Prima pagină » Politic » CE recomandă grăbirea instrumentării marii corupţii şi norme de ridicare a imunităţii parlamentare

CE recomandă grăbirea instrumentării marii corupţii şi norme de ridicare a imunităţii parlamentare

Comisia Europeană recomandă Bucureştiului adoptarea de măsuri "urgente" care să ducă la accelerarea procedurilor în cauzele de mare corupţie, cu scopul de a fi evitată împlinirea termenului de prescripţie "în toate cazurile", dar şi "norme procedurale clare" de ridicare a imunităţii parlamentare.

Recomandarea apare în capitolul referitor la „eficacitatea acţiunii judiciare” din raportul de monitorizare a României dat publicităţii miercuri, la Bruxelles.

CE recomandă totodată României adoptarea de măsuri urgente pentru îmbunătăţirea practicii judiciare şi pentru gestionarea cauzelor.

O altă recomandare referitoare la eficacitatea acţiunii judiciare vizează „continuarea reformei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie”, pentru a consolida rolul de curte de casaţie al acesteia, pe de-o parte, şi pentru a dezvolta capacitatea acesteia de a soluţiona cauzele de corupţie la nivel înalt, pe de altă parte.

Reprezentanţii CE recomandă totodată şi continuarea consolidării caracterului consecvent şi disuasiv al sancţiunilor aplicate de instanţe în cazurile de corupţie la nivel înalt, dar şi dovezi de îmbunătăţire a rezultatelor în ceea ce priveşte investigarea, urmărirea penală şi judecarea cazurilor de fraudă cu fonduri UE. CE continuă referirile la problemele privind achiziţiile publice, acestea apărând între domeniile în care este aşteptată „dovedirea îmbunătăţirii rezultatelor”.

Comisia recomandă României adoptarea „unor norme procedurale clare” pentru deciziile Parlamentului de ridicare a imunităţii membrilor săi. Aceste norme ar trebui să se bazeze, în opinia CE, pe „cele mai bune practici din alte state membre ale UE”.