a 112, în cadrul unui grup de lucru avem 14 măsuri, oug pregătite, măsuri din partea ministerului de Interne şi a ministerului Justiţiei. Le vom adopta în şedinţă de Guvern, urmând ca Parlamentul să ia act”, a mai spus premierul.
Premierul a mai făcut referire şi la demisia ministrului de Interne Nicolae Moga, în contextul cazului de la Caracal, după numai 6 zile de mandat, spunând că acesta a anunţat că este o demisie de onoare.
Dăncilă: Pentru impozitarea pensiilor speciale e nevoie de o dezbatere în Parlament
Viorica Dăncilă a declarat, întrebată cum vor fi impozitate pensiile speciale, că pe acest subiect este necesară o dezbatere care poate fi făcută în Parlament, unde va fi un vot în acest sens.
„Eu cred că pentru impozitarea pensiilor speciale este nevoie de o dezbatere şi cred că acest lucru poate fi făcut în Parlament, astfel încât fiecare să vină cu argumente care să justifice această măsură. E o măsură care ştiu că este aşteptată de foarte mulţi oameni, de aceea printr-un proiect de lege vom merge în Parlament şi acolo va fi un vot”, a declarat Viorica Dăncilă, duminică, la Antena 3, chestionată care va fi modul impozitării pensiilor speciale.
Ministerul Finanţelor va continua în intenţia de a impozita pensiile speciale, chiar dacă măsura nu a fost prevăzută în actualul pachet legislativ ce însoţeşte rectificarea bugetară, care a fost pus în dezbatere publică, a declarat pe 6 august ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici.
Pensiile speciale urmau să aibă, conform unor surse oficiale, un sistem de impozitare graduală, între 10 şi 50%, la cuantumuri diferite. Astfel, pensiile sub 2.000 de lei nu ar fi fost impozitate, cele între 2.000 şi 7.000 de lei ar fi trebuit să aibă un impozit de 10%, între 7.000 de lei şi 10.000 de lei impozitul trebuia să fie de 30%, iar pentru pensiile speciale care depăşesc 10.000 de lei impozitul ar fi fost de 50%. Impozitul urma să fie aplicat doar pensiilor speciale, nu şi celor din contrbuţii, au precizat sursele citate.