"PNL, ca partid de opoziţie, nu se poate implica în conflictul creat de guvern, dar putem să spunem foarte clar că, după ce au fost minţiţi cu neruşinare de actualii guvernanţi, profesorii au dreptul moral de a apela la toate formele legale şi constituţionale de protest pentru a susţine atât interesele lor, cât şi interesele şcolii româneşti. De patru luni de zile, Guvernul este acela care se află în grevă japoneză faţă de problemele educaţiei, nereuşind să găsească nici cea mai mică soluţie pentru a pune în practică Pactul pentru educaţie şi promisiunile electorale", a susţinut Ludovic Orban.
Liderul PNL a subliniat că guvernanţii nu numai că "nu şi-au respectat angajamentele pentru care au obţinut în mod fraudulos voturile", criticând faptul că după rectificarea bugetară nu se asistă la creşterea câştigurilor profesorilor, ci, ca urmare a reducerii bugetului, se asistă "la scăderea câştigurilor salariale în domeniul educaţiei".
El a subliniat că "procesul investiţional în şcoli e practic sistat", adăugând că PNL crede că "de data aceasta dreptatea e de partea profesorilor şi este interesul chiar şi al elevilor şi al părinţilor ca o parte dintre revendicările profesorilor să fie soluţionate, pentru că subfinanţarea sistemului de educaţie va duce până la urmă la deteriorarea calităţii pregătirii şcolare".
Liderii de sindicat din Educaţie s-au întâlnit, luni, cu miniştrii Educaţiei şi Finanţelor. Scopul discuţiilor este acela de a-i determina pe sindicaliştii din FSLI, "Alma Mater", "Spiru Haret" şi FEN să renunţe la protest.